Bristningar som gravid – så motverkar du dem

När din bebis tar ett par ordentliga tillväxtsprång är risken stor att de dyker upp: strior, bristningar, kärlekstatueringar... Här får du våra bästa tips på behandlingar som motverkar bristningar.

På frågan om det går att göra något år sina bristningar är svaret: ja.

Även om du säkert hört barnmorskor rabbla något i stil med att ”det inte hjälper att smörja. Att allt handlar om hormoner”. En dermatologiskt utbildad person, exempelvis en hudterapeut, skulle nog inte ge samma ödesmättade svar. För vad som egentligen sker när det uppstår en bristning i hudens mellersta lager, dermis, är en komplicerat.

Vissa får mycket, andra får lite eller inga bristningar alls. Alla gravidmagar ser såklart olika ut.

 

"Så glad att just du ligger i min mage."

Motverka bristningar – 3 tips

Vissa led i processen styrs absolut av hormoner och gener. Men andra faktorer handlar om hur vi faktiskt tar hand om kroppen och huden på vägen och här finns det möjlighet att påverka via:

1. En balanserad kost.

2. Ordentligt med vatten.

3. Regelbundet med motion och extra kosttillskott med vitamin C, E, zink och kisel.

En genomfuktad hud är dessutom alltid mer elastisk än en torr och elasticitet är vad allting handlar om här. Många krämer mot bristningar har därför en hel del gemensamt med anti-aging-produkter som tillför kollagen och boostar bildandet av nya celler, vilket behövs när huden ska sträckas ut.

Läs mer: Mia, 33 berättar om sin svåra förlossningsskada 

Smörj in magen med kräm

Så har du en klick antirynk-kräm över, slösa den för all del på din växande mage. All beröring av huden frisätter må-bra-hormoner som kommer hela kroppen till del, men hur mycket av det där smörjandet som sedan kan förebygga bristningar är lite av en chans-fråga. Mellan 75 och 90 procent av alla gravida kvinnor drabbas trots allt – även kända personer med tillgång till exklusiva produkter, visar undersökningar.

Ex-modellen Cindy Crawford har bristningar över magen, skådespelerskan Salma Hayeks strior går över brösten. och Kate Winslet vägrade förresten att dölja sina hudbristningar i nakenscenerna i filmen ”Little children”.

– Det är väldigt viktigt för mig att vara en vanlig person och kunna säga: ”Titta här! Jag är normal, jag har hudbristningar och är inte perfekt”, förklarade Kate Winslet i en intervju.

Tre powermamas som inte bryr sig om sina bristningar. Foto: IBL

 

Bristningar som gravid – 5 orsaker

1. Att du är en ung mamma. Tonårsmammor får flest bristningar och ibland redan tidigt i graviditeten. Ju äldre din hud är, desto mer har den tappat elasticitet och blivit slappare, vilket i det här fallet ger en ”sömsmån”.

2. Att du väntar ett stort barn. Risken för bristningar är som störst när ditt barn har ett tillväxtsprång i magen och det vanligaste är att bristningarna uppstår i den tredje trimestern.

3. Att din viktuppgång blir över det rekommenderade. En studie på 324 gravida kvinnor visade att risken för bristningar var störst bland de i gruppen som hade gått upp över 15 kilo i vikt. Att äta sunt och balanserat ökar också oddsen för att din hud är i en bra kondition och bättre klarar den stress för huden som graviditeten innebär.

4. Att din egen mamma hade mycket bristningar. Generna spelar stor roll, inte minst för ”de lata hudceller” som amerikanska forskare just upptäckt. Om du har många hudceller som inte multiplicerar sig i takten de borde och inte är lika effektiva på att tillverka de proteiner som behövs, ökar risken för bristningar.

5. Att du är ljushyad. Ljus hy är tunnare. Bristningar ses till exempel mera sällan hos kvinnor med rötterna i Afrika.

Mest effekt med "tummy tuck"

En bra mental inställning kan vara bästa behandlingen, särskilt med tanke på att väldigt få andra kurer ger några garanterade resultat. För den som verkligen vill få bort strior som uppstått så är det i princip bara en så kallad ”tummy tuck” som är effektiv, då hudområdet, med strior och allt, opereras bort för det facila priset av cirka 40 000 kronor.

– Tummy tuck är en extrem lösning. Det funkar dessutom bara om man har mycket lös hud på magen och många får bristningar både på bröst och lår, säger Annica Wallin, hudterapeut och platsansvarig på Akademiklinikens hudvårdsenhet i Stockholm.

Många vill bli av med sina strior

Hon berättar att det är hög efterfrågan på behandling av strior. Kvinnor verkar beredda att göra vad som helst för att få bort dem.

– Vi erbjöd laserbehandlingar ett tag, men resultaten var inte tillräckligt bra.

– Microdebrasion, där man slipar huden, kommer heller inte ner tillräckligt djupt. Striorna är ju egentligen djupa ärr och varken krämer, ljus eller nålar kommer ner till den nivå som behövs. Men just nu provar vi faktiskt en ny metod som bygger på radiovågor. Så sent som i förra veckan började jag behandla en försökspatient, en tjej som fick barn för 1,5 år sedan.

Enkelt beskrivet så lurar radiovågorna huden att tro att den har fått en brännskada. Då produceras nytt kollagen för att läka ihop området och då krymper också strian.

– Det verkar fungera väldigt bra, men samtidigt måste man ha realistiska förväntningar. Får man väldigt mycket strior så kan man inte förvänta sig att huden kommer att kunna se ut precis som före graviditeten, vilken metod man än provar, säger Annica Wallin.

Cirka 3 000 kronor per behandling av ett hudområde med en handflatas storlek beräknas det kosta. Huden behöver sedan behandlas fyra gånger med sex veckors mellanrum.

Jessica Alba bryr sig inte det minsta om sina bristningar. Här med med mellandotter Haven. Foto: IBL

 

Det finns en billigare väg. Hollywoodskådisen Jessica Alba, mamma till två döttrar och en son, har berättat att hon ser sina bristningar som ett lågt pris att betala för ynnesten att överhuvudtaget kunna bli gravid.

– För mig är graviditeten den mest otroliga upplevelse jag har varit med om i livet. Så jag kan stå ut med mina stretchmarks, hängiga bröst och celluliterna som aldrig försvinner. Håll ditt huvud högt. Var glad och positiv. Då blir alla de där sakerna helt oväsentliga.

Läs mer: Mäktiga mammamage – 3 kvinnor som inspirerar oss

Aktuellt just nu