Mitt i BB-krisen – här föds hoppet!

mama har de senaste dagarna uppmärksammat den BB-kris som Sverige upplever, och som blir ännu mer påtaglig under sommaren. Som blivande mamma kan det kännas hopplöst att tänka på att föda barn när allt man ser och hör är negativt. Men äntligen börjar det faktiskt hända en del positivt på BB-fronten! #släppinmigpåbb

En halv miljard extra

Regeringen har skjutit till 500 miljoner extra till förlossningsvården i sin budget. Pengarna ska framför allt gå till att ge personalen bra arbetsvillkor, så att de vill stanna, och att säkra bemanningen över sommarmånaderna.

LÄS MER: mama debatt: BB-krisen är ett krig mot kvinnor – rent och skärt kvinnohat

Nysatsning på barnmorskor

I Stockholms län ska nyutbildade barnmorskor nu få en mjukstart med sex månaders betald introduktion. Det ska göra dem tryggare i sin roll och förhindra att de hoppar av jobbet på grund av stress.

 

Fler BB-platser

Efter flera nedläggningar i Stockholm räknar Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge nu med att kunna öppna nya BB-platser tidigare än väntat. Totalt kommer man nästan att fördubbla antalet platser. Miljön ska bli hemlik, med badkar på rummen. Även på S:t Görans sjukhus i Stockholm planeras det för en ny förlossningsavdelning.

Finska greppet

På allt fler förlossningsenheter utbildas personalen i Ritgens handgrepp, mer känt som ”det finska greppet” – en teknik som gör att risken för att mamman spricker under förlossningen minskar kraftigt.

 

Engagemang i massor

Fler och fler engagerar sig för förlossningsvården. Samtidigt som det nedlagda Sollefteå BB ockuperas i protest samlar folkrörelsen Skiftet in

underskrifter för att påverka regeringen att göra mer för att ge kvinnor, och deras barn, trygga förlossningar.

LÄS OCKSÅ: Johanna, 25: Missen under förlossningen gav ­min son skador för livet

Foto: This content is subject to copyright.

Nya rutiner

Nya rutiner för underökningen efter förlossningen kommer att göra det lättare att hitta och behandla förlossningsskador – så snabbt som möjligt. Det kommer att hjälpa tusentals kvinnor varje år.

Och nu er vi fram emot ännu fler åtgärder som ska ge kvinnor en trygg förlossning! #släppinmigpåbb

HUGG EN PLATS PÅ HÖSTENS MEST INSPIRERANDE FÖRELÄSNING REDAN NU:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!