Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Johanna Bladh, 29, vill att tjejer ska våga ta plats och våga säga vad de tycker utan att be om ursäkt. Nu är hon gravid. Foto: Malin Lindell

Johanna, 29, fick höra att hon inte kunde bli gravid utan hjälp: ”Känns som ett mirakel”

Johanna Bladh fick höra att hon inte kunde bli gravid på naturlig väg. För mama berättar hon om den tuffa kampen – och det oväntade gravidbeskedet.

– Det känns som ett mirakel.

Men så mitt i glädjen drabbades hon av ett extremt illamående – och fick ligga på sjukhus med dropp.

Thérèse Bilby

Instagramprofilen Johanna Bladh, 29, och hennes kille Gustav ville gärna ha barn, men alltid fått höra att hon inte skulle kunna bli gravid på naturlig väg. Johanna har PCOS, ett medfött syndrom som innebär att äggstockarna inte fungerar som de ska och som gör att man sällan eller aldrig har ägglossning.

På sitt instagramkonto ”SELF-LOVE FOR ALL GIRLS” har Johanna berättat allt om sin PCOS-resa, men hon skriver även öppenhjärtigt texter om hur det är att växa upp i ett samhälle som lär tjejer att hata sin kropp.

De senaste veckorna har hon också berättat att hon mot alla odds blivit spontant gravid – trots sin PCOS. I augusti blir hon mamma – till en liten tjej.

Grattis till graviditeten, Johanna! Du har ju sagt att du vill göra allt du kan för att din dotter ska få växa upp i en värld där kvinnor också förväntas göra episka saker...
– Ja, det kände jag särskilt när jag fick reda på att vi skulle få en dotter. Det är hemskt att säga men jag känner mig rädd för att hon inte kommer få samma förutsättningar som en son. 

Visst fick du kämpa hårt för att bli gravid?
– Ja, jag har PCOS och då har man väldigt, väldigt oregelbunden mens och ägglossning. Så då blir det jättesvårt. Jag har haft det hela mitt liv, när det var som värst hade jag inte ägglossning på elva månader. Det är klart att det blir kämpigt psykiskt och jag började fundera på om det var mitt fel, att jag stressar för mycket eller äter fel. Sedan så skulle vi sätta i gång med medicin och stimulera ägglossning, men så i höstas kände vi att det skulle bli sådan lång resa att vi inte orkade just då. Då blev vi plötsligt spontant gravida, helt oväntat!

Wow, fantastiskt!
– Ja! Det känns som ett mirakel!

https://www.instagram.com/p/CbX1X8fFX_s/

Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS

PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Det kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. 

Märkte du snabbt att du var gravid?
– Ja, jag fick så ont i brösten, de svullnade så mycket. Sedan fick jag en klassisk nidblödning när ägget fäste. Jag väntade några dagar men sen tog jag testet och då var det positivt! Jag trodde aldrig att jag skulle bli gravid på naturlig väg, för det har läkarna alltid sagt till mig att jag inte skulle kunna bli!

”Vissa influencers som jag följer får jag prestationsångest av”

Vad sa din partner?
– Han blev jättechockad. Vi båda blev så chockade och överraskade men ingenting annat spelade någon roll då! Vi var så lyckliga.

Vi älskar ju ditt Instagramkonto, du brinner så! Vad vill du förmedla till dina följare?
– Ibland känns det som att man upprepar samma saker, men tyvärr behövs det. Nu när jag är gravid så inser jag också vilken kvinnofråga det är med hela graviditeten och föräldraskapet. Jag vill vara ett konto som får tjejer att må bra. Vissa influencers som jag följer får jag prestationsångest av, för allt är så snyggt och perfekt och underbart. Jag vill vara en som är en motvikt till allt det där, som vågar prata om sådant som man kanske tror att man är ensam om att uppleva och peppa tjejer till att våga vara sig själva.

https://www.instagram.com/p/CbmLArcooZV/

Johanna Bladh

Ålder: 29

Familj: Gustav, 31

Gör: Jobbar med media

Bor: Stockholm, kommer från Karlskrona

Aktuell: Med instagram-kontot SELF-LOVE FOR ALL GIRLS @johanna.bladh

BF: 27 augusti

Gravidvecka vid intervjun: 22

Du och Gustav valde att ta reda på könet. Kändes det självklart?
– Ja, för mig var det det. För jag hade det så tufft de första månaderna, med min hyperemesis (svår form av illamående och kräkningar under graviditet, reds anm) och att det då blev svårt att knyta an till det här barnet eftersom det enda det gjort för mig var att jag mådde skit. Jag behövde kunna knyta an för att känna mig lite lyckligare.

De första tre månaderna då spydde jag och var sängliggande, jag kunde inte ens gå upp och kissa! Det var FRUKTANSVÄRT.

Vad har du fått för hjälp från sjukvården mot illamåendet?
– Jag har varit hos läkare många gånger och även hos min barnmorska. De första tre månaderna då spydde jag och var sängliggande, jag kunde inte ens gå upp och kissa! Det var FRUKTANSVÄRT. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att man skulle kunna vara så dålig under en graviditet. Jag har fått medicin utskriven och sen har jag fått dropp på sjukhus. Jag har legat inne några gånger när jag spytt så mycket att jag inte ens kunnat behålla vatten. Det är som magsjuka fast det pågår i flera månader…

Extremt graviditetsillamående – hyperemesis gravidarum

Vid extremt graviditetsillamående är du mycket illamående, ofta hela dagen. Du kan kräkas så mycket att du blir uttorkad. Det kan vara svårt att få i sig mat och dryck och du kan gå ner i vikt. Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp.

För en del kan besvären göra så att graviditeten känns som en plåga. Det kan kännas bättre att prata med någon om besvären, till exempel en barnmorska.

Johanna Bladh vill vara obekväm och ta plats

Usch vad jobbigt! Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– Ja, jag kommer inte sluta prata om obekväma saker, eller sluta klä mig hur jag vill och leva ut min identitet. Det finns så mycket åsikter om mammor. Jag vill kunna prata om allt, även om sex och intima saker. Det är en del av den kvinnliga frigörelsen och jag vill kunna visa våra döttrar att mammor är människor också. Jag tror att jag kommer fortsätta att vara obekväm och ta plats, jag tycker det är jätteviktigt. Det vill jag verkligen inte ge upp för att passa in i någon mall för hur mammor ska vara. 

Jag tänkte att bebisen bara kommer ha en arm, den kommer inte ha två! Jag var helt övertygad. Men sedan såg ju allt bra ut.

Eftersom du mår så dåligt kanske du inte har några cravings? Eller?
– Nej, haha, det har jag inte. Jag har inte kunnat äta. Jag levde de första månaderna på snabbnudlar och panpizza, vilket gav mig mycket ångest för att jag var en dålig mamma. Jag var jättenervös när jag skulle gå på rutinultraljudet för jag tänkte att bebisen bara kommer ha en arm, den kommer inte ha två! Jag var helt övertygad. Men sedan såg ju allt bra ut. Och nu senaste veckan har jag mått lite bättre. Jag skrev på Instagram i går att det var åtta dagar sedan jag spydde… Jag vill också säga till alla som kämpar med sådant här gravidillamående och tror att det aldrig kommer gå över, det gör ju det, man måste bara hålla i. Det blir bättre. Det kanske kan vara skönt att höra det...

https://www.instagram.com/p/CbdC9a4tYbj/?hidecaption=true

Har du tänkt något på hur du vill föda?
– Jag vill gärna föda naturligt så långt det går, men är också ödmjuk inför att man inte vet hur ont det kommer göra. Men jag vill gärna försöka. Jag känner att när jag härdat ut de här månaderna och mått så här dåligt, så känner jag mig faktiskt kapabel till mycket.

Jag vill jättegärna amma tills barnet är tre-fyra år. Jag tycker det är det mest naturliga som finns med amning.

Hur tänker du mata ditt barn?
– Jag vill absolut amma. Jag förstår att det är svårt att bestämma, men jag ser jättemycket fram emot att amma mitt barn och också att få avdramatisera amning. Jag har alltid pratat mycket om att avsexualisera brösten och att bröst inte bara ska vara sexiga utan de finns ju till för att man ska kunna amma ett barn om man vill det. 

Har du redan funderat på hur länge du vill amma?
– Ja, jag vill jättegärna amma tills barnet är tre-fyra år. Jag tycker det är det mest naturliga som finns med amning. Jag ser att det är tröst och närhet och det är kvinnans beslut och jag blir provocerad när folk har åsikter om det.

Känner du att din partner Gustav förstått dig nu när du mått så här illa?
– Han har ju varit mitt största stöd. Men det är klart, det är ju utmaning när en person mår så här dåligt så här länge. 

”Jag vill verkligen vara som Rihanna, hon är min förebild!”

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Jag kommer aldrig att lyssna på andra före mig själv. Det är läskigt att bli mamma och det är mycket man inte vet, men jag litar 110 procent på min egen instinkt. Ingen kommer få tala om för mig hur jag ska göra. Om det inte är 1177…

Hur är det med namn? Har ni bestämt något?
– Vi hade ju namn om det blivit en kille, för vi var helt säkra på det. Men det var ju en tjej som det är bara att börja om.  Men om jag fick välja själv skulle det vara Bonnie, eller Rihanna eller Beyoncé.

Coolt! Vad tycker du förresten om Rihannas gravidstil?
– Jag älskar att hon ändå visar vägen, men det är helt sjukt att det fortfarande behövs 2022. Det finns så mycket oskrivna regler. Jag vill verkligen vara som Rihanna, hon är min förebild!

LÄS OCKSÅ: Petra blev tvungen att göra abort – mådde för illa 


LÄS OCKSÅ: Varför blir jag inte gravid? Fertilitetsläkaren svarar