I dag består familjen av Emma Luks, Jonatan Jungebrant och dottern Novalie. Men snart utökas familjen med tre små killar!

Emma storgrät efter trillingbeskedet: ”Panik och rädsla”

– Du väntar trillingar!

Livets största överraskning och för Emma Luks var det först svårt att förstå att det slog tre små hjärtan under hennes. Efter beskedet föll hon i gråt av panik och rädsla, men som tur är höll sig blivande trillingpappan lugn.

– Vi båda var chockade men reagerade helt olika. Veckorna efter beskedet pratade vi knappt om det, vi bara tittade på varandra och skrattade. Det var så overkligt.

Efter första chocken längtar nu Emma efter de tre små pojkarna. 

Thérèse Bilby

Snart går ni från mamma, pappa och ett barn till att sex personer i familjen. Du har ju hela tre barn i magen just nu, hur mår du? 
– Det blir en stor omställning, men vi längtar jättemycket! Jag skulle ljuga om jag sa att jag mådde bra, men jag tar mig igenom dagarna och nu är det nära. 

Om vi ser tillbaka till första ultraljudet. Ni fick först veta att ni väntade tvillingar – och kanske en tredje bebis! Blev du och Jonatan glada eller stressade över beskedet? 
– Jonatan blev väldigt glad och höll sig lugn under hela ultraljudet medan jag storgrät av panik och rädsla. Vi både var chockade men reagerade helt olika. Veckorna efter beskedet pratade vi knappt om det, vi bara tittade på varandra och skrattade. Det var så overkligt. 

Det förstår vi! Snart fick ni också veta att det var trillingar! Vad ser du mest fram emot med trillingarna? 
– Jag ser fram emot att få se Novalies relation till sina bröder och att få se dem växa upp tillsammans. 

Och minst? 
– Alla blöjbyten... 

”Det var så känsloladdat och läskigt”

Ja, det lär ju bli en del... Hur berättade ni om graviditeten för familj och vänner?
– Vi sa det bara rätt ut. Vi kunde inte hålla på hemligheten och vi behövde säga det högt för att förstå att det var verkligt. Jag tror att Jonatan sa ”Novalie ska få ett syskon… men inte bara ett, inte bara två, utan tre” Jag hade svårt att berätta det till en början utan att börja gråta, det var så känsloladdat och läskigt så jag vet att min mamma fick berätta det för många av mina släktingar. 

Emma och Novalie. Foto: PRIVAT/INSTAGRAM

Ni har ju ett barn sedan tidigar, Novalie. Hon blir snart fyra, hur tror du att hon kommer reagera på att få syskon? 
– Vi har pratat om det väldigt mycket hemma och hon längtar efter sina bröder och börjar nästan bli lite otålig nu. Hon är väldigt mån om sina småkusiner och är snabbt framme om någon av dem är ledsna, så jag hoppas att hon kommer att vara likadan mot sina småbröder. 

Hur reagerar folk egentligen när ni berättar att det blir trillingar?
– Många blir superexalterade och glada och önskar oss lycka till, medan vissa tyvärr slänger med tråkiga kommentarer. 

Novalie, magen och ultraljudsbilden som visar att det är tre bebisar där inne. Foto: PRIVAT/INSTAGRAM

Att vara gravid med trillingar måste vara jättetungt. Finns det tillfällen när du känner att din partner inte förstår dig?
– Jonatan är väldigt stöttande och fin på många sätt men han kör gärna på med sitt som vanligt utan att tänka på att jag bär tre barn och och allt är mycket svårare och jobbigare för mig.

Tror många undrar hur det känns fysiskt att ha tre bebisar i magen jämfört med ett. Känner man sparkar överallt hela tiden eller… hur är det? 
– Det är tufft. Både mentalt och fysiskt. Det är ju en högriskgraviditet så man är extremt begränsad och känner sig höggravid större delen av graviditeten. Precis, det sparkar åt alla håll och kanter men det är ganska skönt. Då vet man att de har det bra där inne. 

Syntes det snabbare att du var gravid eftersom det var trillingar?
– Inte till en början. Vi anade inte att det var fler barn i magen innan första ultraljudet, men kort därefter så poppade magen och jag blev höggravid väldigt snabbt. 

Ni vet att det är tre killar i magen. Wow! Hur gick tankarna när ni fick reda på könen?
– Jag blev jätteglad! Det var oväntat och namnvalen är betydligt svårare nu, men det ska bli jättekul att få en liten trio av pojkar. 

Nu ska paret bygga nytt hus

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn? 
– Jag har lärt mig att folk har ett stort behov av att säga vad man bör och inte bör göra som föräldrar och som förstagångsförälder är det svårt att inte ta åt sig. Även om allt blir helt annorlunda den här gången så känns det väldigt skönt att ha gått igenom småbarnsåren en gång tidigare och att våga lita mer på sig själv. 

Vad är du orolig över i denna graviditet?
– Jag är orolig över att mista någon av barnen så här sent i graviditeten eller att något av barnen skulle ha allvarliga hälsoproblem.

Vi tänker att ni måste ha så mycket praktiska funderingar. Hur ska trillingarna sova? Måste ni köpa större bil? Vad ska ni ha för vagn? Lite många frågor här, men ja, man undrar ju! 
– Ja verkligen! Men vi har försökt att förbereda det mesta. Barnen kommer att dela spjälsäng till en början och därefter är planen att bygga ihop två spjälsängar. När det kommer till bil förlitar jag mig helt på Jonatan, men världsläget har tyvärr försvårat bilsituationen för oss så vi får se vad det blir för bil framöver. Tanken var att satsa på en VW Multivan T7 Hybrid men leveransen har tyvärr blivit försenad. Barnvagn har vi en Donkey 5 och en Fox 3 från Bugaboo, dvs både en dubbelvagn och en enkelvagn med ståbräda för att få plats med alla barn. Det går inte att missa oss på en vagnpromenad med andra ord. 

Inte nog med att familjen växer från tre till sexpersoner. Mitt i allt ska ni bygga nytt hus nu också. När kommer det bli klart?
– Det ska bli jättespännande! Det känns bra nu när vi har sålt vårt nuvarande hus. Det nya huset är ett nyckelfärdigt hus i samma område och huset kommer förhoppningsvis att stå klart i början av 2023. Det känns dock lite läskigt att vi kommer att behöva hitta ett temporärt boende under några månader, men det ska nog lösa sig det också. 

Snart blir Emma fyrabarnsmamma. ”Jag har lärt mig att livet inte alltid blir som man har tänkt sig och att det inte går att planera allt i minsta detalj. Men det är fint att livet har sina överraskningar” skriver hon själv på Instagram. Foto: PRIVAT/INSTAGRAM

Emma Luks

Ålder: 27

Familj: Jonathan Jungebrant, 30

Bor: Utanför Göteborg

Gör: Jobbar på Ellos

Emma Luks fick problem med sköldkörteln

Du fick problem med sköldkörteln vid din första graviditet. Hur upptäckte du det och är det under kontroll nu?
– Ja, det var som en baby blues som aldrig gick över och det uppkom nya symptom varje dag. Jag var dränerad på energi, hade hjärtklappning och svettades konstant. Det är svårt att upptäcka eftersom att alla symtom kan vara stressrelaterade men vi läste på mycket och Jonatan pushade mig till att söka för det. Det är under kontroll nu och jag mår väldigt bra. Jag tar kontinuerliga prover och är lyhörd på varningssignaler. 

Hur tänker du kring amning/flaskmatning?
– Min vision är att amma i den mån det går och att försöka rotera mellan barnen och måltiderna. Att alla barn lär sig att ta flaska men att också kunna amma om det fungerar och känns bra...

Vem vinner namndebatten – du eller din partner? Har ni redan bestämt namn? :)
– Jonatan har sagt att jag har sista ordet, men vi hjälps åt så att det ska kännas bra för oss båda. Vi har inte spikat namnen helt, men vi har tre namn som vi gillar och Novalie har fått välja ett av dem!

Till slut, vad längtar du mest efter att göra när bebisarna tittat ut?
– Givetvis att få träffa våra barn och att ta första vagnpromenaden tillsammans, men också att få bli mig själv igen. Att inte bara vara en babykapsel utan att kunna röra mig fritt utan kroppsliga begränsningar. 

5 SNABBA FRÅGOR

1. Gör man alltid kejsarsnitt när det är trillingar?
Det blir kejsarsnitt och jag tror nästan alltid man gör snitt med trillingar. Jag förlitar mig helt på all fantastiskt personal på Östra sjukhuset och jag känner mig verkligen i trygga händer.

2. Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Att man ska äta för fyra personer har man ju hört lite väl många gånger.

3. Har du packat BB-väskan än?
– Ja, den är packad och står redo när barnen är redo.

4. Hur är det med föräldradagar med trillingar, hur många dagar får man? Har ni redan nu bestämt hur ni gör med föräldraledigheten?
– Vi kommer att få 840 föräldradagar med trillingarna och vi kommer att försöka vara hemma båda två under en längre tid, men vi får så klart se.

5. Vad är det första du ska äta/dricka när bebisen är ute?
En riktig charkbricka och ett glas bubbel!

Skillnad på enäggs- och tvåäggstvillingar

När enäggstvillingar blir till har en spermie befruktat ett ägg som sedan har delat på sig. Enäggstvillingar är genetiskt lika. De har identisk arvsmassa, DNA. Därför är de av samma biologiska kön och kan vara mycket lika varandra i utseendet. 

När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. Dessa tvillingar är inte mer lika varandra än vad andra syskon är. De kan alltså vara av samma eller olika biologiska kön. De har olika arvsmassa.

Källa: 1177.se

LÄS MER: ”Trillingar är helt fantastiskt, men man är inte menad för det”

LÄS MER: Youtube-paret Nadia och Lamberi har fått trillingar