Paula, 26, drabbades av gravidklådan hepatos: ”Nätterna var fruktansvärda”
När Paula Fenhed, 26, var gravid i vecka 24 började hennes ben klia frenetiskt. Hon hade drabbats av det ovanliga tillståndet hepatos, en störning i leverfunktionen som kräver medicinering och ökar risken för att föda i förtid.
Paula Fenhed från Kävlinge väntade sitt första barn tillsammans med sambon Robin när hon började känna av klåda på sina ben.
– Jag ville aldrig att det skulle bli kväll för varje gång jag gick och la mig kom kliandet. Nätterna var fruktansvärt jobbiga. Jag googlade massor men det enda som kom upp var gravidklåda, och att det var väldigt vanligt. Jag kontaktade även min barnmorska och fick samma besked av henne, att det var vanlig gravidklåda och att jag skulle smörja in mig för att lindra klådan. Så jag tänkte att allt var normalt och att det bara var att leva med.
Men?
– I vecka 27 blev allting mycket värre, det kliade så mycket på hela kroppen att jag hade rivsår överallt, det började till och med blöda. Framförallt kliade det i mina händer och under fötterna. Det var en stickande och brännande klåda. Jag testade alla sorters krämer men ingenting fungerade. Så jag kontaktade min läkare som ville ta leverprover på mig. Jag fick svar nästan direkt och mina värden var jättehöga. Då fick jag veta att jag hade något som kallas hepatos, vilket är en leverpåverkan.
Paula Fenhed
Ålder: 26.
Bor: Kävlinge.
Familj: Sambon Robin, dottern Livia, 2, och nyfödda sonen Levi, född i juli.
Gör: Sjukskriven från arbete på förskola.
Instagram: @paulafenhed
Gravida Paula fick hepatos: ”Olika besked från olika läkare hela tiden”
Hepatos karaktäriseras av en djup, stickande och brännande klåda som ofta är värst i handflatorna och under fötterna. Det drabbar runt 1,5 procent av alla gravida och beror på att det blir kvar för mycket galla i levern, vilket orsakar klådan.
Paula fick medicin utskrivet för att få hjälp att bryta ner galla och på så vis lindra klådan. Hon fick även en medicin för att förhindra att levervärdena skulle stiga ännu mer.
– Tyvärr steg de ändå och varje vecka åkte jag till sjukhuset för nya undersökningar. Vissa läkare jag träffade pratade mycket om att förlossningen skulle sättas igång cirka en månad innan beräknad förlossning, medan andra läkare sa att jag skulle bli igångsatt i vecka 38. Anledningen till det är att det finns en viss risk för barnet om man går tiden ut. Det var påfrestande att få olika besked från olika läkare hela tiden.
I januari 2020, med fem veckor kvar till beräknat datum föddes Paulas dotter Livia.
– I vecka 36 så orkade inte min kropp mer, jag var helt slut då jag inte fick sova om nätterna av allt kliande och jag mådde psykiskt dåligt. Jag klarade inte mer och blev rädd att jag inte skulle orka med en förlossning. Till slut sa läkaren till mig att så fort det fanns ett ledigt rum på förlossningen så skulle de sätta igång mig. Vilken lättnad jag kände då! Allting brast och jag blev både ledsen och glad. Äntligen skulle det vara slut på allt lidande.
”Rädslan fanns där hela tiden, vill jag verkligen det här? Kommer jag klara en graviditet till?”
Nu har Livia hunnit bli två år. Paula och Robin hade hoppats att få syskon ganska snart. Men Paulas jobbiga graviditet gjorde Paula rädd att försöka, då det är vanligt att klådan återkommer om man blir gravid igen.
– Vi ville ha tätt mellan våra barn, helst 1-1,5 år emellan. Men så blev det inte, vi väntade i drygt 1,5 år innan jag vågade försöka bli gravid igen. Då var jag knappt redo, rädslan fanns där hela tiden, vill jag verkligen det här? Kommer jag klara en graviditet till? Kommer jag ångra att jag blev gravid? Kanske mår jag bättre? Det var mycket som spökade i mitt huvud.
Vad fick dig att våga?
– En dag kände jag bara, NU kör vi, det måste bara gå. Vi ville så gärna ha ett syskon till vår dotter. Vi kommer klara det och vi kämpar tillsammans jag och min sambo. Det här kommer bli bra till slut.
I skrivande stund är Paula i graviditetsvecka 19 och än har hon inte känt av några symptom den här graviditeten. Men oron finns där.
Hur känner du inför att börja närma dig tredje trimestern nu?
– Den här graviditeten kommer jag gå på kontroller varje vecka från vecka 24. Det känns skönt att sjukhuset tar det på stort allvar och gör det bästa för vår skull. Nu känns det som att de har mer koll på mig och får jag hepatos igen, som tydligen är en stor risk om man haft det en gång tidigare, så kommer medicin sättas in direkt.
Har du fått hjälp att bearbeta dina känslor?
– Jag tänker ofta på om denna graviditet kommer bli som min första graviditet. Jag känner såklart en oro över hur babyn i magen kommer att må och om jag kommer att föda tidigare denna gång också. Jag och min sambo pratar mycket om det och jag pratar även en hel del med min barnmorska. Det känns samtidigt tryggare denna graviditet för att jag varit med om det tidigare och sjukvården är inkopplad i ett tidigare stadie.
Har du något råd till andra som känner igen sig?
– Tänk att det är en kort period av era liv, det kommer att gå över. Var ledsna och berätta för omgivningen om hur ni mår, ni kommer att må så mycket bättre då. Tillslut har ni det värdefullaste i famnen, er lilla bebis. Då kommer det vara så värt det.
Fick hepatos även med andra barnet
Denna artikel är skriven i februari 2022. 12 juli födde Paula en son som fått namnet Levi. Paula fick konstaterad Hepatos även i denna graviditet och blev inlagd på sjukhus.
Barnmorskan: ”Har du haft hepatos i en graviditet ökar risken att du får det i nästa”
Hepatos är ovanligt, men inte desto mindre besvärande för den som drabbas. Linda Asp, barnmorska i Bergsjön i Göteborg svarar på några vanliga frågor om sjukdomen.
Vilka är de vanligaste symptomen?
– Det vanligaste symtomet vid hepatos är klåda. Klådan kan sitta under fotsulor och i handflator men även andra kroppsdelar. Vid hepatosklåda ses inget på huden som prickar eller eksem. Dock är det vanligt att den gravida kliar så rivmärken uppstår. Den som har besvär får hjälp via sin barnmorska som tar prov på gallsyror som kan berätta om klådan beror på hepatos.
Hur vanligt är det?
– Det är ovanligt. Ca 1,5 procent av alla gravida utvecklar sjukdomen. Men har du haft det i en graviditet ökar risken att du får det i nästkommande graviditet.
Finns det några risker med hepatos?
– Det vanligaste är att den gravida får mild hepatos vilket inte påverkar fostret. Några få kan få svår hepatos och detta kan medföra risker för fostret. Vid svår hepatos tar specialistmödravård/sjukhuset över vården av den gravida och då kan man också behöva sätta igång förlossningen tidigare. Exakta rutiner och styrdokument kring hur man handlägger en kvinna med hepatos kan skilja sig lite åt beroende på var i landet man bor.
Vilken hjälp kan jag få om jag är drabbad?
– Det handlar främst om att lindra klådan med medicin som skrivs ut av läkare. Beroende på graviditetsvecka och vad den gravidas så kallade gallsyror visar (ses på blodprov, reds. anm.) så kan behandling sättas in fram till att kvinnan nått en viss graviditetsvecka och vid önskad graviditetsvecka kan förlossningen sättas igång.
Om man har haft hepatos och är nervös över att bli gravid igen på grund av detta, vilken preventiv hjälp kan man få?
– På MVC följs kvinnan enligt de vanliga kontrollerna. Inga extraprover tas på rutin men man är uppmärksam på symtom som klåda. Som barnmorskor stöttar och lyssnar vi och lyfter den gravida och är man orolig kan man lyfta oron med sin barnmorska. Det behöver inte bli likadant igen även om ökad risk finns.
Hepatos i korthet
Källa: 1177 Vårdguiden
LÄS OCKSÅ: Petra blev tvungen att göra abort – mådde för illa