Sju år efter händelsen. Malin Karim berättar om graviditeten som behövde avslutas. Foto: Caroline Andersson/Bonniercarlsen/Unsplash

Malin Karim fick chockbeskedet: ”Bebisen i magen kommer inte överleva”

Hon kunde känna sparkarna och hade berättat för kollegor och släkt om barnet som skulle komma. Här berättar mamas bloggare Malin Karim med egna ord om när hon och maken Alexander tvingades avsluta en graviditet i vecka 18.

”När man börjar prata om det, visar det det sig ofta att andra har liknande erfarenheter eller känner någon som har det. Men det sitter långt inne att formulera orden, för det här är inte enkla saker att prata om…  

Malin Karim

Ålder: 43.

Familj: Skådespelaren Alexander Karim, Alba, 13, Elias, 11, och Louie, 5. 

Bor: Stockholm.  

Gör: Journalist, författare till barnboken ”Modigast i världen” tillsammans med maken Alexander Karim. Paret driver dessutom podden KarimKvarten tillsammans. Bloggar på mama

För mig hände det 2013. Jag hade redan två barn och önskade mig innerligt ett tredje, så vi började försöka. Jag blev snart gravid men fick ett missfall i vecka 5. Det yttrade sig ungefär som en mens och jag kände mig inte så nedslagen trots allt. Vi blev gravida igen och veckorna tuffade på. I vecka 14 gjorde jag ett KUB-test och fick ganska dåliga siffror. Så vi gjorde ett fostervattenprov för att se om något var galet, men det såg fint ut och vi fick reda på att det var en liten flicka där i magen. 

Malin Karim fick beskedet att barnet i magen saknade hjärna. Foto: Caroline Andersson/Bonniercarlsen/Unsplash

Sedan kom dagen för rutinultraljudet i vecka 18. Barnmorskan pratade på om allt hon såg. ’Där är fötterna’, ’här har vi ryggraden’ och ’se hur hjärtat slår…’ Sedan kom hon till huvudet och blev helt tyst under en lång stund. Vi undrade varför, men det ville hon inte svara på utan gick snabbt ut ur rummet. Vi blev helt ställda. När hon kom tillbaka var det i sällskap av en läkare som också fick titta. Då fick vi beskedet. Barnet hade ingen hjärna. Det fanns bara vatten där inne. 

Där låg jag med en ganska stor mage. Och alla visste ju. Barnen, kollegerna, släkten, alla trodde att det skulle komma en bebis. Men så fick vi höra orden: ’Det här barnet kommer inte att klara sig, antingen dör det i magen eller direkt när det föds. Det finns ingen chans för överlevnad, ni måste bara bestämma er för när det ska dö.’

I Sverige har vi fri abort fram till och med vecka 18. Sedan måste man be om särskilt tillstånd från Socialstyrelsen. Vi hade bara några dagar på oss att bestämma hur vi ville göra, så vi tog beslutet att avsluta graviditeten direkt. Av alla tänkbara alternativ var det det minst fruktansvärda.

Jag behövde ringa till min chef och säga helt sakligt att jag inte skulle komma tillbaka till jobbet efter ultraljudet som det var sagt. Barnet hade ingen hjärna. Det var så absurt. 

Sedan berättade vi för barnen, de var 5 och 7 år gamla då. Hela familjen satt i bilen när vi förklarade att barnet hade dött i magen, att sådant händer, och att det var jättetråkigt. Vi grät allihop. 

Hela familjen samlad – det blev tre barn tillslut. Foto: Privat

Dagen efter var det dags. Jag hade fått en tablett som skulle avsluta barnets liv. Hon som jag hade pratat med och fått en relation till. Hon vars sparkar jag kunde känna. Jag sa förlåt. Det var så hemskt, men jag hade inget val. Snart efter att jag svalt tabletten blev det helt stilla där inne och magen krympte ihop. 

Ytterligare en dag senare var det dags att åka in till sjukhuset för att få värkstimulerande mediciner och morfin. ’Kan man inte skära ut det?’ undrade jag. Jag ville inte genomgå en förlossning utan ett barn att ta med sig hem. Men det är tydligen mer skonsamt för kroppen att föda ut barnet själv. Jag minns att vi tittade på en komedi med Jennifer Aniston medan värkarna satte i gång. Till slut kände jag att det var nära och blev hjälpt att ta mig till toalettstolen där man satt ett bäcken som skulle fånga upp barnet. Jag hade bestämt mig för att inte titta. Så jag krystade och gick sedan ut ur badrummet.

Jag känner att det var rätt beslut för mig att undvika att lagra den minnesbilden inom mig. Men jag har ändå svårt att komma tillfreds med det, än i dag, att jag inte ville se henne.  

När vi kom hem, efter förlossningen, började brösten spänna. ’Du måste binda brösten hårt för att få mjölkproduktionen att stanna’, blev jag tillsagd. Så där gick jag med mina dubbla sportbehåar och försökte hämma de läckande brösten i flera dagar. Och så hade jag också avslaget som påminde om att jag gått igenom en förlossning, men att jag saknade en bebis. 

Malin Karim vill vara en röst för dem som går igenom samma sak som hon gjorde för sju år sedan. Foto: Martina Lundborg

Jag har nog inte bearbetat sorgen helt, fortfarande. Två-tre månaders senare blev vi gravida igen. Jag var egentligen livrädd, men längtan var för stark. Jag berättade inte för någon förrän efter vecka 20 och var hela tiden orolig och avvaktande, väl medveten om att något kan gå fel, att en graviditet är ett riskprojekt. Men så fick vi vår praktbebis efter nio månader. Och jag supernjöt varje sekund av föräldraledigheten. Det var när jag började jobba igen som det blev tungt. Jag blev utbränd och det berodde säkert en del på traumat jag gått igenom. 

”I början slöt jag det mesta inom mig, men jag ville desperat gärna läsa om andra som hade gått igenom samma sak. ”

I dag kan jag tänka på barnet jag hade i magen och gråta. I början slöt jag det mesta inom mig, men jag ville desperat gärna läsa om andra som hade gått igenom samma sak. Under den tiden hade bloggaren Malin Wollin också förlorat ett barn i magen. Jag slukade hennes texter, hungrig efter någon att identifiera mig med. Jag skrev till och med ett brev till henne som jag till slut inte skickade. Det hjälpte tillräckligt att bara formulera mina tankar.

I dag känner jag att det är viktigt att vara en röst för dem som går igenom något liknande just nu, som också vill läsa om andra att identifiera sig med. För mig har det gått sju år och i dag kan jag prata om det. Om än bara sakligt.”

Här hittar du Malin Karims blogg.
Du kanske också vill läsa om Chrissy Teigen och John Legend som förlorade barnet i magen: ”Chockade”.