Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStock / Getty images

Sex under graviditeten – 14 saker du vill veta

Mindre sexlust under graviditeten eller mer sexlust under graviditeten, vad är normalt? Kan en orgasm få igång förlossningen? Och kan sex under graviditeten leda till missfall? Här svarar tre experter på läsarfrågor om att ligga som gravid.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Kan sex under graviditeten leda till missfall? Varför känns magen "spänd" när man får orgasm? Hur ska man hålla sexlivet vid liv? Och när kan man ha sex igen efter förlossningen?

Vi skickade vidare 14 läsarfrågor om sex under graviditeten till tre experter. Svarar gör Ian Milsom, professor i gynekologi och ­obstetrik vid Göteborgs ­universitet, Charlotte Makboul, sexolog och kognitiv terapeut och Ann Olsson, ­barnmorska och kvalitetsutvecklare på Danderyds ­sjukhus.

Kan sex vara farligt för bebisen i magen eller graviditeten? Kan man få missfall?

Ian Milsom, professor i gynekologi vid Göteborgs universitet.

Ian Milsom,professor i gynekologi och ­obstetrik vid Göteborgs ­universitet: Generellt är inte sex farligt för bebisen eller graviditeten, under förutsättning att man skyddar sig från sexuellt överförbara sjukdomar som exempelvis gonorré, hiv eller klamydia. Undantaget är också om kvinnan har förvärkar och det finns en ökad risk att föda för tidigt. Fostret finns skyddat i livmodern i fostervatten med fosterhinnorna runt om.

Blir inte bebisen störd om man har samlag? Är det inte som att någon ­bankar på dörren till bebisens bostad, liksom?

Ian Milsom: Nej, bebisen blir inte störd. Däremot kan det bli problem när ­fostret blir 14 år och springer in i föräldrarnas sovrum – då kan vi tala om att störa ...

Många upplever att det är skönare rent fysiskt att ha sex under graviditeten. Varför är det så?

Ian Milsom: En gravid kvinna har lite mer sekret i slidan, mer flytningar, och därför blir slidan lite fuktigare under graviditeten. Men hormonerna gör också att vävnaden i slidan inte blir lika stram. Det finns också en psykologisk faktor: En kvinna som är rädd för att bli gravid kan spänna sig, medan en gravid kvinna som är lycklig i sitt tillstånd kan slappna av och njuta mer.

Jo en orgasm KAN få igång förlossningen! Om man går över tiden kan det vara något att testa ...

Vissa upplever att magen blir hård och som i kramp vid orgasm. Är det normalt och varför blir det så?

Ian Milsom: För majoriteten av gravida kvinnor är sex ofarligt. På grund av hormonella ­förändringar är den gravida kvinnans livmoder mycket känsligare än när hon inte är gravid. Den mekaniska beröringen av livmodertappen kan leda till att livmodern får ökad sammandragningsförmåga, kontraktion. Spermierna innehåller också prosta­glandiner, som ­stimulerar muskeln i ­livmodern. Ha gärna sex, under förutsättning att det inte ger obehag.

Det sägs ju att en 'färdknäpp' (alltså att ha sex) kan sätta igång förlossningen. Stämmer det – och vad är det i så fall som gör det?

Ian Milsom: Prostaglandiner är en kemisk ­budbärare som finns i mannens sädesvätska. De stimulerar muskeln i livmodern så att den får en ökad sammandragningsförmåga. Det ligger alltså en del sanning i begreppet ”färdknäpp”. Om kvinnan får orgasm drar dessutom liv­modern ihop sig. Om en gravid kvinna har förvärkar tidigt, låt oss säga vid vecka 25, avråder vi från samlag. Men från vecka 37 är kvinnan fullgången och bebisen är klar att födas.

Vissa tycker att sex under graviditeten gör ont. Är det normalt?

Ian Milsom: Sex under graviditeten ska inte leda till att kvinnan har ont; då drar jag slutsatsen att någonting inte står rätt till. Har du en ­infektion i slidan? Irriterade slemhinnor? Har du fått herpesblåsor? Kanske påverkar en tidigare erfarenhet, som ett sexuellt övergrepp eller ett relationsproblem, samlivet. Om sex gör ont ska en barnmorska eller en läkare ta reda på vad det beror på.

Är det normalt att få mycket starkare sexlust när man är gravid?

Charlotte Makboul, sexolog.

Charlotte Makboul, sexolog och ­kognitiv terapeut: Det är normalt att sex­lusten blir annorlunda vid stora förändringar i livet, åt båda hållen. Tankarna och känslorna kan över huvud taget ändra fokus vid en ­sådan stor omställning som en graviditet.

Varför har jag tappat sexlusten under graviditeten?

Charlotte Makboul: Det kan vara många orsaker. Om man är gravid känns ­kroppen annorlunda, och om man blir upptagen av det försvinner fokus på lusten. Oro eller rädsla inför att bli förälder eller inför en förlossning kanske också dämpar ­lusten, för både män och kvinnor. Mycket ­tankar på barnet och mindre associationer till sex än tidigare kan också visa sig i sänkt lust. För en gravid kan illamående, ökat luktsinne, äckel inför partnerns andedräkt eller andra kroppsliga odörer också bidra.

Är det viktigt att ha sex under graviditeten?

Charlotte Makboul: För vissa är det viktigt för att behålla närheten och för att inte riskera ett långt uppehåll som kan vara svårt att ta igen. Ett ­regelbundet sexliv kan fylla flera funktioner, till exempel ökad förståelse och tolerans för varandra. Sex kan användas som avstressande aktivitet. Det botar smärta, i alla fall en liten stund, eftersom hormonet oxytocin, som ­utsöndras vid avslappnande beröring, är smärtstillande. Det är bra för hjärtat och blod­cirkulationen med ­orgasmer, och ni som par bondar inför ­förlossningen, som gynnas av teamwork.

Ett regelbundet sexliv kan öka förståelsen och toleransen i ett förhållande. :)

Kan det vara dåligt för förhållandet att sluta ha sex under graviditeten?

Charlotte Makboul: Allt beror på hur det tas emot och hur det kommuniceras. Vissa par kanske klarar det utmärkt och båda är nöjda ändå, medan andra par inte överlever utan sex. Akta er bara för att anklaga och beskriva den andres beteende som ”du vill ju aldrig”.

Tidigare har sex varit så självklart i vårt förhållande. Under ­graviditeten har det blivit svårare – hur kan jag bäst ta upp att jag vill ha mer sex utan att såra min partner?

Charlotte Makboul: Jag tror inte att det går att inte såra, pressa eller göra den andre besviken när den ena vill mer än den andre, så ett sätt är att försöka vara öppna mot varandra och försöka stå ut med de känslor det väcker i er båda att inte vilja samma sak samtidigt.

Vi har inte haft sex på länge. Hur ska vi hitta tillbaka till varandra?

Charlotte Makboul: Om ni vill hitta tillbaka finns inget bättre sätt än att bara göra det – ha sex och stå ut med om det känns lite konstigt. Att läsa sexnoveller tillsammans är ett bra tips.

Ett annat sätt kan vara ett varmt bad och ­massage. Som partner ska man också visa ett genuint intresse för hur den andre mår, hur det känns, vilka tankar som finns i hennes eller hans huvud, hur hon eller han tror att barnet kommer att se ut och liknande.

Jag känner mig så otymplig och har inte alls samma lust som tidigare, när jag inte var gravid. Jag är orolig att min sambo ska tycka att jag är tråkig och kanske lämna mig om jag inte ställer upp. Hur kan jag tänka?

Ann Olsson, ­barnmorska och kvalitetsutvecklare på Danderyds ­sjukhus.

Ann Olsson: Det är viktigt att bli vän med sin växande gravida kropp. Försök att hitta det som är vackert och fint. Tala med din partner om din oro; kanske finns det något som får dig att känna lust. Det kan vara att han ger dig feedback på att du är vacker och åtråvärd som gravid. För många kvinnor ökar lusten under graviditeten, medan männens lust kan minska.

När kan man börja ha sex igen efter förlossningen?

Ann Olsson: Hur snart efter förlossningen som det känns bra att ha sex är mycket olika. En del känner lust och vill ha sex väldigt snart, medan andra föredrar att vänta. Kroppens återhämtning tar olika lång tid. Det är viktigt att du känner efter hur du vill ha det. Det måste inte vara penetrerande samlag utan kan vara kel, massage och smek som även kan göra att kraven släpper och att stressen kring sex minskar. Rent medicinskt ska såret i livmodern, där moderkakan har suttit, läka, och om det har blivit en bristning ska den också läka.

Läs mer: Våga prata om sexlivet med varandra