Klara Doktorow, vecka 39. Snart är hon trebarnsmamma.

Poddprofilen Klara Doktorow: Pizzabagaren avslöjade att vi skulle få en flicka

Ni har hört mediaprofilen Klara Doktorow i poddarna ”The Daily Messiah” och ”Trettio Plus Trevar”. Vilken dag som helst blir hon trebarnsmamma – och för mama berättar hon om graviditetstestet hon tog tillsammans med dottern Betty (något som blev ett minne för livet!), att hon redan bokat sin pushpresent – och att hon fick veta att hon väntade en flicka av en pizzabagare i Huddinge centrum.

– Pensionärerna som satt där och fikade applåderade i alla fall, så det blev festligt ändå.

Thérèse Bilby

Stort grattis till trean! Nu är ju bebisen nära på färdigjäst i magen, hur mår du? 
– Tack! Just nu mår jag bra och är i stort sett fri från krämpor, men det är lite dagsform här på slutet.

Hur har graviditeten varit?
– Jag tycker det varit en bra graviditet, men kanske mest för att jag haft den inställningen. Kräktes till vecka 20 och har haft problem med tidiga sammandragningar och reflux. Men jag vet ju att 9 månader egentligen är rätt kort när allt kommer omkring, så jag har lärt mig av njuta av allt som är här, nu. En graviditet kan också vara en paus. Jag behövde nog den pausen just exakt nu i livet, där fokus förflyttas till kropp, lugn och psyke.

Dina selfies med magen nu på slutet på Insta, wow! Känner du dig lika snygg som vi andra tycker att du är?
– Haha, jag hade sånt superglow förra graviditeten, struttade runt som min girlcrush Penny Parnevik och såg ut som en rosenknopp. Den här gången har jag känt mig rätt risig, det är först nu sista veckorna som jag känner mig fin faktiskt.

https://www.instagram.com/p/CZ3v40Fs2c7/

Är BB-väskan redan packad och klar nu då? Vad har du i den?
– Det där har jag lämnat över till Kjell, och jag kastade ett öga på den för någon vecka sedan och det saknades en hel del, som till exempel byxor och ytterkläder till bebis. Men vi bor fem minuter med bil från BB så jag behöver inte så mycket. Några kexchoklad och en pyjamas blir bra! Sist glömde vi väskan.

Vem vinner namndebatten – du eller Kjell?
– Kjell är så ointresserad att vi haft stora bråk om exakt detta. Jag får liksom bolla med mina vänner och instagramföljare. Haha! Men ointresset kanske kommer med att bli döpt till Kjell som 70-talist, vad vet jag…

Jag fick veta att vi väntade en flicka av en korpulent tårt/pizzabagare i Huddinge centrum. Pensionärerna som satt där och fikade applåderade i alla fall, så det blev festligt ändå

Vet du/har du velat veta könet på bebisen?
– Ja, vi kollade inte med Sam och vi trodde han skulle bli tjej och heta Sam, men så blev det inte. Denna gång ville vi ha en gender reveal-tårta som barnen fick skära upp. Tyvärr råkade de försäga sig när jag hämtade tårtan, så jag fick veta att vi väntade en flicka av en korpulent tårt/pizzabagare i Huddinge centrum. Pensionärerna som satt där och fikade applåderade i alla fall, så det blev festligt ändå.

 ”Jag tycker att mother blessing som ritual är jättefint”

Haha, vad knasigt men fint ändå ju! I podden ”Trettio Plus Trevar” beskriver du att dina vänner gav dig en mother blessing, och att det var som att den var tolkad av humorgruppen Klungan. :) Mådde du bra efter?
– Haha, jo då. Jag är generellt inte så mycket för jippon och det vet mina vänner, så de tog en humorapproach på det hela. Däremot tycker jag att mother blessing som ritual är jättefint och mycket mer meningsfullt än en kommersiell babyshower.

Du säger även i podden att det var en ”mother blessing om crack”. Du fick bland annat bada och alla satt runt omkring? Kan du beskriva ritualen?
– Det var egentligen mest att vi sågs och de hade förberett massa god mat och tända ljus och mysig musik. Jag fick bada, jag fick någon slags behandling, jag fick fina meddelanden från de som inte kunde vara på plats, det drogs tarotkort och vi fokuserade mer på min mammaresa än på bebisen. Jag kände mig så blessed när jag åkte hem! Att ha så fina vänner som gör något sådant för mig. Iklädda clowndräkter, men ändå!

Jag kände mig så blessed när jag åkte hem! Att ha så fina vänner som gör något sådant för mig. Iklädda clowndräkter
Familjen. Klara och Kjells bröllopsbild. Betty och Sam är så klart med. Känslan av att ha ett eget gäng är oslagbar, säger hon. Foto: KLARA DOKTOROW/PRIVAT

”När vi kikade på testet ihop så blev det kramfest!”

Låter ju superhärligt! Vem var den första som fick veta att du var gravid med nummer tre?
– Det var min äldsta, Betty. Vi hade varit och badat bara hon och jag, en sån där supervarm junisöndag, Kjell och Sam var på kalas. Och jag hade backat in i ett träd, fått parkeringsböter, tappat humöret på en kvinna i trafiken samt kände mig helkonstig och illamående. Så vi åkte och köpte ett gravtest och jag förklarade för henne att jag kanske kunde vara gravid. Betty har tre halvsyskon redan så hon vet vad det innebär, och att det kan skita sig. När vi kikade på testet ihop så blev det kramfest! Det är ett minne för livet.

Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Jag var väldigt trött förra gången och kunde sova dygnet runt, denna gången har jag varit jättepigg och sovit hela nätter. Kanske tack vare Lergigan.

Har du några tankar kring hur du vill föda denna gång?
– De två tidigare gångerna har jag öppnat mig från 2-10 cm under en enda timme när jag fått epidural, så det verkar vara effektivt för mig. Min dröm är att göra om min andra förlossning, den tog 5 timmar från första värk och jag hade bara en barnmorska i rummet under tiden. Jag återhämtade mig så snabbt efter, sprack inte och förlorade inte särskilt mycket blod. Men trean säger alla är så nyckfull så jag försöker ha ett öppet sinne.

”Hotade med att hoppa om de inte snittade mig”

Har du förberett dig på något nytt eller annat sätt? Har du skrivit förlossningsbrev till exempel?
– Nej, Kjell är mitt brev. Han vet vad jag vill. Första förlossningen var en igångsättning två veckor över tiden, och vi rev det där satans brevet någonstans samtidigt som jag höll mig i fönstret på nionde våningen och hotade med att hoppa om de inte snittade mig. Då sa de att det nog var läge för en epidural ändå. Mitt ex hade rätt kul åt det i efterhand. Till mitt försvar hade jag värkstormar.
– Den här gången har jag gjort om badrummet till latensfasrum, med pilatesboll, sackosäck, yogablock, högtalare, vindspel, doftljus och affirmationer. Jag kör avslappning där varje kväll nu som förberedelse.

Klara Doktorow menar att hon kan hantera det mesta, bara bebisen mår bra. Foto: KLARA DOKTOROW/PRIVAT

Är du orolig för något särskilt denna gång?
– Jag vill bara att bebisen ska vara frisk och må bra. Jag har hanterat en mardrömsförlossning och en drömförlossning, jag kan lösa det mesta. Bara bebis mår bra.

”Känslan av att ha en familj, sitt gäng, den är oslagbar”

Vad är det bästa med att vara mamma tycker du?
– Känslan av att ha en familj, sitt gäng, den är oslagbar. Jag är väldigt familjeorienterad och har alltid varit, vi är tre syskon. Sen är det roligt och utvecklande och läskigt som fan så klart. 

Och vad är det mest utmanande?  
– Oron så klart, känslan av att man inte kommer kunna leva om nåt händer dem. Ibland tror jag att jag skaffat fler för att tanken på att förlora ett barn är så genomhemsk.

Hur tror du att dina andra barn kommer reagera på att få syskon?
– Det blir nog bra, jag har fem år mellan alla tre. Det har faktiskt varit skitbra hittills, och de har ju ändå kul med varandra. Jag undrar om jag hade pallat att få barn tätare, jag tror faktiskt inte det. Mina syskon är 7 och 11 år äldre, lite luft emellan är inte fel.

Klara är uppväxt på Gotland, men lämnade ön som 20-åring. Nu har hon en strandbod på ön tillsammans med maken Kjell. Foto: KLARA DOKTOROW/PRIVAT

De som följt dig vet att vägen till att bli gravid tredje gången inte varit spikrak. Hur kändes det?
– Vi försökte med trean i nästan ett år för nåt år sedan men det gick liksom inte, och jag gav upp. Processen var jättesorglig, att längta efter ett plus. Sen sa vi i maj att vi gör ett nytt men sista försök, och då blev jag gravid direkt. 

Jag fick smaka på den sorgen och jag känner för dig som går igenom detta. Med hela mitt hjärta.

Har du något tips till andra som längtar efter ett plus på stickan?
– Jag kan inte ge några råd som inte redan givits, jag vill bara säga att jag fick smaka på den sorgen och jag känner för dig som går igenom detta. Med hela mitt hjärta.

Dottern kom ut med spiralen i handen

Du har tidigare berättat att du blev gravid med Betty trots att du hade spiral. Vill du berätta mer om det?
– Haha ja, jag hade börjat som chef på SVT och trodde jag blivit utbränd, för det var så sjukt mycket jobb i början i och med ny bransch för mig och plötsligt började jag må så konstigt. Jag hade bokat tid hos husläkaren och tog ett gravtest för att jag kunde visa honom att jag inte var gravid, jag hade ju haft ”mens” som vanligt, men testet var positivt och jag blev så chockad. Jag var ju bara 26 och mitt i karriären. På gynakuten visade det sig att jag var i vecka 9, de vände upp skärmen och tjöt ut ett: ”titta där är det lilla hjärtat som pickar!”, sen försökte dom dra ut spiralen men trådarna lossnade. Så på Bettys förlossning kom hon ut med spiralen i handen. 

Sam och Betty. Foto: Klara Doktorow/privat

Vi som följer dig på Instagram har sett allt härligt inredande i sekelskiftesvillan ni flyttat till. Hur trivs du med huslivet?
– Det är nog det bästa vi gjort för vår familj. Och det är vårt gemensamma intresse att inreda. När vi fick Sam väntade vi på nyproduktion som var försenad så hans första 10 månader bodde vi i en tvåa med glasdörr till sovrummet, Betty sov i ett hörn av vardagsrummet. Det var så stressigt att jag tillslut fick sån där ”sudden deafness” av all sömnbrist, man kunde aldrig gå undan. Nu har vi precis inrett ett till sovrum på nedervåningen så vi kan dela upp oss när bebis kommer eftersom jag ska försöka delamma från start. Det är så lyxigt med hus! Ytan!

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? På vad i så fall?
– Allt hushållsarbete i stort sett, och jag skäms inte ens. 

 ”Jag har bokat Frantzén som en push present”

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Spela tennis, dricka en iskall GT med gurka, gå på Frantzén. Jag har bokat Frantzén som en push present åt mig själv (och Kjell) och då blir det ta mig fan vinpaket!

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Man var så bergsäker på allt förr, hade åsikter om det mesta. När man får barn inser man att allt är ett ständigt trevande, inget är givet, och att allt kan hända. Man blir väldigt flexibel.

Vad ser du mest fram emot under 2022?
– Bebis så klart, men också min naiva dröm om att vi ska ta elbilen ner i Europa i sommar. Kryssa mellan små hotell och vingårdar. Jag har inte varit utomlands på tre år och nyfödda brukar vara bra på att bila, så det gäller att passa på!

KLARA DOKTOROW

Ålder: 36.

Familj: Kjell, 51, Betty, 9 (som hon har med sitt ex David Sundin), Sam 4, hunden Liz och katten Leo.

Gör: Poddcasts på heltid.

Bor: Fullersta utanför stockholm.

BF: 1 mars.

Gravidvecka vid intervjun: 39.

LÄS MER: Malin Olsson väntar sitt tredje barn: ”Allt är lite upp och ner just nu”

LÄS MER: Satu, 37, väntar barn nummer tio: ”Min nionde förlossning var värst”