”Det är lite svårt ibland att hinna känna glädje och njuta av denna graviditet för jag är så upptagen med annat”, berättar Kenza som väntar sitt andra barn. Foto: Privat / @kenzas

Gravida Kenza till mama: ”Ingen rå förlossningsvlogg igen”

Nikolas lillebror är beräknad till våren. Men den här gången kommer influencer Kenza Zouiten Subosic och maken Aleks hålla mer av förlossningen för sig själva: ”Jag tror inte det blir en sån rå förlossningsvlogg igen”.

Att bli mamma var långt ifrån självklart. Influencerdrottningen Kenza Zouiten Subosic har varit öppen med den flera år långa kampen för att bli gravid med sitt första barn. När de så väntade barn nummer två blev de chockade över att allt gick så snabbt

– Den här gången gick det betydligt snabbare (dock ej utan hormonhjälp), och eftersom vi började försöka när Nikola var bara 7 månader så hann vi aldrig riktigt känna oss stressade. Självklart låg den gamla jobbiga känslan kvar och gnagde, men denna gång vågade jag ändå lita på min kropp. Jag kände att den hade klarat av detta en gång förut och nu jäklar skulle det gå igen, sa hon då.

Nu har Kenza passerat halvägs i graviditeten med lillebror. För mama berättar hon om tankarna kring den kommande förlossningen och det dåliga samvetet över att inte hinna glädjas åt graviditeten.

 

Grattis till graviditeten Kenza! Vem var den första du berättade för?
– Förutom Aleks så var det min kompis Shiva som var här från Portugal över midsommar och hälsade på! 

Hur berättade du?
– Jag misstänkte att jag var gravid men var också rädd över att strecken på stickorna skulle vara från Ovitrelle-sprutan (hormonbehandling reds. anm.) då den kan ge falskt positivt graviditetstest i 10 dagar efteråt. Så jag behövde en vän att bolla med.
– Vi var ute på vårt lantställe och firade midsommar och då berättade jag att jag trodde att jag kanske var gravid men var osäker. Vi båda hoppades på det bästa men bestämde att jag skulle avvakta någon dag eller två och ta nytt test och se om det blivit starkare eller svagare. 

Ni väntar en till liten pojke. Var det självklart att ta reda på könet?
– För mig var det självklart, men inte för Aleks. Precis som förra gången ville han inte ta reda på det, men jag är alldeles för nyfiken för att låta bli. Tycker det är kul att kunna visualisera framtiden, fundera på namn och allt sånt! 

”Vi är så klart väldigt glada och förväntansfulla men jag känner mig också lite stressad över allt som måste hinna falla på plats innan lillebrors ankomst...” Foto: Privat / @kenzas

Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Det är ju ganska mycket enklare att vara gravid första gången än med en 1-åring som sällskap... Den går sjukt mycket snabbare, och jag är sjukt mycket tröttare. Jag skulle också vilja säga att det är lite svårt ibland att hinna känna glädje och njuta av denna graviditet för jag är så upptagen med annat (läs: Nikola) hela tiden. Vi är så klart väldigt glada och förväntansfulla men jag känner mig också lite stressad över allt som måste hinna falla på plats innan lillebrors ankomst. 

Vadå till exempel?
– Till exempel hur vi ska lösa sovsituationen och att Nikola ska hinna skolas in på förskola i slutet av januari. Och så klart det dåliga samvetet över att jag inte ger denna graviditet lika mycket uppmärksamhet. 

”Vi är så klart väldigt glada och förväntansfulla men jag känner mig också lite stressad över allt som måste hinna falla på plats innan lillebrors ankomst”.

När känner du att Aleks inte förstår dig?
– När jag berättar allt det jag precis sa här ovan! Vi är väldigt olika på den biten, jag oroar mig ofta över saker jag ändå inte kan göra något åt här och nu medan han släpper det och låter allt bara hända.

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle han heta?
– CARBS.

Kenza Zouiten Subosic har många följare från andra länder där rekommendationerna för gravida kvinnor skiljer sig från Sverige. Därför får hon många frågor om saker hon gör: ”Det kan vara allt ifrån att jag hoppar från bryggan, fixar naglarna eller går på massage” Foto: Privat / @kenzas

Vem vinner namndebatten – du eller Aleks?
– Jag så klart! Den som bär barnet har sista ordet vad gäller allt tycker jag.

Ni filmade stora delar av förlossningen med Nikola – har ni pratat om hur ni ska göra den här gången?
– Vet inte riktigt än, jag tror vi kommer filma en del i alla fall för det är så himla kul att kolla tillbaka på nu i efterhand. Men jag tror inte det blir en sån rå förlossningsvlogg igen, haha.
– Över sju miljoner människor har redan sett mig föda barn en gång så jag tror det räcker så.

Missa inte: Kenzas ärliga förlossningsvideo

Det låter rimligt. Har du några tankar kring hur du vill föda?
– En sak är säker och det är att jag INTE kommer sitta på pallen igen, haha.
– Men annars så vill jag föda på liknande sätt som sist, gärna med så mycket epidural som möjligt. 

Hur tänker du kring amning/flaskmatning?
– Jag helammade förra gången och jag planerar att göra det igen, sen får vi se hur det går och om det ens funkar. Nu har vi ju en till liten vilding hemma och om det krävs att Aleks tar en flaskmatning på natten till exempel för att jag ska få sova ibland så är jag öppen för det med. 

Kenza helammade Nikola och hoppas kunna göra det även med lillebror: ”Sen får vi se hur det går och om det ens funkar”. Foto: Privat / @kenzas

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Riktlinjer ser så olika ut i olika länder och därför får jag ofta frågor från följare från andra länder som undrar om det jag gör inte är något som skadar bebisen. Det kan vara allt ifrån att jag hoppar från bryggan, fixar naglarna eller går på massage. 

Du och din kompis Dani Pavlica har lyckats tajma graviditeterna ännu en gång, hur känns det?
– Så himla kul! Flera av mina vänner är gravida nu och det är både kul och skönt att kunna dela både det roliga och det jobbiga med dem. Och så klart allt bebishäng vi kommer kunna ha när bebisarna är ute!

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Oj, mycket. Jag skulle nog säga att jag är en helt annan person nu än innan jag blev mamma. Framförallt så har jag lärt mig att det finns ingenting viktigare i hela världen än att mina barn och min familj är vid god hälsa. Allt annat löser sig.
Du kanske också vill läsa vår tidigare intervju med Kenza: ”Många har problem att bli gravida men pratar inte om det”
Eller vår intervju med influencern Sanne Alexandra Josefson: ”Uppladdningen inför förlossningen var optimal”.

Aktuellt just nu