Emelie Bernborg och maken Philip väntar andra barnet i november. Foto: Pernilla Jangendahl Lilja / Privat

Fotografen Emelie Bernborg: ”Jag längtar efter bebisbubblan”

Hon är mästare i att ta drömmiga gravid- och bröllopsbilder och har plåtat såväl Kenza Zouiten Subosic som Therése Lindgren. Nu är Emelie Bernborg gravid med andra barnet och planerar att ge kameran en större roll under kommande förlossning. 

Grattis till en liten lillebror! Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?
– Den har varit väldigt lik den första, med undantag att de första veckorna med illamående var tuffare. Eftersom jag har en busig ettåring att jaga halva dagarna, så var det svårare att vila, min man var en klippa! I övrigt har jag samma cravings (pizzasallad och päron), och foglossning som började runt vecka 20. 

På tal om cravings, om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle det bli?
– Just nu skulle han heta Chokladmilkshake, haha! 

Haha, okej. Värre namn kan man ju tänka sig ändå. Men vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Vi är faktiskt lite oense denna gången! Jag tror dock jag kommer släppa mitt favoritnamn och låta Philip bestämma, då jag tycker hans favorit är bra också. 

https://www.instagram.com/p/B9WWVx4hOJ5/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

När känner du att din partner inte förstår dig?
– Jag är gift med en fantastisk man som underlättar och gör allt han kan när jag är gravid. Så jag har inga exempel på situationer där jag inte känner mig förstådd, vi kommunicerar väldigt bra. 

Underbart! Vad är du orolig över denna gång?
– Jag har varit rätt orolig över att få corona under graviditeten, och att det ska innebära en för tidig födsel. I början var jag mer orolig att barnet inte mådde bra, men efter vecka 12 har det släppts helt. 

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Snabbt! Förra gången tog 27 timmar så vill gärna ha liiiite snabbare denna gången. Annars gillade jag att föda halvt sittande och att kunna ta spjärn med handtagen och benstöden. 

”Gravida är väldigt tacksamma att fota för de blir ofta så glada när de ser bilderna på sig själva.”

Okej, då vi håller tummarna för snabbleverans. Vad är ett måste i BB-väskan?
– En riktigt bra ansiktskräm, sköna tofflor och mysiga mjukiskläder. 

Som fotograf är du ju van att stå bakom kameran, men hur tänker du om foto under förlossningen?
– Denna gången MÅSTE vi fota och filma! Vi missade det helt förra gången då det var så tufft och långdraget. Vill även ta ordentliga bilder med systemkamera. Jag vill gärna ha med min vän som är fotograf om man får, vilket var planerat förra gången, men tyvärr blev det inte av på grund av corona. 

https://www.instagram.com/p/CPTgn1phj6y/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Okej, vad synd. Hur många gravida kvinnor har du själv fotat?
– Oj, säkert över 300 genom åren. Jag gillar kombinationen att få stärka kvinnor, fota i vackra klänningar och välja mina platser med omsorg. Gravida är väldigt tacksamma att fota för de blir ofta så glada när de ser bilderna på sig själva. 

Åh, vad fint. I hur stor utsträckning tar du uppstyrda gravidbilder av dig själv?
– Min man tar alla bilder, med noga instruktioner från mig. Han är jätteduktig efter alla år (haha), så jag brukar bara behöva ställa in inställningarna. 

Freya blir storasyster i höst. Foto: Emelie Bernborg

Kan du dela med dig av några snabbtips om hur man tar snygga gravidbilder?
– Be någon fota dig utomhus i skuggan, så hela bilden är i samma typ av ljus (inga solfläckar!). Om du fotar inomhus, stå så att den som fotar har fönstret i ryggen. Håll en hand ovanför magen och en nedanför, så formar du magen fint! 

Du har berättat att du innan Freya inte hade någon längtan efter barn och att du var rädd att förlora din frihet. Hur känner du nu efter mer än ett år som mamma, men också inför att ha två barn snart?
– Jag är helt inställd på att släppa på mycket av den uppstyrda egentid jag har nu (vi jobbar båda halvtid), och anpassa det efter barnen. Dock känns det inte alls läskigt denna gången, utan jag längtar efter att få vara i bebisbubblan. Jag kommer jobba efter ett par veckor, men då kanske främst när barnen sover. Jag tror absolut det går att vara fri och vara mamma samtidigt, men då behöver båda föräldrarna vilja vara flexibla och sätta familjen först. 

Philip övningskörde till förlossningen förra gången (haha), har han hunnit ta körkort än? Eller blir det ännu en körlektion när lillebror kommer?
– Han tog körkort förra sommaren, så vi slipper övningskörningen denna gången, haha! 

Emelie Bernborg

Ålder: 33 år.

Familj: Gift med Philip, dotten Freya 16 månader.

Gör: Driver utbildningssida för fotografer som en prenumerationstjänst.

Bor: I Helsingborg.

BF: 15 November.

Gravidvecka vid intervjun: 22.