Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gravid? Känner du till vanliga symtom på graviditet?
Gravid? Känner du till vanliga symtom på graviditet?
Gravid? Känner du till vanliga symtom på graviditet?
Gravid? Känner du till vanliga symtom på graviditet? Foto: Getty Images/iStockphoto

Gravid? Tidiga symtom och tecken på graviditet

Gravid eller inte? Ett graviditetstest är det enda säkra sättet att ta reda på en graviditet, men visst finns det tidiga graviditetstecken. Läs vår lista, och läs om läkarens och barnmorskans erfarenheter av tidiga gravidsymtom. 

Undrar du om du är gravid?

Många menar att de "visste" att de var gravida innan graviditetstestet gav utslag.

Kristina Gemzell Danielsson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet. Foto: ULF SIRBORN

Och visst finns det graviditetstecken som kan komma tidigt, redan innan man har gjort ett graviditetstest, säger Kristina Gemzell Danielsson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, Solna:

– Det brukar vara det klassiska: illamående, att man känner lukter och smaker annorlunda, att man har ömma bröst, känner trötthet …, säger hon.

– En del kan också känna att ”Nu är mensen på gång”, och så kommer den inte – det kan också vara ett tidigt graviditetssymtom. Men alla upplever inte de här symtomen.

Hur tidigt kan symtom på graviditet upplevas?

Rent teoretiskt kan man få gravidsymtom när ett högkänsligt graviditetstest kan visa positivt, det vill säga som tidigast från ungefär tio dagar före utebliven mens, säger Kristina Gemzell Danielsson.

– Men det är jättestora variationer på när man känner något och vad man känner – och många känner ingenting alls.

Jane Fogelström Foto: CHERRIE COUTTS / CHERRIE COUTTS PHOTOGRAPHY

Enligt barnmorskan Jane Fogelström har omkring hälften av de gravida hon mött i början av graviditeten, ungefär i graviditetsvecka 5 eller 6, upplevt tidiga gravidtecken.

– Den andra hälften säger att de inte har märkt någonting alls, eller nästan ingenting – tills man frågar: Du har inte varit känslig i brösten? Eller känt att det drar lite i magen? Eller tyckt att sådant du brukar gilla har börjat lukta lite konstigt? Då tycker många att de känner igen i alla fall något av gravidsymtomen, säger hon.

Läs också: Graviditetstest – hur säkra är de?

Symtom som KAN vara tecken på att du är gravid

Här är några tidiga graviditetstecken och symtom som KAN tyda på graviditet, baserade på erfarenheter från barnmorskor, läkare och Vi Föräldrars läsare (men kom ihåg att de inte är något säkert bevis på att man är gravid):

Väldigt spända, eller ömma och svullna, bröst

Ont i bröstvårtorna, på ett sätt som man inte har haft förut, eller känslig i bröstvårtorna, på ett sätt som man inte har varit förut.

En känsla av att det "drar" lite i ljumskarna.

Smakförändringar – mat och dryck kan plötsligt smaka annorlunda, en del kan till exempel känna metallsmak i munnen.

Väldig åksjuka.

Ökade flytningar, eller annorlunda flytningar än annars.

Känslighet för dofter – sådant man tidigare har tyckt om, som till exempel kaffe, kan plötsligt lukta illa. Till och med lukten av partnern kan upplevas som motbjudande, och lukten av lök, vitlök eller charkavdelningen i en butik kan orsaka illamående.

Mensvärk utan mens – ibland "mensvärk" i flera dagar utan att mensen kommer.

Uppsvullen och gasig mage.

En stark, näst intill förlamande trötthet, särskilt på eftermiddagar och kvällar.

Humörsvängningar – en del kan uppleva starka känslosvängningar och kanske skälla ut personer i omgivningen på ett sätt de inte brukar göra.

Illamående, kanske kräkningar.

Stark hunger som gör att man vill äta nu, direkt, eller att det känns som om man ständigt behöver småäta.

Ont i svanken.

Yrsel.

Kissnödig oftare än annars.

Kan man känna när man blir gravid?

En del kvinnor upplever att de känner när de blir gravida, det vill säga när spermien möter ägget, säger Jane Fogelström.

– Och det är ju tidigt. Det är ju samma dag, eller dagen efter, man har haft samlag – och det har faktiskt hänt mig själv.

Jane Fogelström var bara 16 år när det hände. Hon minns det väl.

– Jag hade gympa och något kändes annorlunda nere i magen. Det var som en förnimmelse, en vag känsla av att någonting hände i livmodern.

Där och då, i stunden, förstod hon inte vad det var.

– Men när mensen inte kom fattade jag vad det var jag hade upplevt två veckor tidigare. Och som barnmorska har jag hört många säga att de har känt på sig att ”där tog det” – men man kanske inte berättar det för någon förrän man har gjort ett test och vet att man är gravid.

Jane Fogelströms första graviditet ledde till en abort. Sedan dess har hon varit gravid ytterligare två gånger. Då upplevde hon inte samma sak.

– Andra gången upptäcktes inte graviditeten förrän i vecka 16, eftersom jag inte hade några som helst graviditetssymtom. Så jag tänker att det kan vara väldigt olika – inte bara mellan olika kvinnor utan även mellan olika graviditeter, hos en och samma kvinna.

Läs också: Det här händer hos barnmorskan

Svårt förstå tidiga gravidtecken

Tidiga graviditetstecken är svåra att förstå och tolka, säger Jane Fogelström.

– För symtomen är likadana som dem vissa känner före mens, alltså även när man inte är gravid. Då kan man känna lite spänningar i brösten, eller känna att brösten blir lite större, hårdare och känsligare, man kan få lite ont i livmodern, bli lite irriterad … Det är exakt samma symtom som kan vara tecken på graviditet, så det är svårt att veta vad det handlar om.

– Och man kan få ett missfall även om ett graviditetstest visat positivt långt innan mensen förväntas komma. Det är inte ovanligt med missfall som är så tidiga att man inte ens märker dem, eller missfall som man bara upplever som en försenad mens. Det är flera förutsättningar som måste vara rätt för att det ska bli en bestående graviditet, säger Jane Fogelström.

Läs också: Lisen var gravid utan att veta om det – fick tvillingar