Foto: Istock

Slempropp – vad är det, hur ser den ut och när lossnar den?

Slempropp – världens härligaste ord, eller? Anyway, alla som varit gravida har nog undrat: Vad ÄR slemproppen egentligen?

mamaredaktionen

Vad är slemproppen?

Slemproppen är en tidig indikation på att förlossningen närmar sig. För vissa kvinnor uppträder den endast i flytningar, medan andra får med sig en hel slemklump när de torkar sig efter ett toalettbesök.

I samband med att livmodertappen gör sig redo för förlossning genom att mjukna, förkortas och börja öppna sig, kan man få mer flytningar än tidigare. Det är då slemproppen eventuellt lossnar. Detta kan ske flera veckor innan förlossningen verkligen drar igång, men är ändå ett bra tecken på att det inte är allt för lång tid kvar.

"Slemproppen har gått!"

Journalisten och trebarnsmamman Ebba von Sydow, 38, upplevde slemproppen när hon väntade första barnet Marianne, idag 7 år:

– Jag vaknade mitt i natten av värkar, men somnade om. På morgonen satt vi vid frukostbordet och så sa jag till (maken) Johan: ”Jag önskar att det fanns ett bättre namn, men det finns inte, så nu måste jag tyvärr meddela att den här slemproppen har gått!”, berättade Ebba för mama 2012.

Efter slempropp kommer (snart) bebis! Foto: Liderina

mamaläsaren Annette beskriver i sin förlossningsberättelse hur det var för henne:

– Mitt första barn, en flicka, var beräknad på samma dag som min födelsedag, den 5 december 2016. Så när jag satte mig på toaletten den 8 november och såg en stor slempropp ligga i trosorna blev jag lite nojig. Efter lite googling insåg jag att det var normalt och tänkte inte mer på det.

Ska man åka in när slemproppen gått?

Slemproppen kan komma både några veckor i förväg och samma dag som bebisen kommer. Den är ofarlig och inget du behöver ringa förlossningen om ifall inte värkarna kommit igång och bebisen är på väg!

Läs också dessa smarta tips från mammorna i vår Facebookgrupp mamapower (gå med du också!)

Så tar du värkarna hemma (innan du får smärtlindring på sjukhuset) 

Musikquiz, dusch och saft – här är mama-läsarnas ovärderliga tips inför förlossningen