mamas chefredaktör Louise Bratt. Foto: Unsplash (montage)

mamas chefredaktör: ”Vi ser ett stort behov av att prata mer om missfall”

”Den här veckan kommer vi att lyfta ämnet missfall lite extra”, skriver mamas chefredaktör Louise Bratt.

”Varför är det så tabubelagt att prata om missfall?” är en fråga vi på mama ibland får höra. Och på redaktionen diskuterar vi: är det ett ämne som verkligen är tabu – det vill säga att man inte bör eller får prata om missfall? Eller kan det snarare vara så att det är ett ämne som är svårt att börja prata om? 

För vår upplevelse, när vi pratar med kvinnor (kända som okända, i artiklar om missfall eller artiklar om helt andra saker), är att när man väl kommer in på ämnet, är det något många väldigt gärna öppnar upp kring. Man vill berätta. Man vill att andra ska få höra. Om smärtan, om förlusten och om den utökade familjen som inte blev. Och om ensamheten många känner under tiden och efteråt. 

Många vill dela med sig av den högst privata och smärtsamma erfarenheten – framför allt för att stötta andra kvinnor i samma sårbara situation. 

En av fyra graviditeter sägs sluta i missfall, som därmed är något som drabbar en stor mängd kvinnor (och förstås män) varje år. För en del upplevs missfallet inte som så mycket mer än en lite sen mens, och lämnar inte några större fysiska eller emotionella spår. För andra är det en stor sorg att gå igenom, i vissa fall ett trauma (eller flera) som lämnar ett livslångt sår. 

Den här veckan kommer vi att lyfta ämnet missfall lite extra och för mama berättar Paula Rosas, Mari Englsperger och Maria Andersson om sina personliga upplevelser av missfall och hur det påverkat dem. Om sorgen, hopplösheten, rädslan och den starka längtan efter barn som ibland kan ta över stora delar av livet. Men det är också historier som vittnar om hopp, förmågan och kraften att resa sig och försöka igen och igen, en ödmjukhet inför kroppen och graviditeten, och obeskrivlig glädje och tacksamhet. 

Du kanske också vill läsa den är artikeln: 14 viktiga frågor och svar om missfall (länk till Vi Föräldrar).
Fler artiklar relaterade till ämnet missfall hittar du här.