Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Isabelle Ståhl står bakom populära @mellistipset som skapar enkla och nyttiga recept för hela familjen.
Isabelle Ståhl står bakom populära @mellistipset som skapar enkla och nyttiga recept för hela familjen.
Isabelle Ståhl står bakom populära @mellistipset som skapar enkla och nyttiga recept för hela familjen.
Isabelle Ståhl står bakom populära @mellistipset som skapar enkla och nyttiga recept för hela familjen. Foto: PRIVAT

Matprofilen Isabelle Ståhl väntar barn nummer 2 – efter tuffa gravidkampen

Hennes eget favoritmellis är mjuk och saftig vaniljkaka med smält choklad. Men som gravid har hon varit mest sugen på något hon inte ätit sedan hon var liten.

Isabelle Ståhl är kvinnan bakom härliga @mellistipset, som tipsar om goda mellanmål för hela familjen. För mama berättar hon om vägen till den efterlängtade graviditeten, om storebror Alfreds fina reaktion – och sin udda gravidcraving.

Kostrådgivaren Isabelle Ståhl, 37, och hennes partner Erik, 34, har försökt få ett syskon till sonen Alfred i flera år, och även gått igenom flera missfall. Förra året var hon gravid tre gånger, tog många sprutor i magen, mådde pyton och grät av både sorg och lycka – lite som en hormonell bergochdalbana. Nu är hon äntligen i vecka 33 och bebisen är beräknad att föda i slutet på mars!

Grattis till graviditeten! Hur tror du att storebror kommer reagera på att få syskon? 
– Vi berättade för honom efter rutinultraljudet. Då kunde vi också visa en liten video när lillebror rör sig i magen. Alfred var rätt säker på att det var Hulken han såg. När vi sedan berättade blev han väldigt stolt. Han har nu också börjat fråga: ”När kommer lillebror?” Jag tror han kommer bli en snäll storebror!

Nu är Isabelle i vecka 33. På bilden till höger sonen Alfred, i full färd att hugga in i ett gott mellanmål! Foto: PRIVAT

Isabelle Ståhl

Ålder: 37.

Familj: Sambon Erik, 34 år, och sonen Alfred, 4.

Gör: Kostrådgivare, receptskapare, grafisk formgivare och art director. Driver Mellistipset där jag delar med mig av näringsrika recept för små och stora.

Bor: Stockholm.

BF: 24 mars.

Gravidvecka vid intervjun: 33.

Isabelles tankar om att föda

Vet du vad det blir för kön?
– Ja, det är en pojke!

Vilken är din första tanke varje morgon? 
– Har jag ens sovit i natt?

Vem vinner namndebatten – du eller din partner? 
– Haha, det blir ett gemensamt beslut!

Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”? På vad i så fall? 
– Hela tiden. Varje gång jag satt mig i soffan och vill ha något så ber jag istället min sambo hämta det. Haha! Men annars kanske jag inte kört några ”riktiga” veto-kort.

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut? 
– Förutom att få hålla honom och se hur han ser ut så ska det bli himla mysigt att få se just när Alfred och lillebror träffas. Sedan ska det bli väldigt skönt att inte vara gravid längre så jag kan röra mig mer utan att ha så ont.

Vilken gåva det faktiskt är att få barn.

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn? 
– Oj så mycket. Att amning inte är så lätt. Att man klarar mycket mer än man själv kunnat ana. Vilken gåva det faktiskt är att få barn.

Har du några tankar kring hur du vill föda? 
– Jag hade en rätt traumatisk första förlossning där jag fick en störtblödning både före och efter förlossningen. Jag fick åka in akut, krystade flera timmar, födde med sugklocka, hamnade akut på operation, träffade inte min son och sambo på sex timmar och kunde sedan inte sitta upp på några dagar då jag förlorat mycket blod. Jag hoppas så innerligt att jag kan få en lugnare förlossning denna gång, men det är ju inte riktigt något jag kan påverka. Men på grund av hur min första förlossning blev vill jag väldigt gärna föda på sjukhus. Då känner jag mig tryggast.

Hur tänker du kring amning/flaskmatning? 
– Amning kan vara svårt och göra ont i början, men jag vill absolut försöka. Och går det inte så kör vi med flaska och ersättning. Jag tycker att alla ska göra det som känns bäst för dem själva.

Det är en gåva att få barn, säger Isabelle. I slutet på mars är lillebror beräknad. Foto: PRIVAT

Hon hoppas barnen kan berätta allt

När känner du att din partner inte förstår dig? 
– Det känns som att jag har en mycket förstående partner med mycket tålamod. Jag kan inte komma på något tillfälle då det känns som att han inte förstår mig.

När kickade ditt gravidglow in? 
– Haha, vilket gravidglow? Denna graviditet har min rosacea och psoriasis inte varit toppen direkt, plus att kroppen gjort ont ett bra tag nu.

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra? 
– Vad fort tiden går, snart är det dags. För så känns det inte för mig.

Vad kommer du aldrig göra som mamma? 
– Oj, vad svårt. Säkert mycket, haha! Men en sak är nog att jag vill försöka att aldrig verka dömande mot mina barn, till exempel om de berättar något för mig som de gjort eller hur de känner över något. Hoppas på så vis att de alltid ska våga och vilja vara öppna mot mig och känna att de kan berätta allt för mig.

Vad är ett måste i BB-väskan? 
– Förutom allt det där självklara så vill jag säga ögondroppar, för jag minns hur extremt torra mina slemhinnor blev efter min första förlossning. Tiden på BB kan bli längre för vissa samt utan sömn och då är ögondroppar magiskt skönt att ha nära!

Hur stylar du bebisbulan? 
– Haha jag önskar jag hade bättre stil just nu, men det blir faktiskt mest mysiga, sköna kläder jag bär.

Om du fick välja namn helt själv, vad skulle du döpa barnet till? 
Bastian ligger högt upp på min lista!

Första trimestern när jag mådde väldigt illa hade jag en ovanlig craving

Om du skulle döpa ditt barn efter din största craving, vad skulle hen heta? 
– Ravioli. Haha. Första trimestern när jag mådde väldigt illa hade jag en ovanlig craving, nämligen ravioli på konservburk. Något jag tidigare inte ätit sedan jag var liten. Egentligen inget jag tycker är speciellt gott!

Vad är det första du ska äta/dricka när bebisen är ute? 
– Vi får se hur pigg och sugen man är på det efter förlossningen, men ett glas bubbel eller en margarita tänker jag mig vore gott. Har inte riktigt orkat mig på det där med att frysa påläggsskinka nu och därför längtar jag faktiskt efter att äta skinka på morgonmackan.

Till sist, vad är ditt eget favoritmellis? 
– Nyttigare fika kan ju vara ett toppenmellis och därför säger jag mina egna leopardblondies! 

 

Gravid? Grattis! Signa upp dig på mamas gravidnyhetsbrev här