Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: Istock

Så funkar en babyshower – tårtan, lekarna, presenterna

Babyshowers är ett relativt nytt fenomen i Sverige, men hur planerar man egentligen en mysig fest för en blivande mamma? Vad ska man ha för tårta, vilka presenter passar och vem styr upp lekar? Bloggaren och tvåbarnsmamman Angelica Lagergren guidar dig genom chokladblöjor, tårtor och presenter.

mamaredaktionen

Som gravid väntar man ibland i nästan tio månader på att få träffa sin bebis. För att göra väntan roligare blir många gravida överraskade med en babyshower. Jag är tvåbarnsmamma och hade två olika showers. När jag var gravid med Alice, mitt första barn, i dag 2, samlades mina kompisar hemma hos min tvillingsyster och det var fokus på tjejen i magen. De hade pyntat med rosa och vita pompoms, ballonger och konfetti. Vi lekte lekar och alla fick gissa när min dotter skulle födas, hur lång hon skulle vara och hur mycket hon skulle väga.

Presenter till bebisen brukar uppskattas av mamman på babyshowern.

När jag var gravid med Philip, nu 9 månader, hade vännerna planerat en babyshower för mig lite för sent. Jag födde Philip i vecka 38, så när han var tre dagar gammal fick vi i stället komma på ett "välkommen till världen"-kalas hemma hos min syster. Det blev en betydligt kortare tillställning, utan massa lekar, eftersom jag fortfarande var i någon form av förlossningsdimma.

Läs också: Blöjtårta, vimplar och pompoms – så skapar du finaste babyshowern

Babyshower även för pappor

Fenomenet babyshower kommer från USA och tanken från början var att den blivande mamman fick träffa andra mammor och utbyta erfarenheter. Nu är det en mysig tillställning där det pyntas, leks lekar och äts en massa gott. I USA förekommer även en fest bara för pappan och hans kompisar, ett så kallat "dadchelor party", en sista brakfest innan han blir pappa. Den trenden har inte nått Sverige än, men det blir allt vanligare med babyshowers för mamman, vilket man kan se på sociala medier och nätbutiker där det nu finns enskilda kategorier för just "showers".

Johanna Kajson, 30, jobbar som eventmakare och är mamma till Charles, snart 1. Hon har också märkt att trenden ökar.

– Marknaden växer och det blir helt klart mer och mer populärt med babyshowers, och tur är väl det? Varje chans att ses och fira något är ju underbart, säger Johanna Kajson.

Babyshowers har ansetts vara för amerikanskt

Det finns de som är skeptiska till idén med en babyshower, de vill inte jinxa något innan bebisen är född och avråder därför sina vänner från en överraskningsfest.

– Babyshowers är fortfarande relativt "nytt" på svenska marknaden och för tillfället är det svårt att veta om man kan förvänta sig en eller inte. Det är ett litet mellanläge innan ens tjejgäng kanske kommit i gång med det, och oftast är man för eller emot babyshowers. Antingen har man det för alla i gänget, eller så tycker man det är för amerikanskt och töntigt, säger Johanna.

Ytterligare en variant är mamashower, där man förtränger allting med nappar och bebiskläder: Här är det den blivande mamman som ska skämmas bort! Mindre fokus på gravidmagen, bebispresenter eller lekar kring det.

– Att arrangera en mamashower är inte så vanligt här. På en mamashower överraskar vännerna mamman med en dag bara för henne, säger Johanna.

– I stället för att alla showers ser likadana ut så gör man likt möhippan. Man funderar ut vad just denna kvinna skulle bli glad av och vad som skulle ge henne extra energi på sluttampen som höggravid – och så fixar man en dag för henne, säger Johanna.

”Vi hade blöjor med smält choklad i”

Bloggaren Paula Uribe, 24, mamma till Molly, 3, och Leonore, 6 månader, har blivit överraskad med två babyshowers.

– När jag var gravid med Leonore lyckades Hugo och mina vänner lura mig. Jag var med Hugo på gymmet och mamma var barnvakt till Molly, säger Paula.

– Vi skulle hem och släppa in några hantverkare trodde jag, men i själva verket hade mina vänner varit hemma hos oss och pyntat och fixat. När jag öppnade dörren och alla var där förstod jag ingenting.

Paulas kompisar hade skapat en grupp på Facebook där de planerade showern och fixade knytkalas.

Välkommen bebis – vi börjar med en babyshower!

Bjöd på mat, tårta och lekar

– Det var allt från kurdiska piroger till kycklingspett och chilensk tårta. Jag har kompisar från många olika kulturer.

Efter maten lekte alla babyshowerdeltagare lekar med barnen, de små var i fokus.

– I och med att Leonore är mitt andra barn var det många barn med på babyshowern. Det fanns en piñata med godis till dem, säger Paula.

På Paulas första babyshower var det mer fokus på henne och Molly som låg i magen. Vännerna kom med namnförslag och gissade när Molly skulle födas.

– Vi hade blöjor med smält choklad i – jag fick gissa vilken typ av choklad det var – fiskdamm och presentöppning. Vissa stannade länge och drack vin, andra åkte hem efter en liten stund.

Fick babyshower-presenter av vännerna

Tidigare mama-krönikören och entreprenören Cecilia Blankens, 35, bor i Los Angeles och är mamma till Bonnie, 7, Rio, 5, och Remy, 1. På Cecilias senaste babyshower samlades tio av hennes svenska kompisar och åt mat, drack vin och pratade.

– Alla fick lägga namnförslag till bebisen i en hatt. Sedan gick vi igenom namnen tillsammans, säger Cecilia, som blev allra gladast över presenterna hon fick.

– Mina kompisar vet att jag föredrar älskade, ärvda prylar före nya saker, så av flera fick jag deras barns urvuxna, fina gamla filtar och leksaker. Det kändes kärleksfullt och betydelsefullt.

Även här var det knytkalas.

– Vi åt en buffé som alla tillsamman, utom jag, hade bidragit till. Det var paj, ostar, sallader med mera, och det var jättegott!

”Jag fick en flaska rödtjut!”

mamas bloggare Cissi Wallin, 31, mamma till Helmer, 1, hade en alternativ babyshower. Fyra tjejkompisar kom hem till henne med pizza och alkoholfri öl.

– Jag var larvigt höggravid-orörlig, valrossliknande och trött. När jag somnade i soffan runt klockan 21 förstod folk att det var dags att gå hem, minns Cissi.

– Jag fick lite smågrejer som behövdes och en flaska rödtjut som motivation till att härda ut resten av graviditeten.

Cissi förväntade sig inte en stor shower, men tror att det är bra med en träff för blivande mammor.

– Oavsett upplägg ska det vara en peppig grej som man känner sig uppmärksammad och stärkt av.

Tips på presenter till en babyshower

Babyshower-presenter under 300 kronor

Sophie la Giraffe är en populär bitleksak som piper glatt när man trycker den på magen. Leksaken passar för nyfödda barn och är handmålad i ätbara färger.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Dekorativ musikleksak från Elodie Details att hänga över spjälsängen. Spelar lugnande musik och är fin att titta på.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Bebishandduk med luva från Åhléns. Perfekt för första badet!
Mer info –köp här (länk till återförsäljare).

Babyshower-presenter under 500 kronor

Amningskudde från RättStart med ergonomisk design som har tagits fram i samråd med specialister och ammande mammor. Allt för att ge mamma och barn en avlastande amningsställning och en rofylld amningsstund.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Barnservis i bambu och melamin från Liewood.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare). 

Dekorativ nattlampa från Lighting By Havsö i form av ett moln. Perfekt nattbelysning till barnrummet.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Babyshower-presenter under 1000 kronor

Grå lekmatta från Done by Deer med flera olika figurer som går att flytta runt. Fin inredningsdetalj och stimulerande för babyn.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Ett babynest brukar vara en uppskattat gåva till nyblivna föräldrar. Sovsäcken ger en skyddande känsla med hjälp av de mjuka kanterna och passar bra att ha i sängen.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare).

Praktisk babysitter från Akta Graco.
Läs mer och köp här. 

Psst! Glöm inte bort att köpa blöjor för att kunna göra en blöjtårta! 

3 korta fakta om babyshowers

Varifrån kommer fenomenet och vad betyder ”shower”?
Babyshower kommer från USA där det är populärt att anordna en fest för den blivande mamman och ge presenter till den kommande bebisen. Att det heter ”shower” är för att den blivande mamman överöses med presenter.

Vad är syftet med en babyshower?
Att få umgås en dag med sina vänner innan bebisen kommer, men också ett tillfälle för vänner att ge föräldrarna presenter till bebisen.

När bör man arrangera den?
Vanligast är i slutet av graviditeten, efter vecka 30. Om du ska arrangera en babyshower för en kompis, tänk på att inte lägga den för sent i graviditeten.

Tips på aktiviteter på en babyshower

Frågesport om ”bebiskunskap”.
Para ihop kändisen med deras barn.
Alla tar med sig en bild på sig själva som barn och den blivande mamman gissar vem som är vem.
Designa egna babykläder.
Gissa magens omkrets, den som kommer närmast får ett pris.

Text: Angelica Lagergren