Paula Rosas har två barn. Men har varit gravid fyra gånger: ”Jag är tacksam för att det var just Leonore som kom till oss till slut. Och jag är tacksam för att jag har fått en mer ödmjuk bild av en graviditet”. Foto: Privat / mama

Influencern Paula Rosas: ”Jag har blivit mer ödmjuk efter mina två missfall”

Influencern Paula Rosas har döttrarna Molly, 7, och Leonore, snart 5 år. Men Paula har varit gravid fyra gånger. Mellan systrarnas födelse fick hon två missfall – som gjorde henne helt dränerad av sorg. För mama berättar hon sin historia.  

”Vår äldsta dotter Molly föddes den 22 april 2013. Hon är det lyckligaste misstaget som har hänt, eftersom jag åt preventivmedel när hon blev till. Det gick tydligen hur bra som helst för mig att bli gravid, trots p-piller. Så när min man Hugo och jag bestämde oss för att få ett syskon under 2014 tänkte jag att det skulle gå lika enkelt igen. Men det gjorde det inte. Månaderna gick utan att något hände och till slut behövde jag hålla koll på ägglossningstester för att pricka in rätt dagar i månaden och jobba mer aktivt för att bli gravid. 

Paula Rosas

Ålder: 29. 

Familj: Maken Hugo Rosas, Molly, 7, och Leonore, snart 5.

Bor: Älvsjö.

Gör: Driver bloggen Paulas.me samt är aktuell med boken ”Mamatastic”.

Efter sex månader plussade jag äntligen, dagen efter fars dag. Jag överraskade Hugo med att slå in stickan i ett paket och gav honom den som en försenad farsdagspresent. Vi var jätteglada och hade inga tankar på att något skulle kunna gå fel. Därför blev jag lika chockad som ledsen när jag fick mitt första missfall i vecka sju. Och det gjorde jätteont.    

”Det gjorde jätteont att få missfall”, berättar Paula Rosas. Foto: Privat / mama

Men vi hann knappt sörja innan ett nytt ägg blev befruktat, i cykeln direkt efter. Den här gången valde vi att göra ett tidigt ultraljud i vecka 8 för att se att ett hjärta tickade – och allt såg fint ut. Det blev julledigt och vi var i fjällen och åkte skidor, glada och förväntansfulla. Men dagen innan nyårsafton, när jag var i vecka 10, började jag blöda igen. Jag minns så tydligt när vi skålade in det nya året – att jag var helt dränerad av sorg. Flera av mina vänner var gravida under den tiden och jag var så ledsen över att det inte funkade för oss. Jag hade jättesvårt att vara glad för deras skull...  

”Idag vet jag att man inte ska fråga någon om varför hon eller han inte har barn, eller om det är en tvåa på gång. Du vet aldrig vad just den personen går igenom just nu”. Foto: Privat / mama

Efter jul kom jag in på sjuksköterskeprogrammet, med en dröm om att bli barnmorska. Då bestämde vi oss för att ta en mental paus från barn och graviditeter och fokusera på annat. Jag hann studera i tre månader när jag kände igen tecknen i min kropp. Ljumskar och körtlar ömmade, brösten spände och jag bara visste – jag var gravid.  

Den här gången berättade jag nyheten för min man mer lågmält. Hugo stod och gjorde gröt till Molly, snart 2 år, när jag varsamt gick fram och kramade honom bakifrån. Vi kramades länge, glada, men väl medvetna om att det kunde gå fel. Vi talade inte om det för någon på länge. Det dröjde flera veckor innan jag ens berättade för min mamma. Jag var reserverad under hela graviditeten och blev ett proffs på att blocka mina känslor.  

Den 1 december 2015 föddes hon till slut, och först då vågade jag släppa garden. 

När Leonore äntligen kom till världen vågade Paula Rosas slappna av. Foto: Privat / mama
”Idag vet jag att man inte ska fråga någon om varför hon eller han inte har barn, eller om det är en tvåa på gång. Du vet aldrig vad just den personen går igenom just nu”

Idag är jag faktiskt tacksam för att jag fick missfall. Jag är tacksam gentemot kroppen som kan stöta bort ett foster som kanske inte hade överlevt. Jag är tacksam för att det var just Leonore som kom till oss till slut. Och jag är tacksam för att jag har fått en mer ödmjuk bild av en graviditet. Idag vet jag att man inte ska fråga någon om varför hon eller han inte har barn, eller om det är en tvåa på gång. Du vet aldrig vad just den personen går igenom just nu, och jag vill inte trampa på redan känsliga tår. Jag vet hur ont det kan göra.”

Du kanske också vill läsa om Maria, 32, som fick tvillingar efter fyra missfall.
Eller: 14 viktiga frågor och svar om missfall (länk till Vi Föräldrar).