Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”När min första son föddes fick jag en chock av orgasmen, det är den kraftigaste jag har upplevt”, skriver en mamma på Instagram.
”När min första son föddes fick jag en chock av orgasmen, det är den kraftigaste jag har upplevt”, skriver en mamma på Instagram.
”När min första son föddes fick jag en chock av orgasmen, det är den kraftigaste jag har upplevt”, skriver en mamma på Instagram.
”När min första son föddes fick jag en chock av orgasmen, det är den kraftigaste jag har upplevt”, skriver en mamma på Instagram. Foto: iStock

Orgasm under förlossning: ”Jag kom mitt i en krystvärk”

Orgasm som smärtlindring under förlossningen – kan det vara något? Systrarna Britton avhandlar ämnet ”orgasmic birth” i sin podd, och förklarar fördelarna med att ha en sexig stämning i förlossningsrummet. 

mamaredaktionen

Systrarna Britton är en podcast om graviditet, förlossning och föräldralivet med barnmorskan Asabea och doulan Opokua. I det senaste avsnittet pratar systrarna om orgasm under förlossningen och fördelarna med att betrakta födelserummet som ett sexrum. 

Opokua och Asabea Britton pratar om orgasm under förlossningen i sin podcast Systrarna Britton Foto: Ebba Barkenbom

Asabea förklarar i podden att barnmorskeutbildningen innefattar sex och reproduktiv hälsa, men att den sexuella delen får lite utrymme, och ibland glöms bort, när det gäller samtalet kring graviditet och förlossning.

– Sexualiteten kan användas som ett redskap när vi föder barn och bidra till en mer positiv upplevelse – och borde vara en naturlig del i samtalet, säger Asabea.

Det kanske känns som en främmande tanke, men barnafödande och sexualitet ligger inte så långt ifrån varandra egentligen, menar systrarna. Under graviditeten, förlossningen och direkt efter förlossningen har man nämligen ett stort oxytocinpåslag i kroppen – hormonet som utsöndras när vi känner njutning, kärlek och trygghet och som får oss att slappna av och känna lugn. 

– Och det är samma hormon som gör att livmoderns muskulatur drar ihop sig under värkar som gör att vi kan föda barn...    

Men en faktisk orgasm under födseln då? Det är något man inte pratar om så mycket, menar Opokua. 

– ”Orgasmic birth” handlar om att man kan få orgasmer under födandet, och för många känns det nog jättekonstigt, speciellt om man föder på sjukhus med många människor man inte känner omkring sig… 

”Tänk på förlossningsrummet som ett sexrum” 

Systrarna menar att man mer kan tänka på förlossningsrummet som ett sexrum, och då kanske inte att man ska ha en massa sex där, utan att stämningen i rummet ska vara så pass avslappnande. 

– Tänk att du har passionerat sex med någon och är helt inne i det, och sedan kommer det in någon och tänder lampan och börjar ställa en massa frågor – då skulle du ju tappa lusten. Det kan vara ett sätt att närma sig det här. Att man vill ha samma typ av förutsättningar när man föder som när man ska ha sex, för att öka graden av oxytocin, säger Asabea.

– Man vill alltså ha den här lugna, trygga stämningen med dämpad belysning och folk du är trygg med runtomkring…  

– Orgasmic birth som verktyg när man föder handlar om att använda kåthet och njutning som smärtlindring. Och det kan man göra på olika sätt, genom att stimulera klitoris, stimulera brösten, kyssas och smekas... Men hur ska man få till det för att inte förnärma någon, till exempel barnmorskan? undrar Opokua. 

Då kan man skriva det i sitt förlossningsbrev så att man får en barnmorska som är lite mer öppen för det, menar Asabea. Och man kan ju vara lite finkänslig och be att få vara ostörd. Dessutom är det en idé att testa hemma, i den första fasen av förlossningen, där man kan känna sig lite mer fri. 

Det finns inte särskilt mycket forskning på ämnet. Men enligt en fransk studie som nämns i podden upplever 0,3 procent av kvinnorna orgasm under födseln. 

– Jag läste också en amerikansk artikel som menar att när huvudet kommer ner i slidan och rör G-punkten så kan man komma, säger Opokua. 

Tre mammor om orgasmic birth - orgasm under förlossning 

På sin Instagram efterlyste Asabea mammor med erfarenhet av orgasm under förlossningen och fick flera svar. 

– Vissa beskriver kåthet och att man kommer, andra beskriver mer att man känner den här lättnaden och avslappningen.

Här är ett urval av rösterna: 

1. ”Jag tuppade av efter för mycket lustgas, vaknade av att jag kom mitt i en krystvärk.” 

2. ”Jag var otroligt nära precis i slutet av krystfasen, ville bara onanera men vågade inte inför barnmorskorna på förlossningen. Det var en sådan stark instinkt. Kände hur skönt det hade varit att lätta på spänningarna . Nästa gång kanske.” 

3. ”När min första son föddes fick jag en chock av orgasmen, det är den kraftigaste jag har upplevt.”

LÄS OCKSÅ: Asabea och Opokua Britton: ”Vi har bråkat och blivit sams tusen gånger”
LÄS OCKSÅ:
Bättre sexliv efter barn? Sexrådgivarens bästa tips