Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För vissa är partnerns doft så illa att det utlöser kräkningar.För vissa är partnerns doft så illa att det utlöser kräkningar.För vissa är partnerns doft så illa att det utlöser kräkningar.
För vissa är partnerns doft så illa att det utlöser kräkningar. Foto: Shutterstock

Var fjärde gravid kvinna tål inte sin partners doft

Som gravid kan olika dofter vara outhärdliga. Enligt webbundersökningen ”Kräkbarometern” reagerar flest på sopor, matos, lukt från avlopp och gammal disk. Men var fjärde gravid kvinna uppger också att de inte tål doften av den egna partnern, och ibland är det så illa att partnerns doft kan utlösa kräkningar.

8 av 10 kvinnor drabbas av graviditetsillamående, och många kvinnor beskriver att de blir extra känsliga för dofter under graviditeten. En del är illamående vissa stunder, men andra mår illa hela tiden. En ny webbenkät av läkemedelsföretaget CampusPharma, där 500 kvinnor svarat på frågor om vilka dofter man är mest känslig för under graviditeten, visar att förvånansvärt många gravida även är särskilt känsliga för sin partners doft. 

Hela 22 procent uppgav nämligen i undersökningen att deras partners doft förstärker illamåendet, ibland så illa att man kräks. Doften av partnern hamnar på 13:e plats i undersökningen. Förvånade var att lika många tyckte bacon luktade illa, 22 procent av de svarande, och 5 procent tyckte blommor doftade illa. 

– Vår undersökning visar med all tydlighet att många kvinnor blir extra känsliga för starka dofter under sin graviditet. Det är dessutom förvånansvärt många som är särskilt känsliga för partnerns doft, konstaterar Pernilla Strandberg, produktchef på läkemedelsföretaget.

De gravida kvinnorna uppgav i undersökningen att de dofterna de var mest känsliga för var sopor, matos, avlopp och gammal disk.

Kräkbarometern 2023

1. Sopor 63 %

2. Matos 56 %

3. Avlopp 52 %

4. Gammal disk 49 %

5. Tobaksrök 41 %

6. Parfym 33 %

7. Fisk 31 %

8. Kaffe 30 %

9. Avgaser 27 %

10. Snus 25 %

11. Kryddor 24 %

12. Bacon 22 %

13. Partnerns doft 22 %

14. Tandkräm 14 %

15. Blommor 5 %

Resultaten i Kräkbarometern bygger på en webbenkät som genomförts på sajten graviditetsillamående.se under början av 2023. Sammanlagt har över 500 kvinnor svarat som är eller har varit gravida. På just frågan om lukter har de svarande lukter har de svarande kunnat uppge flera alternativ.