Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Josefine och Jessica är enäggstvillingar och ska båda bli mammor till våren. Något som inte alls var planerat – men samtidigt en dröm. Josefine till vänster, Jessica till höger
Josefine och Jessica är enäggstvillingar och ska båda bli mammor till våren. Något som inte alls var planerat – men samtidigt en dröm. Josefine till vänster, Jessica till höger
Josefine och Jessica är enäggstvillingar och ska båda bli mammor till våren. Något som inte alls var planerat – men samtidigt en dröm. Josefine till vänster, Jessica till höger
1 AV 2
”Vanligt att vara flåsig”
2 AV 2
Josefine och Jessica är enäggstvillingar och ska båda bli mammor till våren. Något som inte alls var planerat – men samtidigt en dröm. Josefine till vänster, Jessica till höger

Tvillingsystrarna Jessica och Josefine är båda gravida samtidigt: ”Något vi drömt om”

”Är du gravid? Jag är också gravid!”

När Jessica skickade en bild till sin tvillingsyster Josefine där hon höll sina händer som ett hjärta på magen ringde Josefine upp direkt. Av en slump väntar enäggstvillingarna nu var sin dotter och för mama berättar de om att vänta barn samtidigt.

– Det var verkligen inte planerat, men ja det är något vi drömt om!

Det är inte helt enkelt att hålla reda på vem som säger vad – för Jessica och Josefine Vannfält, 31, är inte bara lika som bär, de fyller ofta i varandras meningar också. Enäggstvillingarna har alltid gjort allt tillsammans och är varandras bästa vänner och driver nu även ett gemensamt Instagramkonto där man kan följa deras graviditeter. Till våren väntar de nämligen var sin dotter. Eftersom de båda är enäggstvillingar och delar samma DNA kommer deras döttrar inte bara vara kusiner, utan blir genetiskt också halvsystrar. Något annat som är identiskt är hur tvillingarna mår under graviditeten.

– Jag mår faktiskt väldigt bra. Ingen foglossning, men jag har migrän någon gång i veckan, berättar Jessica som precis precis går in i vecka 30. 

Tvillingsystern Josefine flikar in:

– Samma. Jag är i vecka 27 så det skiljer tre veckor och just nu mår jag väldigt bra. Precis som Jessica sa så har jag haft migrän. Eftersom jag är några veckor efter henne så vet ju jag hur jag ska må hela tiden, så nu vet jag att om någon vecka så kommer det tillbaks!

Josefine till vänster, Jessica till höger Foto: PRIVAT / PRIVAT

Jessica och Josefine

Jessica Vannfält

Ålder: 31 år

Familj: Två bonussöner 5, och 9, sambo Peter, 42

Bor: Stockholm

Gör: Key Account Manager

Beräknat födelsedatum: 20 mars, går in i vecka 30

Josefine Vannfält

Ålder: 31 år

Familj: Victor, 31

Bor: Linköping

Gör: Konsultchef

Beräknat födelsedatum: 14 april, går in i vecka 27

Gemensamt Instagramkonto: @jessicaochjosefine 

Ni hade ju inte planerat att få barn samtidigt, hur berättade ni den stora nyheten för varandra?
– När jag plussade skulle jag veckan efter åka i väg till LA på en tjejresa och då bestämde jag mig för att vänta, för jag ville göra något kul. Men sedan när jag kom hem insåg jag att vi ändå inte skulle ses på två veckor, och jag var redan i vecka åtta, så då skickade jag en bild! Jag höll mina händer som ett hjärta på magen, sedan ringde hon upp mig och sa ”Va vänta, är du gravid? Jag är också gravid!”, berättar Jessica. 

Josefine fortsätter:

– Ja, jag ringde upp dig för jag blev så förvånad för jag hade ju gått och väntat på att få berätta för dig! Jag tyckte jag behövde vänta länge och jag var bara i vecka fem!

– Båda ville ha barn! Vi hade precis börjat försöka, och ni hade försökt några månader...

”Vi har ju verkligen haft det exakt lika”

Hur stöttar ni varandra nu? Blir det mycket preggosnack?
– Ja, vi pratar i vanliga fall också varje dag, så det är ingen skillnad på det sättet. Men vi pratar ju extremt mycket om hur vi mår, olika symptom, likheter, olikheter. Jag som ligger några veckor efter frågar ju hela tiden ”hur kände du den här veckan?” för då vet jag att jag kommer må likadant, säger Josefine.

– Ja, vi har ju verkligen haft det exakt lika, fyller Jessica i.

Hon fortsätter förklara att de under barndomen också haft mycket likheter som varit spegelvända, något som fortsatt nu. Under graviditeten har hon till exempel fått en pigmentfläck under vänster öga och Jessica har fått ett under sitt högra.

– Ja, vi är väldigt vana vid det för det har hänt under hela uppväxten, men det är lite extra kul när vi är gravida.

Just nu bor inte tvillingarna på samma plats. Jessica bor i Stockholm med sin partner Peter och de två bonussönerna som är fem och nio år gamla, och Josefine bor i Linköping tillsammans med Victor. 

Josefine till vänster, Jessica till höger Foto: PRIVAT / PRIVAT

Jessica, hur reagerade dina bonusbarn när du berättade att de ska få syskon?
– De reagerade väldigt positivt! Jag tror jag började med att säga ”ni har ju sett att min mage har börjat växa” och sedan fick de ett paket med en body i. Det sjönk in ganska snabbt och nu ville de gärna säga godnatt till bebisen varje kväll.

– Ni har ju också involverat dom väldigt bra, som när ni skulle ta reda på könet. Då fick de berätta för er så att de skulle känna att det var deras grej också, fyller Josefine i. 

Barnmorskan hade fått skriva bebisens kön på en lapp som Jessica och Peter sedan tog hem och gav till nioåringen, och bad honom ta med sig lillebror in på rummet och läsa. Sedan fick komma på ett sätt att själva överraska dem på.

– Så då fick de fick faktiskt reda på det före oss! De kom ut och sprutade massa rosa serpentiner över oss!

Lyckan när Jessica och Peter fick reda på att de skulle få en dotter. Foto: PRIVAT

På en punkt skiljer det sig

Hur är det med namn, kommer ni synka med varandra? Jag tänker att ni har samma smak, kan det ställa till det?
– Ja, vi har pratat namn, men det är ingenting som är helt spikat än. Det är inte liknande namn egentligen, och det är nog för att våra killar tycker olika, berättar Jessica.

– Ja, vår ursprungliga lista är nog likadan, men våra partners har inte lika åsikter.

Även om tvillingsystrarna gillar samma namn så är det en sak som skiljer dem åt. De har nämligen fått helt olika cravings. Josefine, som alltid älskat frysta jordgubbar, älskar det extremt mycket just nu. Jessica vill däremot ha mera syrliga saker.

– Ja, allting som är surt, citron, apelsiner, mandariner, syrliga gröna äpplen, allt sådant!

Har ni några tankar kring hur ni vill föda?
– Vaginalt. Jag vill helst inte behöva göra kejsarsnitt, men behövs det så behövs det. Jag är faktiskt inte alls orolig, tvärtom, utan jag åker in när det är dags och så får vi se hur det blir, svarar Jessica.

Josefine känner samma, säger hon.

– Jag tar det som det kommer. Jag är inte orolig. Jag tror vi båda är lite så där ”det blir som det blir”. Man får lita på sjukvården. Jag lyssnade på en onlinekurs som vi fick av vår storasyster, och där stod det att vissa tar med sig rymdlampor och oljor som luktar hemma så att man ska må bra, men jag tror att om man målar upp en bild av att man ska lyckas få en sådan stämning så kanske man kan bli väldigt besviken.

Vi brukar fråga gravida som vi intervjuar om de kört veto-kortet. Så här: ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? Hur är det för er?
– Vad kul! Alltså jag har ju kört det kortet men då har det varit väldigt ärligt för att jag haft huvudvärk, säger Jessica med ett skratt. 

Josefine fyller i:

– Visst har man kört det, typ ”Victor gå och hämta ett glas vatten, jag är gravid, vi behöver vila här”.

Hur stylar ni bebisbulan? Är det kul eller känns det tufft den här årstiden?
– Jag tycker att det lättaste är att dra på sig strumpbyxor och en klänning. Det är inte ofta jag går med byxor, berättar Josefine.

– Bekväma kläder, så mycket som möjligt, säger Jessica.

På julafton la tvillingarnas storasyster ut alla bebiskläder de kunde få ärva på golvet, och så fick de plocka varannat plagg. Foto: Privat

När vi frågar hur det är med bebisprylar, om tvillingsystrarna köpt mycket än, så visar det sig att nej, det mesta har de ärvt – från storasystern Louise.

– Hon har ett barn som är 1,5 år och ett som är 3, och båda är tjejer, så det är ju perfekt att ta över när de växt ur, berättar Josefine.

Tvillingsyster Jessica fortsätter:

– Vi har kört vartannat plagg! Vi la ut alla plagg på golvet på julafton och sedan tog vi vartannat!

– Även saker som babysitter, bärsele, vagga, vagn, alltså allt. Vår syster är så generös och ger bort varenda grej! Sedan var jag lyckligt lottad och fick vagnen då, så det var ju perfekt, skrattar Josefine.

Har ni funderat på hur ni vill vara som mammor?
– Det är så tråkigt att man vill vara snäll men det är klart man vill det. Och engagerad och involverad. Jag vill vara en klassmamma! 

Josefine skrattar när hon berättar och vänder sig till Jessica:

– Jag tror att du också kommer vara en väldigt engagerad mamma Jessica, vi är lika där.

– Vår mamma har alltid sagt till oss, och det tar jag med mig, att allting löser sig, allting ordnar sig på ett eller annat sätt. Det tänker jag på så ofta!

– Ja, det tänker jag med!