Johanna Söderberg, ena halvan av First Aid Kit, väntar sitt första barn. Foto: Privat/Johanna Söderberg

First Aid Kit-Johanna: ”Bebisen gav mig styrka på scenen inför 80 000 personer”

Johanna Söderberg i First Aid Kit väntar sitt första barn med pojkvännen Gustav. För mama berättar hon om känslan när hon plussade, hur graviditeten har varit hittills och förhoppningarna om att bebisen kommer älska musik.

Hej Johanna! Hur är läget och vad gör du just precis nu?
– Just denna stund ligger jag hemma i sängen och är sjuk. Annars har jag gjort lite allt möjligt på sistone. Klara och jag har tagit en paus från turnerandet i ungefär ett år. Jag har skrivit mycket i studion och gjort lite mindre spelningar här och där. Jag har många roliga projekt på gång!

Det ser vi fram emot! Hur har din graviditet varit hittills?
– Den har varit väldigt upp och ner! Både fysiskt och psykiskt. Vissa veckor har jag mått superbra och andra har jag haft ångest. Jag mådde riktigt illa de första tre månaderna. Spydde i trapphuset och i matbutiken, haha. Jag hade järnbrist och behövde sova kanske 16 timmar om dagen. Det var väldigt jobbigt, men allt vände magiskt i andra trimestern. Då mådde jag fantastiskt och hade oändligt med energi. Nu när jag är inne i tredje trimestern har jag börjat känna mig lite klumpig och stel. Dessutom kom foglossning och sammandragningar som ett brev på posten. Det gör inte så mycket nu för jag är så galet taggad på att få träffa vår lilla tjej och vet att det inte är så långt kvar tills dess. Jag ska hålla ut! 

Har det varit som du trodde att vara gravid, eller är det något som har överraskat dig?
– Jag var ganska naiv och oförberedd på hur tufft det skulle bli. Jag har alltid velat bli gravid och tänkt att det bara skulle vara supermysigt hela tiden. Jag förstod inte vilken omställning det skulle innebära, i kroppen men också livsstilsmässigt. Jag hade svårt med den sociala biten i början när jag inte kunde berätta för någon. Jag ville gå ut och dricka vin, och låtsas som att allt var normalt. Istället låg jag hemma och spydde. Då kände jag mig tråkig och deppig. Men överlag har jag haft många mysiga stunder också. Jag känner ett stort stöd från vänner och familj. 

Johanna Söderberg bildar tillsammans med sin lillasyster Klara bandet First Aid Kit. Foto: Privat/Johanna Söderberg

Hur tänker du angående att vara gravid och föda i dessa märkliga coronavirus-tider?
– Jag oroar mig inte så mycket för själva graviditeten, eftersom det verkar som om gravida inte är en riskgrupp. Phew! Det som oroar mig mest är att jag eller Gustav ska bli sjuka när jag ska föda. Att vi inte ska få vara tillsammans. Det vore traumatiskt. Hoppas innerligt att situationen i vården har lugnat ner sig när det blir dags för oss i juni. 

Det får vi verkligen hoppas! Har du någon gravid-craving?
– Jag har ätit så sjukt dålig mat sedan jag blev gravid, haha. Jag skäms lite över det. Jag var ett hälsofreak förut och åt strikt paleokost i nästan tio år. Jag har alltid tänkt att jag ska äta supernyttigt när jag väl blir gravid, men det har inte funkat för mig. En vecka åt jag åtta semlor. Jag kunde inte låta bli, jag fick ett helt övermäktigt begär! Sushi, apelsiner och melon har också varit några cravings jag haft. 

”Att äta supernyttigt har inte funkat för mig”, säger Johanna Söderberg vars gravidcraving toppas av semlor. Foto: Privat/Johanna Söderberg och Unsplash

Gravid-glow?
– Jag har fått höra från andra att jag har ett glow men det är inget jag har känt av tyvärr. I wish! 

Vad var första känslan när du plussade?
– Jag skakade i hela kroppen och kände mig helt euforisk! Jag bara kunde inte förstå att det var på riktigt. Det var en av livets mäktigaste stunder. 

Åh, vad stort! Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Jag berättade för min kille Gustav. Det var tidigt på morgonen och jag hade bestämt mig för att testa eftersom jag kände på mig att jag var gravid kvällen innan. Jag var lite nervös för hur han skulle reagera. Vi hade inte ens känt varandra i ett år. Trots att jag visste att han ville ha barn kunde jag ändå inte vara säker på hur han skulle reagera när det väl blev verklighet. Som tur är blev han superglad! Vi gick runt och svävade som på moln i flera dagar, så lyckliga var vi! 

Jag och Gustav hade inte ens känt varandra ett år när jag berättade att jag var gravid

Ni väntar en flicka! Hur reagerade du när barnmorskan berättade?
– Ja, en flicka! Hurra! Vi var inställda på att det var en kille hela tiden. Det bara kändes så. Vi hade kommit på massor av bra killnamn. Vi hade börjat kalla bebisen för ”Stickan”, eftersom han skulle bli lika lång och smal som sina föräldrar. När barnmorskan berättade att det var en tjej blev vi därför jätteförvånade! Det känns dock underbart nu. Det hade det gjort oavsett vilket kön, så klart. 

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag är så fascinerad av förlossningar redan! Jag har kollat på massor av förlossningsvideor och läst flera böcker. Jag är taggad! I en drömvärld föder jag så naturligt som möjligt, men jag är beredd på att det kan gå hursomhelst. Helst hade jag fött hemma eller i vatten men känner att jag inte riktigt vågar det med första barnet. Vi ska ha en doula och det känns jätteskönt. Jag känner mig trygg och lugn i detta nu, men man vet ju aldrig hur man reagerar när förlossningen väl sätter igång. Det ska oavsett bli otroligt häftigt. Bring it on!

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Jag längtar så mycket efter allt bebis-gos! Att få hålla om henne, känna bebisdoften och att få sjunga för henne. Jag längtar efter att gå ut med henne på en promenad längst med vattnet här i Hornstull, där vi bor. Efter förlossningen ska jag öppna en flaska riktigt fint rött vin, fixa en chark- och ostbricka, sen sätta mig på balkongen och bara njuta. Dessutom, gravidleggings i all ära men jag längtar svinmycket efter att få bära vanliga jeans igen en vacker dag, haha. 

Johanna och hennes pojkvän Gustav (som spelar med Tove Lo) brukar spela och sjunga för bebisen i magen. Foto: Unsplash

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Jag vill inte säga något nu för jag känner att jag förmodligen kommer att ta tillbaka det om några år, haha. Jag har haft så många idéer om hur man ska vara som föräldrar men jag börjar förstå att det inte är så lätt. Jag kommer göra så många misstag och that's life!

Har du köpt något till bebisen än?
– Jag har faktiskt inte köpt så mycket ännu, har velat vänta med det så länge som möjligt. Jag har dock fått en del av nära och kära. Jag tycker det är så fint att ärva släktens gamla barnkläder. Klara köpte mig massor av fina plagg. Och Tove Lo, som min kille spelar med, har gett henne sitt första gosedjur, ett lodjur. 

Hur tänker ni kring namn?
– Namn har visat sig vara megasvårt! Jag har fått så många fina och roliga förslag från mina instagram-följare. Jag har några idéer, men håller det hemligt tills vidare så det får bli en stor överraskning! 

Sjunger och spelar du för bebisen?
– Både jag och min kille är musiker så vi spelar och sjunger för henne hela tiden, vi kan inte låta bli! Jag hoppas att hon kommer älska musik lika mycket som vi gör. Hon har redan varit med på ett par spelningar. Första gången var när jag uppträdde på Friends Arena på en hyllning för Avicii i vintras. Det var första gången jag sjöng solo. Det var över 80 000 personer i publiken och jag var så nervös. Då kändes det som om det gav mig extra styrka att ha henne med mig där på scenen i min mage.

Att ha familj har alltid varit ett livsmål för mig

Wow! Kommer hon bli en turnébebis?
– Jag vill absolut testa att turnera med henne! Det har gjorts förr av många artister så jag tror det kommer gå. Att ha familj har alltid varit ett livsmål för mig. Jag kommer göra allt jag kan för att kombinera det med mitt drömjobb. 

Du kanske vill läsa fler Veckans preggo? Du hittar alla blivande mamas här!
Eller vill du läsa om Sanna Kallurs filosofi till att få barn att röra på sig mer?  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!