Influencern Petra Tungården väntar sitt första barn. För mama berättar hon om graviditeten och varför namnvalet föll på Harry. Foto: Privat

Influencern Petra Tungården: ”Jag har haft en riktig röda mattan-graviditet”

Veckans preggo är influencern och mångsysslaren Petra Tungården som väntar sitt första barn i maj. Vi passade på att ställa ett gäng frågor om hur graviditeten har varit så här långt – och varför namnvalet för den kommande sonen blir Harry.
mamaredaktionen

Hallå där Petra, så kul att du är Veckans preggo! Vem var den första du berättade om graviditeten för?
Min mamma var den första att förutspå graviditeten. Vi skulle tillbringa en hel dag ihop och jag gäspade konstant och beklagade mig över min trötthet. Jag var hungrig, sedan mådde jag illa och sedan blev jag trött igen. Och så behövde jag kissa, kissa, kissa, kissa. Eftersom min mamma har ett vältränat barnmorskeöga hade hon facit i hand. Hon frågade om jag var på smällen, varpå jag insåg att min mens var två dagar sen. Men den första som faktiskt fick reda på graviditeten var en av mina bästa kompisar Caroline Sandström. Jag ringde och SKREK i telefonen. Hon hade bara en månad tidigare berättat att hon var gravid och jag var den första som fick veta. 

Hur berättade du för din man Markus?
Markus satt i soffan och kollade på Nyhetsmorgon, omedveten om att hans liv bara några minuter tidigare hade förändrats helt. Jag tänkte på massa fina saker att säga, men blev så nervös. Jag bänkade mig bredvid honom och började skruva på mig. Till slut fick jag fram att det var något jag ville berätta. Att döma av hans min så trodde han att jag var allvarligt sjuk, då han hörde hur seriös och allvarlig jag lät på rösten. Och mitt i allt fick jag spatt och nästan sulade graviditetstest på honom och med världens bredaste leende pressade jag ut orden: ”Vi ska få en bebis!”. Han blev så glad – och chockad. Men det var så fint att se hans genuina reaktion som var total lycka och glittrande ögon.

Petra och Markus berättade för omvärlden om graviditeten med den här roliga bilden. Foto: Privat / Petra Tungården

Vilket ögonblick! Finns det något i ditt liv du absolut inte kommer ge upp när du blir mamma?
– Jag är förälskad i mitt jobb och har svårt att se hur jag skulle kunna släppa taget. Eller, jag vill nog inte förändra något i mitt liv, sedan kanske varje tårbit av smörgåsbordet som jag älskar blir mindre. Speciellt första året. Men sen säger folk med barn att man blir så otroligt mycket mer effektiv som förälder, att man får en ny effektiv superkraft. 

Var det självklart att ta reda på könet?
– Vi kunde inte hålla oss! Jag och Markus är otroligt nyfikna, så att vi klarade att arrangera en könsfest för alla kompisar och suga på karamellen i över fem dagar är bara det en stor bragd. Min kusin och hans kompisgäng har alltid haft könsfester så vi gillade den idén. Carro (Sandström, reds anm) fick ansvar för att fylla en piñata med blått eller rosa godis och sedan bjöd vi över alla kompisar på en festlig aw för att slå fram sanningen. Och ut flög ljusblåa godisar! Jag var i chock! Var helt inställd på att det var en tjej, men nu känns det helt självklart med en liten Harry

Det känns som att namnvalet blev bestämt tidigt. Hur kommer det sig att ni landade vid just det namnet?
– Jag är mästare på att trolla fram smeknamn så framför allt var vi på jakt efter namn som inte gick att leka så mycket med. Båda gillar korta namn. Men det var faktiskt min kusin Jocke som knäckte Harry när vi var ute och hängde på hans lantställe. Markus var lite tveksam först, men nu har jag tjatat hål i huvudet på honom så nu tror jag att det börjar sätta sig. Och till och med han har börjat kalla den pigga lilla varelsen där inne för Harry. 

Bebisen i Petra Tungårdens mage heter redan Harry. Foto: Privat

Om du i stället hade döpt ditt barn efter din största craving, vad skulle han heta då?
– Cola Light! Eller om det är baserat på min gravidcraving så blir det en Granny Smith. Jag är besatt av stenhårda, krispiga, nästan artificiellt gröna äpplen. 

Finns det något du är orolig över just nu?
– Jag har nog ingen riktig oro, förutom det faktum att Harry ska komma ut med hälsan i behåll. Jag tror att allting löser sig i slutändan. Däremot är min kära man orolig över sin sömn. 

Vad är ett måste i BB-väskan?
– Snacks! Min kompis Forni (Michaela Forni, reds anm) köttade i sig snickerbits och sa att det var en riktig räddare i nöden under vargtimmarna.

Läs mer: Michaela Forni: ”Jag kapslade in min moderkaka och åt den efteråt” 

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Hittills har jag haft en riktig röda mattan-graviditet. Jag har nog i vissa ögon mått lite för bra. 

Vad skönt ändå! Vilken är din första tanke varje morgon?
– PEPP! Jag älskar att vara vaken, till skillnad från min man. Framför allt nu under graviditeten så flyger jag nästan upp ur sängen. 

Petra är betydligt piggare än maken Markus. Även som gravid. Foto: Privat

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”?
Varje kväll när vi ska gå sista kvällsrundan med Pucken (Petras hund, reds anm). Eller om jag får craving efter en iskall cola light så får min käre make gulligt kila i väg och göra sin gravida fru nöjd. 

Vi supportar helt dessa typer av preggo-förmåner! Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Dricka vin på en uteservering och hagga loss med mina tjejkompisar. 

Har du några tankar om hur du vill föda?
– Snabbt, haha. Jag visste inte ens att man kan föda på olika sätt? Min mamma är ändå barnmorska så jag borde ha lite koll – men jag har inte kommit så långt än i mitt planerande. Jag vill inte gräva ner mig för mycket i förlossningen, tror bara det orsakar mer rädsla för mig.

När känner du att din partner inte förstår dig?
– Jag har inte kommit till det stadiet än utan tror att det växer fram när jag börjar bli lite tyngre och allt börjar bli jobbigt. Just nu är vi mest oense om det faktum att jag avskyr praktiska lösningar och mer är ytligt lagd när det kommer till inredning. Harrys lilla hörna kan orsaka en viss irritation. 

Petra Tungården ser fram emot att hänga på en uteservering med sina vänner efter att Harry tittat ut. Foto: Privat

När kickade ditt gravidglow in?
– Kanske efter två månader, jag har typ aldrig känt mig så fräsch. Jag är en brutalt hormonell person som vanligtvis blir svullen som en blåsfisk både före och kring mens så jag trodde att helvetet skulle braka lös, och att stödstrumpor och keps skulle vara ett faktum redan efter första månaden. Men jag känner mig typ mindre svullen och mer jämn i mitt mående nu. Jag tar helt klart hand om mig bättre, går och lägger mig tidigare, sover lite mer än vanligt, dricker massa vatten och stressar mindre. Snacka om jackpot i graviditetslotteriet!

Verkligen! Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra då?
– ”Vänta bara, din beskärda del kommer nog snart”. Som att en graviditet måste vara helvetet på jorden?

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Om det är något jag lärt mig så är det att man aldrig ska säga aldrig. Jag tror att det är svårt utan facit i hand. Allt handlar ju om vad man får för barn och jag tror att de flesta är beredda att gå över lik för sitt barn och dess mående. Jag trodde inte att jag skulle bli en mamma som gick och klappade mig på magen, men hur kan man låta blir när någon sparkar loss där inne? Det är ju så mysigt! 

Petra Tungården har aldrig känt sig så fräsch som under graviditeten. Foto: Privat

Har du köpt någon bebis-pryl än?
– Faktiskt inte en enda, men vi ska börja efter vår semester. Jag tänker också att jag ska köra ett tiggarvarv hos mina vänner, det känns så onödigt att handla nya prylar när en bebis bara har dem så kort period. 

Vilket toppentips! Hur stylar du bebisbulan?
– Jag måste säga att det är så kul att klä sig som gravid. Men jag kanske får dra tillbaka det citatet när kulan fullkomligt exploderat. Jag har alltid varit besatt av passform och det är kul att få en ny utmaning att sätta tänderna i. Jag provade igenom hela garderoben och hittade massa fina klänningar som tidigare varit för stora, eller inte passat, som nu sitter som handen i handsken. Sedan har jag förstått att stretch, skärp i midjan, en hög markerad midja precis under bysten och tighta plagg är riktiga vinnare. 

Petra om att styla bebiskulan: ”Tighta plagg är riktiga vinnare.” Foto: Privat

Okej, sista frågan: Vad är det första du ska äta och dricka när bebisen är ute?
– Jag tycker inte maten är så farlig att vara utan, men däremot VIN och BUBBEL!

Vill du läsa fler Veckans preggo? Spana in när vi frågade ut Soraya Lavasani och Ellen Bergström om deras graviditeter.
Eller så kanske du vill läsa denna roliga, igenkännande lista: 12 skillnader mellan första och andra graviditeten – exakt så här är det 

Av: Hanna Carlsson