På smällen på webben - hur mycket delar du med dig av?

Att youtuba när du plussar är senaste gravidflugan, och att sticka ut ku­lan på sociala medier är en egoboost som alltid ger massor av ”likes”. ”Jag kommer lätt att ’checka in’ på förlossningen”, säger Ann-Sofie, 28.

”Oh my God”, säger tjejen, skakar med båda händerna och gråtfnissar hysteriskt,in­nan hon darrande håller upp graviditets­testet mot kameran så att hela världen kan se att det visst finns två streck på stickan.

Och det blir finalen på den några minuter långa filmen som utspelar sig i ett illa ljussatt badrum, en tidig morgon, någonstans i Amerika ... Sök på ”pregnancy test” på Youtube och du kommer att upptäcka massor av liknande amatörfilmer, fulla av starka känslor och exempel på en ny gravidtrend som förmodligen kommer att komma hit när som helst. För är det något vi hookar på i dag så är det stora livet- och dödenfrågor, och sällan kommer man dem lika nära som under en graviditet. Det är därför vi bloggar om bebisen i magen, delar en ”selfie” (ett självporträtt, ofta taget med mobilen) i vecka 23 på Instagram, postar ultraljudsbilder på Facebook, eller rent av twittrar från förlossningen. 

mamas bloggare Kitty Jutbring och Jenny Silver höll sina läsare på halster från första värk, via nättrosor på förlossningen till första bebisbilden (mys!).– Vi har successivt flyttat fram gränserna för vad som anses som för privat att dela med sig av. I dag finns det nästan ett krav på att gravida kvinnor ska bjussa på sin graviditet offentligt, säger Ida Hult, etnolog och trendanalytiker, och menar att detta bland annat hänger ihop med vår tids samhällsoro. Miljöhot, terrorattacker och ekonomidepp ökar behovet av glädjebud att samlas kring.– Sedan ställer förstås trenden allt högre krav på att gravida faktiskt ska uppleva det som en glädjetid, vilket inte alltid är en självklarhet. Kan man ens föreställa sig en gravidbloggare som ifrågasätter om hon verkligen vill ha sitt barn? Och i dag ska du helst helst vara piffig som gravid även om du kräks.

Ida Hult ser det tajta, exponerande gravidmodet som en annan sida av samma komplicerade mynt. – I huvudsak är det positivt att du får lov att visa upp din gravida kropp utan att samtiden anser det som vulgärt, som man gjorde tidigare. Men samtidigt var gamla tiders mammaklänningar ett slags fristad för kvinnor. – För en gångs skull i sitt liv slapp man se snygg och hälsosam ut. Om du i dag vill gömma din växande mage så är det nästan ett provocerande beteende, säger hon.

Barn som föds i dag, och vars morsor har gått ”all in” i den sociala nätverkstrenden, kommer visserligen ha fått sina liv dokumenterade på ett sätt som inga bleknande foto­album kommer i närheten av. 

Men tyvärr är det också här faran ligger, menar Ida Hult.

 

– Risken med nätgraviditeter är förstås om något händer på vägen, hur känns det då att stå med sin sorg inför hela nätverket? Sedan tycker jag det är intressant att resonera kring vad som blir konsekvensen i långa loppet med offentlighet. Visst har vi alltid visat upp våra nya barn och haft olika slags gillen för det, men det här är en väldigt stor offentlighet, 

 

och den ligger kvar. Ett skräckscenario är att informationen på sikt kan utnyttjas av försäkringsbolag, så det är nog bra att försöka vara lite nätsmart också.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!