Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är viktigt att prata om kvinnors njutning som något självklart, menar Opokua Britton, även under en förlossning, där kroppen kan svara med att framkalla orgasm.Det är viktigt att prata om kvinnors njutning som något självklart, menar Opokua Britton, även under en förlossning, där kroppen kan svara med att framkalla orgasm.Det är viktigt att prata om kvinnors njutning som något självklart, menar Opokua Britton, även under en förlossning, där kroppen kan svara med att framkalla orgasm.
Det är viktigt att prata om kvinnors njutning som något självklart, menar Opokua Britton, även under en förlossning, där kroppen kan svara med att framkalla orgasm. Foto: Privat

Gravida doulan Opokua Britton: ”Orgasm kan uppstå när som helst under förlossningen”

Tänk att kroppen är så häftig att den kan framkalla orgasm under en förlossning och på det viset ge smärtlindring, ökad blodgenomströmning i vaginan – vilket minskar risken för bristningar – och en skjuts i förloppet! 

Doulan Opokua Britton berättar för mama hur hon kommer använda sig av orgasmic birth-knepen för att få en bättre upplevelse när hon föder.

Vilken sekund som helst förväntas doulan, forskningssköterskan och poddaren Opokua Britton, 35, föda sitt andra barn. Vi på mama ringde upp henne för att prata om orgasmic birth, något Opokua gärna lyfter i samband med sin egen förlossning för att sprida kunskapen och medvetenheten. 

Hej Opokua! Hur känner du inför förlossningen?
– På det stora hela är det bra, med det är verkligen speciellt att vänta och vänta… 

Doulan Opokua Britton väljer att föda sitt andra barn hemma, med barnmorskor och familjen närvarande.Doulan Opokua Britton väljer att föda sitt andra barn hemma, med barnmorskor och familjen närvarande.Doulan Opokua Britton väljer att föda sitt andra barn hemma, med barnmorskor och familjen närvarande.
Doulan Opokua Britton väljer att föda sitt andra barn hemma, med barnmorskor och familjen närvarande. Foto: Privat

Du och din syster, barnmorskan Asabea Britton, har tagit upp ämnet orgasmic birth i era kanaler tidigare, vad har ni fått för reaktioner då?
– Ja, vi har både poddat om det och skrivit i våra sociala medier. Det är ganska många som skriver in och säger saker som: ”Jag kom under förlossningen och det var underbart”, ”Personalen skrattade åt mig när jag berättare”, eller ”Jag vågade inte säga något för jag tyckte att det var pinsamt, jag visste inte att det ens var möjligt”. 

– Men det här är inte så ovanligt! Man skulle ju kunna tro att det aldrig händer någon, med tanke på hur lite ämnet uppmärksammas. 

Ja, man undrar ju hur ofta det här händer?
– Det är svårt att svara på hur vanligt det är eftersom det inte finns några direkta studier att hänvisa till. Och ämnet är något av ett tabu, kanske allra mest för att man inte vill koppla ihop sexualitet eller sensualitet med något som har med att föda barn att göra. 

Det är orgasmic birth

Vidare menar Opokua att den allmänna inställningen till förlossningar är att det är något medicinskt, något som gör ont och är obehagligt, och som vården ska se till att smärtlindra. 

– Jag känner att ju mer vi pratar om kroppens potential att komma under en förlossning, och på det viset ge smärtlindring, desto mer får man höra om folks erfarenheter och hur de har gjort för att framkalla det här.  

Okej, för dem som inte riktigt känner till ämnet, vad är orgasmic birth?
– Det handlar om sensualitet under födseln, att vara medveten om att kroppen är så häftig att den själv kan framkalla njutning under en förlossning, för att man ska få en så bra upplevelse som möjligt. Orgasm kan uppstå när som helst under förlossningen och kan se olika ut, för olika människor. 

– Vissa beskriver det som att man inte måste göra någonting, att kroppen sköter det själv. Men det kan också vara så att man tar till ett hjälpmedel och stimulerar klitoris, antingen mellan eller under sammandragningarna, för att slappna av. Man kan se det som onani för att hjälpa sammandragningarna att komma tätare. Med njutning kommer ju oxytocin, och det är det som sätter fart på sammandragningarna.

Opokua och systern Asabea har tidigare lyft ämnet i sin podd ”Systrarna Britton”.Opokua och systern Asabea har tidigare lyft ämnet i sin podd ”Systrarna Britton”.Opokua och systern Asabea har tidigare lyft ämnet i sin podd ”Systrarna Britton”.
Opokua och systern Asabea har tidigare lyft ämnet i sin podd ”Systrarna Britton”. Foto: Ebba Barkenbom

Hur kommer du själv göra, nu när du föder när som helst?  
– Jag hoppas och tror att jag kommer använda mig av händerna eller en vattentät klitorisstimulator i badet, mellan sammandragningarna för avslappning, och under krystfasen för att få bra genomblödning i hela underlivet och på det sättet undvika bristningar, och förhoppningsvis kunna njuta och ha mindre ont.  

– Jag får se hur jag känner då. Det är ju min dag och jag måste göra det som känns rätt för mig. 

Det finns inga rätt och fel när det gäller att använda sig av orgasmic birth-knepen under sin förlossning, menar Opokua.
– Men ganska många håller handen mellan benen för att känna barnet, det sker instinktivt, och om man då håller handen på klitoris så kan det verka smärtlindrande. 

– Om du är på förlossningen och känner att du vill göra det här privat, kan man ha en lapp på dörren som säger: ”knacka innan du kommer in”. Du kan också gå på toa eller gör det även om det är folk i rummet. Du bestämmer. Och om du väljer att föda hemma är det ju enklare att få en mer privat sfär. 

Njutning framkallar kroppens oxytocin, vilket gynnar värkarna.Njutning framkallar kroppens oxytocin, vilket gynnar värkarna.Njutning framkallar kroppens oxytocin, vilket gynnar värkarna.
Njutning framkallar kroppens oxytocin, vilket gynnar värkarna. Foto: iStock / Getty images

”De kvinnor som är med om det, vet kanske inte att det här är möjligt, och kanske till och med skäms”

Opokuas första barn föddes på sjukhus. Den här gången planerar hon en hemförlossning i sin trygga miljö. Förutom två barnmorskor kommer även hennes man, två systrar och kanske även dotter vara med.

– De vet att det här kan bli ett alternativ om det kännas rätt i stunden. Jag vill inte att det här ska vara ett tabu eller något som är konstigt. 

Det är viktigt att prata om kvinnors njutning som något självklart, menar Opokua, även under en förlossning, där kroppen svarar med att hjälpa till på det här sättet. 

– De kvinnor som är med om det, vet kanske inte att det här är möjligt, och kanske till och med skäms och känner: ”Jag måste vara sjuk”. Det är så synd. De tycker ju i stunden att det är skönt, men känslan efteråt blir att man ska skämmas över det. Det är galet rent ut sagt.

– Som doula vill jag använda mig mer av det här tänket när jag jobbar, att skapa en trygg miljö där den födande kvinnan är bekväm, och påminna henne om att hon kan använda orgasmic birth-knepen som ett hjälpmedel. Att det är okej, och att alternativet finns! 

Opokua Britton

Ålder: 35.

Familj: Make, bonusbarn, 15, dotter, 5.

Bor: Stockholm.

Gör: Forskningssköterska, doula, hypnobirthing-instruktör och har en podd med sin syster Asabea som heter ”Systrarna Britton”.

Aktuell med: Samarbete med det intima livsstilsvarumärket LELO. Själv kommer Opokua använda klitorisstimulatorn Sona under förlossningen.  Enigma använder hon inför födsel för oxytocinfrisättning och avslappning.

Boktips: ”Orgasmic Birth: Your guide to a safe, satisfying, and pleasurable birth experience” av Elizabeth Davis.

Läs också om nyblivna trillingmamman Nadia, 28: ”Jag önskar att man hade extra händer”

Läs också om Charlen, 24, som fick veta att hon var gravid – födde sex dagar senare