Influencern Joanna Fingal berättar om sin graviditet och barnnamnen hon inte fick igenom. Foto: Privat

Joanna Fingal: ”Jag har noll rädsla inför förlossningen”

Veckans preggo är Influencern Joanna Fingal som väntar sitt första barn i februari. Vi passade på att ställa ett gäng frågor om graviditeten och hur hon tänker om livet som blivande mamma.  

Hallå där Joanna, så kul att du är Veckans preggo! Vem var den första du berättade om graviditeten för?
Daniel, min sambo var den första. Efter det fick min tvillingsyster, mamma och pappa veta. 

Hur berättade du?
– Jag kände på mig tidigt att jag var gravid. Det var midsommar och jag tänkte först inte köpa något test, utan låta helgen passera som vanligt. Men jag kunde inte hålla mig! För det första var jag så pass säker och för det andra ville jag ju inte dricka rosé som vatten när magkänslan var så pass stark. Så jag köpte testet på kvällen när min kille var i väg och spelade fotbollsmatch och berättade för honom när han kom hem. Jag hade planerat att göra det lite roligare än vad det blev men jag kunde inte hålla mig så jag bara sa det högt och tydligt rakt ut; Jag är gravid! Vi ska ha barn!

Joanna Fingal

Ålder: 31.

Familj: Sambon Daniel och bebis i magen.

Bor: Stockholm och Örebro.

Gör: Influencer.

Instagram: @joannafingal.

BF: 27 feb 2020.

Johanna Fingal med vännen tillika influencers Petra Tungården. Foto: Privat

Din magkänsla var ju helt rätt med andra ord. Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp för att du blivit mamma?
– Att fortsätta ha kul och leva. Att man kan ha ett liv som inte bara inkluderar barnet. Är jag sugen på en liten aw med tjejerna då kommer jag gå på en aw med tjejerna och min lilla får hänga med. För mig är det superviktigt att inte ge upp allt bara för man blir mamma. 

Finns det något som du är orolig över?
– Nej, faktiskt inte. Jag ser verkligen fram emot allt! Hehe, det säger jag nu och ångrar mig när bebis är född! Nej men skämt å sido, jag hoppas att vi ska fortsätta att vårda vår kärlek och fortsätta göra saker på tu man hand. Det tror jag är superviktigt. Vårda kärleken helt enkelt!

Vad fint! Känner du att du irriterar dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Nja, inte så där jättemycket. I så fall alla mammors ”vet bäst” och kunskap kring allt. Då ska du göra si och du ska göra så. Nej tack! Jag kommer fortsätta göra på mitt sätt.

”Jag gillar franska namn men tyvärr går de inte hem hos min kille”

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– ”Lev livet medan du kan!” Vadå, jag kommer ju få leva livet med min bebis och det kunde jag inte vara mer exalterad över!

Hur tänker du kring att ta reda på könet på bebisen?
– Jag är alldeles för nyfiken för att gå en hel graviditet utan att inte veta men min kille har velat. Men nu är rutinultraljudet gjort och vi vet vad de blir, men det kommer vi hålla för oss själva ett tag till! 

Spännande! Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?
– Utan att tveka så skulle det bli en liten Lemonade efter den mängden lemonad som jag förtär. 

Om du fick välja namn helt själv, vad skulle du döpa barnet till?
– Jag gillar franska namn som Hermine, Etoile och Adrienne. Men tyvärr går dessa inte hem hos min kille så det blir det inte. 

Så vem kommer slutligen vinna namndebatten – du eller din partner?
– Jag har hela tiden trott att jag skulle ha sista ordet här... Men icke sa nicke! Däremot är vi väldigt överens på mitt favoritnamn som också råkar vara Daniels favoritnamn. Så plötsligt händer det! 

Om barnet delat namn med Johannas största craving hade en liten Leomnad gömt sig där inne. Foto: Privat

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? När i så fall?
– Oh, ja! Men ofta är man ju faktiskt för trött vissa kvällar för att hitta på något så då går ju soffan före något annat. Illamående och trötthet kan ju komma så plötsligt också nuförtiden så det kortet åker allt fram i vissa situationer. Helt klart!

När känner du att din partner inte förstår dig?
– Min kille är väldigt aktiv och vill gärna göra något hela tiden, vilket jag i och för sig uppskattar som tusan. Han drar liksom alltid ut mig, vare sig det är på promenader, löpturer eller bara skönt lunkande i friska luften. Han alltid så där positiv och peppande! Men om det ska vara någon gång när han inte förstår så är det väl när jag är trött och orkeslös och bara vill ligga kvar på soffan. Men som sagt, mest är jag bara GLAD att han har den egenskapen!

Vad härligt! Finns det något du tror att du aldrig kommer göra som mamma?
– Låta barnen få styra livet. Jag är ju medveten om att det kommer att bli en livsomvändning, men jag är fast besluten om att fortsätta hålla fast vid saker och regler. Jag kommer nog bli en trygg men ganska bestämd mamma. Men självklart också ge gränslöst med kärlek. 

”Jag ser mycket fram emot förlossningen och har noll rädsla”

Du är ju grymt stilsäker – hur stylar du bebisbulan?
– Samma stil som jag alltid haft. Lager på lager, stora skjortor, stickat och låga jeans samt kostymer som funkar med magen. Jag gillar när allt är lite ”obrytt och loose” så det kommer jag fortsätta med. Men även en och annan tight polotröja kommer åka fram också. 

Hur vill du föda och hur går tänkarna kring förlossningen?
– Jag vill ha en naturlig förlossning. Om de går vill säga. Jag ser mycket fram emot förlossningen och har noll rädsla. Jag är bara pepp inför allt som komma skall! 

Johanna tror att hon kommer bli en trygg men ganska bestämd mamma – fylld om kärlek. Foto: Privat

Vad är ett måste i BB-väskan?
– Snacks! Jag älskar snacks och har alltid snacks i min väska så att det ska ligga massvis med snacks i min BB-väska är en självklarhet! 

Smarrigt! Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Umgås som en familj, rulla barnvagn och hänga massor och mysa med min ständiga plus one.

Vad kommer vara det första du äter/dricker när bebisen är ute?
– Jag trodde alla dagar i veckan att jag skulle svara vin här som den vinnjutare man är, men aldrig. Jag har aldrig varit så osugen på alkohol som nu.

För den nyfikna: Här finns massa andra kända preggos!