Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Entreprenören Michaela Forni väntar sitt andra barn.
Entreprenören Michaela Forni väntar sitt andra barn.
Entreprenören Michaela Forni väntar sitt andra barn.
1 AV 3
Barnmorskan om inskrivningen: ”Det är ingen jättepanik”
2 AV 3
Entreprenören Michaela Forni väntar sitt andra barn.
Foto: Lisa Höök
3 AV 3
Foto: Privat

Michaela Forni: ”En gravid kvinna ska mötas med respekt och vördnad”

Influencern och entreprenören Michaela Forni, som grundat appen Baby Journey, väntar sitt andra barn ihop med fästmannen Damon Foroozesh – en lillasyster till 3-åriga sonen Dante. För mama berättar hon om hur hon gissade sig till bebisens kön, det viktigaste hon lärt sig om att vara mamma och gravidkommentaren hon önskade att folk slutade med.

– En gravidresa är individuell och den som mår sämre är inte svagare, säger Michaela Forni.

Du har haft mycket problem med illamående under första halvan av graviditeten. Hur mår du nu? 

– Nu har jag inte spytt på en vecka - HURRA! Tack universum! Jag är i vecka 21 nu så förhoppningsvis är illamåendet över och jag kan njuta några veckor innan det börjar bli tungt och jobbigt på andra sätt. Jag tänkte direkt att det var en tjej, för jag har mått så mycket sämre den här graviditeten och skrönan säger ju att flickor gör så med en...

Vem var den första du berättade om graviditeten för och hur?

– Jag ringde min bästis Petra fem minuter efter att jag plussade, jag var i chock så ringde henne på FaceTime och höll upp stickan! Det var så roligt för vi båda var så chockade, glada och började planera hur jag skulle överraska Damon.

Var det självklart att ta reda på kön – och hur känns det nu när du vet?

– Det var absolut självklart, jag har aldrig förstått dem som kan hålla sig ända fram till förlossningen! Jag vill börja föreställa mig den lilla bebisen och att ta reda på kön har varit ett steg i det för mig. 

MICHAELA FORNI

Ålder: 33 år

Familj: Fästmannen Damon Foroozesh, 38, sonen Dante, 3, och en bebis på väg

Gör: Influencer, grundare av graviditetsappen Baby Journey och har podden ”Nu börjar livet” ihop med Rebecca Stella

Bor: På Östermalm i Stockholm
Instagram: @michaelaforni

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hon heta? 

– Det är precis som förra graviditeten, när jag mår illa kan jag inte äta något annat än... mackor!

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?

– Efter ett litet tag: ta ett glas vin. Jag älskar att dricka ett gott glas rött till maten och saknar det. Av erfarenhet från förra gången brukar inte vinet smaka så gott direkt efter förlossningen, men efter någon vecka ska jag njuta av ett litet glas vin när tillfälle ges. 

Har du några tankar kring hur du vill föda?

– Jag hade en väldigt positiv förlossningsupplevelse förra gången och ser fram emot att få göra om det. Jag hoppas på en vaginal förlossning i trygg miljö med trygga personer runtomkring mig. Det viktigaste för mig är att hitta kraften inifrån, det lyckades jag med förra gången och hoppas att jag får göra igen.

Michaela är drygt halvvägs genom graviditeten och börjar äntligen må lite bättre. Foto: Lisa Höök

Hur tänker du kring amning/flaskmatning?

– Förra gången gjorde jag båda och i efterhand hade det passat oss bäst att flaskmata och ge upp amningen då den var rätt tuff för oss. Den här gången kan ju upplevelsen vara helt annorlunda, så jag kommer ge det en ärlig chans! Men heller inte se det som ett misslyckande om jag byter amningen mot flaskmatning om det inte funkar. 

Vilket är det konstigaste råd du har fått under graviditeten?

– Men gud, jag har fått så många konstiga råd. Inte så mycket under denna graviditet, det var mer under förra! Jag tror att jag utstrålar mer självsäkerhet denna graviditet och därför ”slipper” de märkliga råden. Och det har jag ju också, mer trygghet i mig själv, eftersom jag gjort det förut och dessutom jobbar med graviditeter, barnmorskor och vårdpersonal varje dag! 

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?

– ”Det är väl inte så farligt”. Det här med att vissa ska förminska en graviditet, för att de jämför med dem som mått superbra under sin graviditet och tror att man typ är svag för att man mår dåligt. En gravidresa är individuell och den som mår sämre är inte svagare, utan hade otur med hormoner och allt vad det kan vara som bidrar. En gravid kvinna ska mötas med respekt och vördnad. 

En väldokumenterad gravidmage. I vår kommer lillasyster! Foto: Privat

Vad är ett måste i BB-väskan?

– Hårsnoddar och sköna kläder!

Har du köpt något till bebisen och i så fall vad?

– Nej, men jag fick en så fin pyjamas från Polarn & Pyret i strl 50 och när jag plockade upp den så fick jag en sån stark känsla av att just det, jag ska faktiskt få en sån här liten bebis. Så overkligt. Vi har sparat mycket från bebistiden med Dante men lite nytt ska vi köpa till bebisen, eftersom jag inte kan låta bli!

”Det viktigaste jag har lärt mig är: glad mamma, glad bebis”

Hur stylar du bebisbulan?

– I gravidtights och stora kashmirtröjor. Att vara gravid under vintern känns inte så jättespännande!

Michaela ser fram emot att snart få plocka fram bebisplagg igen. Foto: Lisa Höök

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?

– Oj, det är för långt för att ens rymmas i en bok. Det viktigaste jag har lärt mig är dock: glad mamma, glad bebis. När jag vänder ut och in på mig själv för att vara den perfekta mamman bli det faktiskt inte bra, utan mest tvärtom. Det blir bra när jag mår bra, har energi och är välmående. Och då är jag den bästa mamman till mitt barn. Sedan har jag lärt mig att alla barn fungerar olika och det finns inget universellt svar på vad som funkar för precis alla. Och den mamman som tror det - och försöker få dig att känna att hon är bättre än vad du är - det är ingen schysst mammakompis. 

Hur skiljer sig denna graviditet från din förra?

– Jag mår mycket sämre, haha!

https://www.instagram.com/p/CaAjKqpsgvd/?hidecaption=true

Hur tror du att Dante kommer reagera på att få syskon? 

– Han är väldigt medveten om vad det innebär att få ett syskon och pratar mycket om bebisen som är på väg. Jag är övertygad om att han kommer reagera väldigt fint då han har en mjuk och snäll personlighet. Sedan kommer det så klart vara tufft att dela på uppmärksamheten, men känslan av att ha en egen bebis tror jag att han kommer tycka mycket om. Han pratar om sin bebis varje dag redan!

LÄS OCKSÅ: Michaela Forni väntar sitt andra barn: ”Har låtit min naturliga längtan växa fram”

LÄS OCKSÅ: Michaela Forni: ”Jag kapslade in min moderkaka och åt den efteråt”