Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hanapee är gravid med sitt första barn, som beräknas komma i början av augusti 2020.
Hanapee är gravid med sitt första barn, som beräknas komma i början av augusti 2020.
Hanapee är gravid med sitt första barn, som beräknas komma i början av augusti 2020.
Hanapee är gravid med sitt första barn, som beräknas komma i början av augusti 2020. Foto: Privat, Unsplash

Hanna ”Hanapee” Persson: Först grät jag över att jag väntar en pojke

Hanna ”Hanapee” Persson väntar sitt första barn med sambon Anton. Men han var inte den första som fick reda på att hon var gravid. Läs om varför hon vill göra tv om sin graviditet, vad hon irriterar sig på och vad de kallar bebisen i magen. 

Emelie Lindblom Dalén

Hej Hanna! Vad var dina första tankar när du såg resultatet på stickan?
– ”Hjälp!”, ”Vad gör jag nu?!”, ”Kommer jag klara det här?” ”Vill jag det här?!” och så ett litet ”Yes!” någonstans i bakhuvudet.

Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Jag skickade faktiskt ett sms till en av mina bästa vänner. Bara för att smälta innan jag skulle berätta för min kille. Jag behövde någon minut att fatta att det här hände på riktigt. Hon gjorde samma sak med mig så det var lite fint. 

Hanna Hanapee Persson

Ålder: 31.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambon Anton och bebis i magen.
Gör: Bloggar, poddar och har ett produktionsbolag.
Gravidvecka vid intervjun: 31. 

BF: I början av augusti.
Instagram: @hanapee 

Hur berättade du för din partner?
– För min kille Anton så gick jag ut från toaletten, ropade på honom, höll upp stickan och sa ”jaha vi ska ha barn” och tokgrinade. Hans första reaktion var så genuint glad och fin, så han hjälpte mig att känna samma. 

”Antons första reaktion var så genuint glad och fin”

Vad är du orolig över?
– Att känna mig kvävd, få ansvarspanik, inte kunna vara mig själv fullt ut och massa såna egoistiska känslomässiga grejer. Jag trodde dock att jag skulle vara mer orolig? På något sätt landade jag snabbt i att jag och bebisen får lära varandra. 

Vad fint! Hur tänker du kring att vara gravid i corona-tider?
– På ett sätt är det ju skönt för nu går plötsligt ALLA i väntans tider, jag behöver ju inte ha FOMO. Å andra sidan är det såklart helt fruktansvärt att människor dör, att mina föräldrar är i riskgrupp och att jag hela tiden går runt med någon slags overklighetskänsla för världen. Är givetvis livrädd att behöva föda i en respirator eller att min kille inte ska få vara med. 

Du gör också en webb-tv-serie om din graviditet. Berätta!
– Dels för att jag älskar att producera tv, men också för att jag tänkte att alla tankar jag tänker om den här graviditeten, borde ju några andra rimligtvis också tänka om sina graviditeter, och så ville jag skapa något slags utrymme för de tankarna. Och det visade ju sig vara rätt! Folk kände igen sig!

https://www.youtube.com/watch?v=YmtDcVZrZ1g&t=1s

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Ja, att folk hela tiden ska ge mig tips på saker. Helt oombett också. Tydligen sitter man på facit om man har barn sen innan?! Ofta känner jag ”låt mig vaaaa”, men jag försöker landa i att folk generellt bara vill väl. 

Ni väntar en kille! Hur tänkte ni kring att ta reda på könet?
– För mig var det självklart, jag ville få det att bli lite mer verkligt bara. Kön är självklart inte avgörande för dem vi är eller blir men det blir ju så klart tydligare, om inte annat lättare att sätta ett namn på honom. Jag tycker att det är fjantigt med folk som inte vill kolla med anledningen att ”kön inte betyder något”. OM det inte betyder något, varför gör du så stor grej av att det ska vara en ”överraskning” då?! 

Du sa i serien att du först blev ledsen över att det var en kille – berätta.
– Ja gud ja, jag grinade! Jag tror det handlar om att jag själv identifierar mig som tjej och därför hade föreställt mig nån ”mini me” i magen. När det då stod ”pojke” blev jag helt förvirrad. Men det är så knäppt, nu sju månader in i gravven så är det helt självklart att det ska vara en pojke. 

Hanapee gör tv-programmet ”Havande kvinna loggar in” om sin graviditet. (Serien finns på Youtube) Foto: Privat, Unsplash

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Givetvis jag. Jag lånar ut min kropp i nio månader och genomgår sedan förmodligen det mest fysiskt smärtsamma en människa kan genomgå. Vore en skymf om min kille fick veto på namn.

Vad kallar ni bebisen i magen nu under graviditeten?
– Nisse. 

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Dricka ett iskallt glas vitt vin och kunna se mitt kön. Det ska också bli väldigt mysigt att borra ner näsan i en bebisnacke.

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– ”Ge mig allt smärtstillande ni har!!!” Jag försöker ha noll prestige. Ungen ska ut och alla sätt där jag kan hålla mig hyfsat lugn är väl bra.

Hur tänker du kring amning och flaskmatning?
– Jag tror att jag vill testa att amma. Det verkar ju smidigt att ha med sig maten överallt. Men jag har förstått att det kan vara lite av en process att få till det där, så vi får se. Flaskmatning har ju sina fördelar och vi kommer absolut ha ersättning hemma för eventuell kris.

Hanapee: ”Då känner jag att Anton inte förstår mig” 

När känner du att din partner inte förstår dig?
– När han på riktigt tror att jag ska göra massa grejer i hemmet? Hallå? Hoho? Absolut älskling, du bygger en hylla men jag kan berätta att jag tillverkar ett liv i kroppen dygnet runt. Det är verkligen ett heltidsjobb som folk borde ha mer respekt för. Herregud vad jag kommer vara snäll och hjälpsam mot gravida kvinnor efter det här!

Hur tänker du kring att bebisen kan komma att påverka vuxenrelationen?
– Just nu har den stärkt oss i och med att man får ett gemensamt projekt. Jag hoppas det fortsätter så. Men sen vet jag ju att trötta människor sällan är bra mot varandra. Jag är absolut beredd på bråk kring ansvar, men tänker att det bara får vara så. 

När kickade ditt gravidglow in?
– Vad sjukt att det faktiskt gjorde det?! Från att ha sett ut som en finnig grå ödla första 25 veckorna hände något i typ vecka 25. Kanske var det bara att jag fick vara i solen lite…

”Jag såg ut som en finnig grå ödla de första 25 veckorna”

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– ”Det är bra att hålla igång träningen som gravid”. Låt mig bara ligga här. Jag orkar inte röra mig en meter idag. BYE.

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Vara full inför Nisse.

Hanapee har redan köpt allt till bebisen, efter att ha vaknat ångest-svettig över att de inte hade något. Foto: Privat

Vad är ett måste i BB-väskan?
– Kanske godis? Gud, jag vet inte? Vill man äta när man föder? Känns som det. ”Stora trosor” läste jag någonstans och det känns ju också rimligt

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Jag har köp allt. Vaknade nämligen ångest-svettig en natt över att vi inte köpt något och vips var säng och skötbord beställt. Blöjor är typ det enda vi inte har nu. Och en jacka kanske? Har bebisar jackor? Hahaha kanske inte.

”Jag stylar bebisbulan i omlottklänningar”

Hur stylar du bebisbulan?
– Jag har upptäckt det underbara plagget ”omlottklänning”. Herregud vad skönt! Låta magen fladdra fritt under något skirt tyg. 

Vad är det första du ska äta och dricka när bebisen är ute?
– Jag har typ ätit och druckit allt under graviditeten, förutom alkohol då förstås. Har undvikit lite färsk tonfisk i och för sig, så det kanske man ska moffa i sig? En shot tequila och tonfisksushi.

Du kanske vill läsa om fler kändisar som är gravida?
Eller vår bästa checklista inför förlossningen – allt du behöver i BB-väskan