Sömncoach för bebisen, mjuka kejsarsnitt och 6 andra snackisar 2017

mama har satt örat mot marken och pekfingret i luften och spår att 2017 blir året då alla mamas snackar om ”mjuka” kejsarsnitt, ”yamning” och sömncoacher för våra bebisar.

1. Vi föder (kanske) hemma

Omslagsmaman på mama nummer 1, Freja Edholm Borchies, gjorde ett tappert försök att föda hemma, men dottern Leona, 6 månader, kom till slut ut på BB. I mama nummer 2 berättade omslagsmaman Rachel ”Yoga girl” Brathen om hur hon planerar en hemmaförlossning. Faktum är att hemmafödslar ökar på många ställen runtom i världen – i Nederländerna föder hela 20 procent hemma.

2. Mindfulness för barnen

Det här kommer bli året då våra barn springer om oss i mindfulness – i alla fall om man kikar på den mängd kurser, initiativ och böcker det kommer att pumpas ut under året. Haka på tillsammans med kidsen eller miss out!

3. Hyr en livmoder

I höstas startade Sveriges första surrogatförmedlingsagentur, Tammuz Nordic surrogacy, som hjälper ofrivilligt barnlösa med hjälp av surrogatmammor i Ukraina och USA. Priset ligger på mellan 550 000 och 900 000 kronor. Ovärderlig hjälp för barnlösa, menar vissa. Handel med kvinnokroppar och barn, tycker kritikerna. Med tanke på att den svenska regeringen i fjol sa nej till alla typer av surrogatmödraskap inom den svenska vården vågar vi kanske gissa att den internationella trenden att hyra en livmoder kommer att få fäste här hemma också?

LÄS OCKSÅ: 3 kändismammor som fått hjälp genom surrogat, IVF och äggdonation

4. Sömncoach för bebisen

Förmodligen blir 2017 året då vi implementerar den amerikanska trenden med att hyra in en sömncoach, ett baby dream team, för att få bebisen att sova hela natten. Snordyrt, absolut. Men efter att mama-favoriten Emelie Törling, bosatt i New York, kollat alternativet med att hyra in en night nurse, sprang hon på en sömnspecialist som för 2 500 kronor fick hennes dotter att sova hela natten. En coach eller svensklanserade appen Baby sleep coach får i alla fall oss att längta efter att få sova hela natten!

5. Mjuka kejsarsnitt

USA är ju känt som landet fullt av valmöjligheter (för den som har råd att välja), och nytt på många förlossningsklinikers lista över erbjudanden är en ”gentle cesarean”, alltså ett mjukt kejsarsnitt. I stället för att plocka ut bebisen snabbt, drar läkaren upp hen så att huvudet sticker ut genom hålet, och låter sedan bebisen långsamt ”promenera” ut ur magen. Under promenaden – det ser verkligen ut som att den klättrar! – rensas lungorna ordentligt, och blodflödet i navelsträngen hinner avstanna innan den klipps. ”Mer som en vaginal förlossning, mindre som en operation”, säger de som har testat.

LÄS OCKSÅ: Ebba Busch Thor om kejsarsnittet: ”Jag kände mig väldigt utlämnad”

6. Nyordet: Yamning

Yamning bör bli 2017 års nya snackis, det vill säga amma i en massa olika yogapositioner! mama delade för ett tag sedan en yamningsbild på Insta, där mammans amningskonster var helt mindblowing. Kommer även Yoga girl att yoga samtidigt som hon ammar? Chansen finns ju onekligen, om Poppy gillar yoga vill säga. Hej då tv-serie-maraton i soffan…

LÄS OCKSÅ: Mamman yogar och ammar sin dotter samtidigt – bilderna är så häftiga!

7. Livesänd från förlossningen

Folk rasade redan förra decenniet när Twitter slog igenom och blivande föräldrar liverapporterade genom korta meddelanden direkt från BB. I år tar vi nästa steg, för med med Snapchat, Instagram stories och Facebook live som verktyg kan vi VERKLIGEN livesända allt från värkar till krystningsfas och belöningsmacka. Amerikanska artisten DJ Khaled började redan förra året med en rafflande Snapchatstory direkt från sonen Asahds födelse.

8. Mammas bakterier i bebisens mun!

I Australien har en ny trend sett dagens ljus vid kejsarsnittsförlossningar: ”seeding”. Den går ut på att man tar sekret från mammans underliv och duttar i den nyfödda bebisens mun och kropp. Trenden stöds av forskning, som visar att detta kan hjälpa barn som föds med kejsarsnitt att utveckla immunförsvaret om de blir utsatta för samma bakterier som de barn som föds vaginalt.

Text: mamaredaktionen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!