Denise Lopez efter missfallet: "Jag ville sjunka under jordens yta"

Denise Lopez skulle precis gå in i vecka 14 när hon och pojkvännen Christoffer fick beskedet att det lilla livet i magen avstannat. Efter det bestämde sig paret för att dela med sig av sorgen. –Så många människor går eller har gått igenom liknande händelser men det har varit lite tabu att tala öppet om det, säger hon till mama.nu.

– Jag har fått något som heter missed abortion. Det är när fostret inte stöts ut direkt utan kan ligga kvar en tid, vilket det gör i mitt fall. Det var så litet och utan hjärtljud. Vi hamnade i chock båda två och jag har gråtit så extremt mycket, skriver Denise i blogginlägget från i tisdags.

Efter beskedet var paret tvungna att byta rum för att göra ännu en ultraljudsundersökning. På vägen passerade de väntrummet där de "precis suttit och varit glada".

– Jag skämdes själv extremt mycket när jag tvingades byta rum för att bli undersökt av en läkare för en andra kontroll när vi precis fått det hemska beskedet. Då tvingades vi passera det väntrum där vi suttit innan vi skulle göra ultraljudet. Gråtandes och i chock såg alla mig. Då ville jag sjunka under jordens yta. Att gråta ville jag göra ostört, säger Denise Lopez.

Denise och Christoffer blev sedan skickade till Danderyds sjukhus där Denise fick genomgå fler undersökningar och en kirurgisk abort, så kallad "skrapning".

– När jag låg där med benen upp så kom tårarna, de bara forsade. Jag sa inget utan bara lät dem komma. Sköterskorna var snabba med att ta min hand, torka mina tårar och frågade om jag ville ha lugnande. Det ville jag. Sen minns jag inget mer. Jag somnade in skönt. Jag vaknade upp och var förvånad över att det gått så snabbt. Jag kände smärtan i magen och fick då morfin, men inget hjälper mot sorgen i mitt hjärta och min själ, skriver Denise i bloggen.

"När bilden ovan togs på mig och Christoffer vid poolen den 31/12 -2015 var vår lilla bäbis i magen redan död. Bilden ger mig ändå en känsla av glädje då vi var så extremt lyckliga när bilden togs." skriver Denise Lopez i sin blogg.       Foto: Privat / nouw.com/deniselopez Foto: Privat / nouw.com/deniselopez

Hon och Christoffer hoppas att att deras öppenhet kring ämnet ska underlätta för andra att prata om liknande händelser.

– Så många människor går eller har gått igenom liknande händelser men det har varit lite tabu att tala öppet om det. I och med att vi hade hunnit delge familj och vänner, gått ut med att vi var gravida i vecka 12 offentligt samt startat min mamma- och gravidblogg så kände jag att jag ville vara ärlig med det som inträffat.

Varför tror du att det är så ovanligt att man pratar om missfall?

– All press utifrån! Vi påverkas extremt mycket av omvärlden och yttre faktorer. Du är inte misslyckad bara för att något inte går som du önskar. Det är då en vanlig försvarsmekanism att leta efter en syndabock. Och ofta då enklast att klandra sig själv. Jag tror att vi lägger för stor press på oss själva samt att det ligger mycket rädsla bakom. På något sätt tror jag även att det kan kännas som ett misslyckade om man exempelvis har svårt att bli gravid eller får missfall. Men vi måste hjälpa varandra i svåra tider. Inte trycka ner, döma eller blunda.

Vad har du fått för reaktioner på ditt inlägg?

– Den fina respons vi har fått är enorm och stärker oss i vår sorg och bearbetningsprocess. Normalt är jag oerhört privat så jag är en av dem som tidigare hållit det privata just – privat! Det finns även de som hör av sig och inte varit med om något liknande men ändå vill visa sitt stöd. Vi har varandra och det är allt som räknas, men kan jag/vi hjälpa någon på vägen så betyder även det  mycket. Det drabbar pappan minst lika mycket som mamman.