Hälsoprofilen Louise Lundsten är gravid! Genom insemination ska hon och sambon Lina nu bli föräldrar. Foto: Satu Knape/Lisa Öberg

Louise och Lina: ”Därför har vi valt en öppen donator”

Hälsoprofilen och PT:n Louise Lundsten väntar tillökning tillsammans med sambon Lina. Läs om deras resa via insemination i Danmark – och hur de resonerar kring sonens framtida frågor om sina gener.

Hej Louise, och grattis till bebisbulan! Hur såg din och sambon Linas resa mot en graviditet ut? 
– Jag har länge längtat efter att bli mamma, men när man som vi lever i ett samkönat förhållande ser ju processen lite annorlunda ut. Vi valde att vända oss utomlands till en klinik i Danmark. Där fick vi ett jättebra mottagande. Innan man får komma dit genomgår man en del tester för att se att allt ser okej ut. Lina har två barn sedan tidigare och därför var det naturligt att det var jag som skulle bära vårt gemensamma barn. 

– Efter första besöket i Danmark blev jag gravid, vilket är ganska ovanligt. Så här i efterhand känns det lite som att det fanns en mening med det. För om vi hade behövt försöka flera gånger hade Covid-19 och stängda gränser satt stopp för det. 

Mötte ni några svårigheter alls? 
– Vi har haft en väldigt smidig resa hittills eftersom det tog sig på första försöket och alla mina tester såg bra ut från start. Vi tänkte flera gånger att så här enkelt och smidigt kan det väl knappt få vara? Men det var det.

– Om man ska nämna någon svårighet så har det ändå varit bristen på information kring hur man går tillväga för att skaffa barn som samkönat par. Det är verkligen inte enkelt och vi fick dra i många olika trådar för att hitta det vi behövde. Därför är vi glada över att få vara med i ”Gravid vecka för vecka” på Youtube, där vi berättar mycket om vår resa och hur man kan gå tillväga. Förhoppningsvis kan vi hjälpa andra par som är i samma situation som vi var. 

Hur kändes det när det lyckades? 
– Känslan var nästan overklig, men samtidigt helt underbar. Vi trodde aldrig att det skulle gå på första försöket, men det gjorde det, och det är vi så tacksamma för. 

Har ni fått frågor om vem som är pappan?
– Nej, vi har ännu inte utsatts för det faktiskt. Men visst kan folk undra vilken relation pappan kommer att ha till barnet… Men då förklarar vi bara hur det är för oss och då brukar de flesta förstå. 

– Vi kommer vara två mammor till vårt barn och det finns ingen pappa. Det finns endast en donator. Vi har dock valt att ha en öppen donator om vår lille kille, när han blir 18 år, vill ta reda på varifrån hans gener kommer.  

Hur har graviditeten varit hittills?
– Helt normal faktiskt, vad nu det är i detta sammanhang? Första halvan av graviditeten mådde jag fruktansvärt illa. Men hur hemskt det än var, så har jag nästan glömt det nu. För resterande delen av tiden har jag faktiskt mått väldigt bra. Jag har inte haft speciellt ont någonstans, förutom lite i fogarna. Jag har inte gått upp så mycket i vikt och min mage har fortfarande (?) inte riktigt ”poppat”, vilket har gjort att jag har kunnat leva någorlunda som vanligt både med jobb och träning. 

– Jag är så imponerad över hur kroppen fungerar och hur den, tillsammans med mig, snart har lyckats skapa ett nytt liv till världen!

Hur känns det inför förlossningen?
– Jag måste erkänna att jag är ganska nervös och ibland även lite rädd. Samtidigt som jag känner mig lugn i att jag vet att min kropp kommer klara av detta och att jag och Lina är så pass förberedda som vi kan vara. Jag går verkligen in med en öppen inställning och jag kommer ge min fulla tillit till personalen på plats. 

– Jag ska försöka tänka att det är ett riktigt långt intervallpass, ett sånt där som man egentligen bara vill skita i och gå hem, men som man vet att man kommer vara så stolt och glad över efteråt. 

Vad packar ni i BB-väskan?
– Vi kommer garanterat ta med oss alldeles för mycket, det är lite typiskt oss. Och det kommer nog inte bli en vanlig väska utan snarare en BB-bag eller något liknande.

– Hittills har vi faktiskt inte packat ner någonting mer än en champagne och några glas att skåla i, ett tips från vår härliga barnmorska. Det har blivit lite av en målbild för när bebisen är ute, att vi ska öppna just denna flaska som vi köpte samma dag som vi fick veta att jag var gravid.

– Men annars kommer vi packa med sånt som de flesta verkar ta med sig: myskläder, både till oss och till vår lilla kille, mjuka filtar, skönt toapapper, lite smått att äta, vattenflaska med sugrör, batteridrivna ljus och babynest. 

Du kanske också vill läsa: Allt du behöver veta om babynest – och mammornas egna favoriter!
Eller den här intervjun med programledaren Farah Abadi: ”Jag hade glömt bort hur ont det gör att föda barn”