Sofi Fahrman om sin mardrömsförlossning: ”Det var som en skräckroman”

Sköterskan var full och i stället för lustgas blev Sofi Fahrman erbjuden örter att tugga på. I podden Trettio plus trevar berättar hon om sin mardrömslika förlossning.

När Sofi Fahrman fick dottern Lily 2013 var hon och dåvarande fästmannen Nick Zijlstra bosatta i Schweiz. Ett land som ska ha likvärdig förlossningsvård med Sverige. Ändå gick det mesta fel.

I podden Trettio plus trevar berättar hon om hur hon och Nick möttes av ett nästan nedsläckt sjukhus och att det knappt fanns någon personal på plats när det var dags att föda.

– Nick fick ladda ner någon app som hade koll på värkar och då hade jag ändå modet uppe, säger hon i podden.

Läkaren är full

Redan från början har Sofi bestämt sig för att hon ville ha epidural. Något som visar sig bli svårare än vad hon hade tänkt sig då det inte finns några läkare på plats för att sätta ryggbedövningen.

Till slut lyckas personalen få tag på en läkare som, när hon dyker upp, är så full att hon inte ens hittar sina glasögon som sitter på huvudet.

– Jag är så snurrig av mina värkar och i allt det onda känner jag bara att hon får göra sitt bästa. Vilket hon också gjorde. I trettio minuter!

Läkaren sticker nålen fel gång på gång och Sofi ser hur Nick står och svettas bredvid.

– Hon har ju absolut ingen koll för att hon är så full, säger hon i podden.

Det här är startskottet för Sofis förlossning men tillslut sitter epiduralen på plats.

LÄS MER: Sofi Fahrmans skönhetsfavoriter – sminket, dofterna och hårprodukterna

Sväller upp som en ballong

Allt fortsätter att gå fel. Bland annat blir hon erbjuden örter att tugga på när hon ber om lustgas. Och när hon kräks sätter personalen in droppet med för hög hastighet.

– Jag börjar svälla upp som en ballong, säger hon och berättar att misstaget rättas till efter att Nick sprungit ut i korridoren efter hjälp.

Som en skräckroman

Här hade man kunnat tro att det var slut på dramat men när Sofi och bebisen börjar må dåligt och ett akut kejsarsnitt behöver göras finns återigen ingen läkare på plats. Och den som rings in dyker upp i pyjamas.

Eftersom alla pratar franska får Nick agera tolk och de hör hur läkaren skäller ut personalen.

– Han säger till de andra: ”Men va fan har ni pysslat med. Har ni lekt sjukhus, eller? Ungen måste ut nu”, berättar Sofi och beskriver hur han lägger sig över henne och trycker ut bebisen.

Som tur var gick allt bra tillslut men Sofi Fahrman beskriver händelsen som ”en skräckroman” och att det är först nu, fyra år senare, som hon känner att hon kan prata om den.

LÄS MER: Sofi Fahrman: "Jag önskar jag hade varit mer singel som ung"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!