Sofi Fahrmans son överraskade sina föräldrar genom att göra en tidig entré. Foto: Karina Ljungdahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sofi Fahrmans son föddes för tidigt: ”Finns ett före och ett efter”

Sofi Fahrman blev tvåbarnsmamma under dramatiska former i juni, då hennes och maken Filip Engelberts son föddes för tidigt. Nu berättar Sofi för första gången om den tuffa sommaren på sjukhuset.

– Det har varit det mest psykiskt och fysiskt påfrestande jag gjort, berättar influencern.

”Små fötter lämnar stora avtryck.” 

Så började influencern och entreprenören Sofi Fahrman sitt instagraminlägg i midsomras, där hon berättade att hon blivit mamma för andra gången – flera veckor för tidigt. Sonen, som föddes i början av juni, kom till världen bara två månader efter att hon gått ut med nyheten att hon väntade barn tillsammans med maken Filip Engelbert. 

https://www.instagram.com/p/CfLqlGNN3Wj/Nu öppnar Sofi upp om de traumatiska månaderna på neonatalen – efter att ha pausat sina sociala medier under hela sommaren för att fokusera på familjen. I sin podd Trettio plus trevar, som hon driver ihop med Klara Doktorow och Tove Norström, berättar Sofi om sjukhusvistelsen.

”Jag fick en son som var så alldeles lika nyfiken som jag på livet, så han tyckte att det var skitråkigt att ligga kvar i min mage – och gjorde då en väldigt tidig entré, vilket resulterade i att vi har tillbringat hela sommaren tillsammans med honom på sjukhus”, berättar hon i podden.

Sofi Fahrman Engelbert

Ålder: 43 år
Bor: Stockholm
Familj: Maken Filip Engelbert, 52, dottern Lily, 9, och en son, 3 månader
Gör: Bloggar, poddar och driver badmodemärket Seaquelle (ihop med systern Frida Fahrman)
Instagram: @sofifahrman1

Ville få revansch på förra förlossningen

Sofi har inte gått ut med hur mycket för tidigt sonen föddes, men säger att han i dag mår bra och har passerat sitt beräknade födelsedatum. 

”Allt är okej nu och han är förbi fullgången tid, alltså passerat due date”, berättar Sofi.

Att vara prematurförälder var inte ens med på min lista över saker att oroa sig över

Hon konstaterar dock krasst att födseln inte blev den revansch hon hade hoppats på efter en väldigt tuff förlossning med sitt första barn, dottern Lily, som i dag är 9 år. Sofi bodde då i Schweiz och har beskrivit sin BB-vistelse där som en skräckupplevelse, med underbemanning på sjukhuset, feldosering av dropp och bristfällig smärtlindring.

”Vi pratade om hur jag skulle få revansch på min förra förlossning”, säger hon. ”'Nu kommer du få det bra, Sofi. Du kommer få föda i Sverige, allt kommer gå bra.' Man tar så många saker för givet, jag visste inget om neonatalvård eller att vara prematurförälder – det var inte ens med på min lista över saker att oroa sig över. Jag oroade mig över helt andra grejer – att det kanske skulle bli ett barn med kolik och då får vi deala med det då.”

https://www.instagram.com/p/ChZ-WSZt-xH/

Sjukvårdsupplevelsen var ”fantastisk”

Sommaren på Huddinge sjukhus – där Sofi beskriver hur hon och Filip åt lunch på Pressbyrån varje dag och i princip bara lämnade byggnaden för att handla mat i Flemingsbergs centrum – var en traumatisk upplevelse som hon fortfarande bearbetar.

”Jag har inte riktigt landat i det själv och då blir det svårt att prata om det. Det kommer nog ta ett jäkla tag att processa det här”, säger hon. ”Det tar tid att kunna prata om det mer än med de riktigt nära.”

Samtidigt är hon tacksam över den proffsiga och stöttande hjälp som hela familjen fick på sjukhuset.

”För alla som lyssnar som känner någon som jobbar på neointensiven Huddinge eller neo Danderyd: ge dem en extra kram. Herregud, vilken fantastisk sjukvårdsupplevelse i empati, kunskap, proffsighet, engagemang, medmänsklighet och värme. På det planet har det varit helt ljuvligt”, säger Sofi. ”Man kommer så nära personalen att man känner att man vill bli vänner för livet och tacka dem livet ut. Det är något väldigt fint.”

Sofi Fahrman försöker komma tillbaka till vardagen

I dag försöker hon långsamt komma i gång med livet utanför sjukhuset och har börjat jobba så smått mellan barnvagnspromenaderna. 

”Det blir så himla svårt att kicka igång det här, jag har varit skitnervös över det. Att gå från det som har varit det mest psykiskt och fysiskt påfrestande man gjort – och nu ska jag vara med i en schamporeklam”, säger Sofi, som konstaterar att hon ändå får energi av att göra sådant hon gjorde innan förlossningen.

”Det finns ett sådan före och ett efter just den här sommaren”, säger hon.

Hennes poddkollega Tove Norström vill också påminna Sofis följare om att en person kan må dåligt trots att hon ler på bild.

”Vet man att du har gått igenom ett trauma och sen ser dig i en skrattig hårschamporeklam, så betyder inte det att det här inte är något som pågår i dig - ett aktivt trauma eller en aktiv bearbetning”, säger Tove. ”Det betyder att livet måste fortsätta och det pågår alltid en kamp medan man gör det. Men man gör det för att man vill framåt.”

”Ja, verkligen”, instämmer Sofi.

LÄS OCKSÅ: Linneas dotter vägde bara 856 gram – egna orden om dramatiska födseln

LÄS OCKSÅ: Helenes son föddes i vecka 30: ”Jag tänkte att det var mitt fel”