Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Josefine Bäck är känd för att lagar och äta mat på Tiktok och Instagram. Nu är hon gravid. Foto: PRIVAT

Tiktok-stjärnan Josefine Bäck: ”Jag var gravid efter femte dejten”

Om du gillar vegomat och hänger på Tiktok vet du garanterat vem Josefine Bäck är. Hon lagar bao-buns, steker dumplings och delar även ärligt med sig från sitt eget liv. Nyligen överraskade hon sina följare med att plötsligt dra upp tröjan för att visa sina mage. På den hade hon tejpat en ultraljudsbild.

– Jag har aldrig någonsin sett så mycket hjärtan!

Thérèse Bilby

Josefine Bäck var mäklaren som aldrig använt sociala medier när hon bestämde sig för att byta paradvåningar i Stockholm mot att laga och äta mat på Tiktok. I dag har hennes konto nästan 100 000 följare och när hon berättade att hon var med barn fylldes kommentarsfältet av kärlek och glada lyckönskningar.

– Följarna var JÄTTE-fina! Jag har så mycket härliga följare. Det är alltid oroligt varm stämning i kommentarsfältet. Jag har aldrig någonsin sett så mycket hjärtan!

Josefine Bäck

Ålder: 31 

Familj: Sambo Filip

Gör: Lagar och äter mat på Tiktok och Instagram

Bor: Stockholm

Äter: Är pescetarian (äter inte rött kött och fågel, men fisk, skaldjur mejeriprodukter och ägg)

BF: 23 augusti

Gravidvecka vid intervjun: 18

Men att vara gravid och matprofil har inte varit en dans på rosor för Josefine, för de första veckorna hetsåt hon av illamåendet, och klarade bara inte av dofter som matos, lök eller kylskåp. Nu i vecka 18 har det äntligen vänt.

”Jag äter som en häst” berättar Josefine för mama. Foto: PRIVAT

Vad skönt att du slipper illamåendet nu! Äter du annan mat än annars nu när du är gravid?
– Jag hade en bild av att jag skulle äta väldigt hälsosamt som gravid – men jag kände det som att det inte var jag som styrde mitt matintag! En dag var det enda som jag kunde tänka mig fiskpinnar och potatismos, en annan dag var det snabbmakaroner med ost. En dag satte jag mig på en restaurang och beställde entrecote, pommes och bea. Jag hade inte ätit kött eller kyckling på 1,5 år men det var det enda jag kunde tänka mig den dagen! Jag har ätit som en häst.

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta? 
– Mackan Bärta Bäck. Mina craving byts hela tiden men de största hittills har varit mackor och ärtsoppa.

TV: Josefine Bäck om sin craving

Plussade efter femte dejten

Du och din kille hade bara varit på fem dejter när du plussade. Var du orolig för hans reaktion?
– Filip hade tappat bort sin mobil när jag fick reda på det, så jag kunde inte nå honom förrän 15 timmar senare. Dom 15 timmarna var inte så roliga. Jag hade ingen aning hur han skulle reagera. Jag menar, de flesta hade nog fått panik! Men när jag äntligen fick tag på honom via hans syster sa han bara att han var jätteglad.

Efter plusset flyttade Josefine snabbt till Stockholm så att hon och nya killen Filip kunde börja sitt nya liv tillsammans, som en familj. Men när lyckan var total hände det som inte fick hända – hon fick missfall. De bestämde sig för att försöka igen – men det de inte visste var att en ny bebis redan fanns i Josefines mage. 

– Trots att det inte ska vara möjligt hade jag nämligen blivit gravid bara fyra dagar efter missfallet! Nu är jag i vecka 18!

Maten som hjärtat klappar extra för

Hur kommer det sig att du startade din Tiktok?
– Jag hade varit mäklare i tio år och kände att jag behövde något nytt. Eftersom jag aldrig använt sociala medier tidigare tänkte jag att jag nog behöver lära mig det oavsett vad jag skulle hitta på. I början kände jag mig superlöjlig och var inte alls bekväm med att synas i kameran. Nu tycker jag det är jätteroligt!

5 SNABBA

Vill du veta könet på bebisen?
– JA, vi är så nyfikna!

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Filip, han hade redan en väldigt klar uppfattning om namn och jag gillade dom.

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Bara gosa och fika i evighet.

Har du fått något konstigt råd under graviditeten hittills?
– Nej, men min mamma är orolig att yogan inte ska vara bra. vilket bara är gulligt. Lilla mamsen!

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Ingen, men vi har fått lite. Gosedjur och tofflor står framme som påminnelse.

Vilken typ av mat lagar du för dina följare?
Mitt hjärta klappar extra för det japanska, kinesiska och koreanska köket. Jag lagar mat som jag tycker är hälsosam på en rimlig nivå. Jag är inte alls nitisk, utan det går ner pizza, hamburgare och pasta också. Sen är jag lite nördig och snöar gärna in på surdeg eller kombucha.

Har du tänkt på vilken typ av mat du kommer du ge din bebis när hen ska börja äta fast föda?
– Jag kommer uppmuntra mitt barn till en vegetarisk kost men Mackan Bärtan Bäck ska få välja själv. Jag tror inte på förbud, men jag kommer helt klart se till att den får i sig bra grejer. 

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Ja, lukten av kimchi. ÄLSKADE verkligen kimchi men nu är det nog förstört för gott. 

Finns det något i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– God, hemlagad och bra mat!

Vad är det första du ska äta och dricka när bebisen är ute?
– Champagne och mögelost!

Josefines recept: Hummus zaatar

Hummus

1 pkt kikärtor ca 300-400 gram

½ dl citronsaft 1 citron

2 msk tahini

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja lite extra för garnering

½ tsk spiskummin malen

salt

2 tsk vatten

 

Gör så här

Lägg i tahini och citronsaft i matprocessor och kör i 1 minut, skrapa sidorna och botten av skålen och mixa sedan i 30 sekunder till. Tillsätt olivolja, finhackad vitlök, kummin och en 1/2 tesked salt. Bearbeta i 30 sekunder, skrapa sidorna och botten av skålen och behandla sedan ytterligare 30 sekunder eller tills den är väl blandad.

Öppna, töm och skölj kikärterna väl. Tillsätt hälften av kikärterna i matprocessorn och mixa i 1 minut. Skrapa sidorna och botten av skålen, tillsätt sedan återstående kikärter och bearbeta tills den är tjock och ganska slät; 1 till 2 minuter.

Förmodligen kommer hummusen att vara för tjock eller fortfarande ha små bitar kikärtor. För att fixa detta, med matprocessorn påslagen, tillsätt långsamt 2 till 3 matskedar vatten tills du når perfekt konsistens.

Smaka av med salt och justera efter behov. 

 

Salladen

belugalinser

libanesisk vildgurka

rödlök

romansallad

körsbärstomater

gröna oliver

granatäppelkärnor

Gör såhär: Koka linserna och hacka upp grönsakerna

 

Dressing 

50/50 balsamico, olivolja

 

Servering

surdegsbröd

zaatar över hummusen

pumpakärnor

LÄS ÄVEN: Camilla Hamid: ”Jag vill ge mina döttrar den barndom jag inte fick”

LÄS ÄVEN: Poddprofilen Klara Doktorow: Pizzabagaren avslöjade att vi skulle få en flicka