Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kvinnor får stanna kortare tid på sjukhus efter sin förlossning, vilket ger ojämlikhet i vården. Foto: TT / Shutterstock

Brist på barnmorskor i alla regioner – visar myndighetens nya uppföljning

Många kvinnor får för lite information och stöd efter att de fött och bristen på vårdplatser gör att tiden på sjukhus efter förlossningen blivit kortare.  Därför kan grupper av föderskor riskera att få sämre vård, enligt Jämställdhetsmyndighetens nya uppföljning av regeringens satsning på förlossningsvården och kvinnors hälsa.

– Allvarliga bristningar är betydligt vanligare bland kvinnor som är födda utanför Europa, och det finns tydliga skillnader mellan olika delar av landet, säger Sofia Lindbom på myndigheten.

Thérèse Bilby

8,6 miljarder kronor har fördelats till förlossningsvården och kvinnors hälsa sedan år 2015, genom överenskommelser mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner. Nu har Jämställdhetsmyndigheten gått igenom vad satsningarna har lett till. 

Uppföljningen visar att fler kvinnor är i dag mycket nöjda med sin förlossning. Allvarliga förlossningsskadorna minskar också på nationell nivå. Men det finns flera problem kvar. 

Tiden på sjukhus efter förlossningen har minskat, vilket kan hänga ihop med brist på vårdplatser. Det ger brister och ojämlikhet, menar myndigheten.

Jämställdhetsmyndigheten bedömer att satsningen på förlossningsvården behöver förlängas. Foto: Trons / TT / TT NYHETSBYRÅN / TRONS

– Det ökade behovet av information och kunskap kan vara ett uttryck för att de som har fött barn tillbringar kortare tid med personalen innan de går hem. Då krävs det mer av den födande kvinnan för att skaffa sig information på egen hand. Kvinnor med låg utbildning och utrikes födda kvinnor har ofta sämre förutsättningar för det, säger Sofia Lindbom, utredare på Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Krävs mer av den födande kvinnan

Myndigheten konstaterar även att det aldrig funnits så många utbildade barnmorskor som nu, men ändå rapporterar alla regioner att de har en brist på barnmorskor. De bedömer därför att satsningen behöver förlängas för att komma till rätta med personalproblemen och göra vården mer jämlik.

LÄS MER: 19 mammors berättelser från en förlossningsvård i kris: ”Allt man vill ha är trygghet”

LÄS MER: Dubbelt så hög risk att få allvarlig bristning om du föder i Stockholm