Alexandra Dahlström: ”Det känns oartigt att snoka efter bebisens kön”

Alla som är födda på 70- och 80-talet minns nog Alexandra Dahlström i fantastiska Fucking Åmål. Det är 20(!) år sedan. Nu är hon gravid med sitt första barn.

Hur berättade du för din sambo om graviditeten?
– Det började med att jag hade missat ett par lingonveckor och tänkte att det är för att jag haft intensiva dagar med filminspelning. Jag himlade med ögonen när jag köpte ett graviditetstest på Apoteket, och fattade först inte hur man gör. Nästa dag gjorde jag testet och stod plötsligt och tittade på resultatet med hjärtklappning. Gick ut i vardagsrummet och visade min pojkvän två supertydliga streck. Jag sa ”vi måste köpa ett till, det här kan inte stämma…”, tappade stickan i golvet, stod kvar med hamrande hjärta tills jag märkte att han stod och kramade mig. Hörde honom mumla ”Jag är rädd. Men jag är glad!” i mitt öra. Hjärtat lugnade ner sig och jag kände värmen sprida sig i hela kroppen.

Klart att bebisbulan ska förevigas! Foto: @klaratuva

Vem var nästa person du berättade för?
– Min kompis Lisa. Hon fick jordens chock och vrålade av glädje. Jag var helt skakis, oförberedd och pirrig, gick en lång promenad vid vattnet och kollade på isen på Mälaren och tänkte ”när det här är klart kommer det vara sommar och då kommer jag nog vara förälder”.

Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– Ingenting, eller jag vet inte. Mitt liv kommer ju genomgå en helt enorm förändring så jag är rätt redo att släppa grejer jag känner mig klar med. Onödigt drama, vilsenhet, naivitet.

Kan du ge exempel på onödigt drama?
– Att försöka leva upp till en massa krav som man själv inte bryr sig ett dugg om eller jämföra sig med andra. Det jag älskar att göra, som att skriva och regissera film, prata och jobba med skådespelare kommer jag bli bättre på att göra när jag blivit mamma. Gissningsvis kommer jag veta mer om vad det innebär att vara människa.

Alexandra Dahlström blev känd som Elin i ”Fucking Åmål” för drygt 20 år sedan. Foto: TT

Vad är du orolig över?
– Haha jag vet inte. Klart jag är rädd ibland och oroar mig men jag är nog mest nyfiken på vilka känslor det här kommer väcka och vem det är som ska flytta in hos oss. Vem det än är kommer jag försvara den här lilla personen och ge den all kärlek och trygghet jag kan, tills jag dör.

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Överlag har jag mindre tålamod för trams och allmän BS från min omgivning. På de här få månaderna har jag hittat väldigt mycket ny pondus och tyngd i mig själv.

Vill du veta könet på bebisen?
– Nope, det kändes oartigt att snoka. Det är inte som att vi kommer inreda en barnkammare i rosa eller blått beroende på kön. Fine, det är lite knepigare med namn men mycket roligare att bara relatera till den här lilla personen som just person och inte utifrån det man direkt läser in i vad en flicka eller pojke förväntas vara eller inte.

Bra svarat!
– Obs, jag själv älskar feminina uttryck för att jag själv identifierar mig som kvinna på ett ganska okomplicerat sätt, men det kanske inte det här barnet gör. Plus att det känns nyttigt att behålla en nyfikenhet och öppenhet inför vem det är!

Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta?
– Menthos.

Alexandra Dahlström är numera regissör, här på filminspelning! Foto: Privat

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”?
– Haha, det är det enda jag gör. Min fotograf på produktionen jag regisserar just nu har typ gömt sig i sin hoodie när jag öppnat varannat samtal med ”Hej, jag är i början av tredje trimestern så därför undrar jag om vi skulle kunna…”. Glöm inte att jag är halvryska med stolta diva-gener!

Haha! Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Prata med den! Titta på den, leka med den, lära känna den! Och att kunna springa, klättra, sova på mage och förflytta mig utan att flåsa som ett kärnkraftverk, haha. Och så småningom att hänga kvar på fester till gryningen om jag vill.

Hur vill du föda?
– Vanligt? Vi bor nära ett sjukhus och min killes mamma är obstetriker så jag har fått massa bra tips och vitsord om vården som finns där.

När känner du att din partner inte förstår dig?
– Han börjar fatta nu, även om det tog en liten stund i början. Men det är inte hans fel att han inte har en livmoder och inte får känna den där svindlande och märkliga känslan av att ha någon som bor och växer i ens egen kropp.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– En flygvärd började VÄÄÄLDIGT LÅÅÅÅNGSAMT förklara hur en nödutgång vid vingen fungerar. ”Kan du springa? I ditt tillstånd?”. Jag svarade vänligt men bestämt att jag inte är retarded för att jag ska bli förälder. Men han menade säkert väl, haha.

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Tappa kontakten med det som är viktigt för mig. Eller skuldbelägga och skälla i onödan. Det är klart jag kommer tappa humöret men jag kommer alltid, alltid försöka vara snäll och tänka på att det här barnet inte har valt mig och min kille, utan det är vi som valt att låta den komma till världen. Därför är det vårt jobb att ge den villkorslös kärlek.

Är det en liten Snezhana som gömmer sig där inne? Foto: @drrling

Hur stylar du bebisbulan?
– Figurnära svarta klänningar och tajts med crop tops. Nothing to hide here folks. Jag älskar kurvor och är rätt fascinerad av vad en kvinnokropp kan göra, så ser ingen anledning att gömma mig i tält. Förutom när jag är på inspelning och regisserar, då har jag glidit runt i en ljusblå, bredrandig Hugh Hefner-pyjamas i silke.

Om du fick välja namn helt själv, vad skulle du döpa barnet till?
– När jag var 5 år gammal fick jag en snilleblixt om namnet på mitt framtida barn. Laser. Ja, jag är åttiotalist, haha. Det flög tyvärr inte riktigt så här 30 år senare när jag och Jakob pratade om vad vår bebis skulle heta, så vi skaffade Kinder (som Tinder fast för gravida par, man swipe:ar namn och hoppas på en match med sin partners smak reds anm) men min var inställd på ryska Google så första planeringsförsöken resulterade i skrattanfall kring förslag som ”Snezhana” ”Galaktion” och ”Glafira”.

Hahaha! Men vad gillar du för namn?
– Enkla namn. Jag tycker Iréne, Eva, Iris, Adam och Felix är superfina.

Missa inga Veckans preggos – gå in på mama.nu varje dag!

Aktuellt just nu