mama-redaktionens bästa tips: Så förberedde vi barnen på att få syskon

Många av medarbetarna på mama-redaktionen har flera barn och har därmed behövt förbereda sina förstfödda på en ny bebis. Här har vi samlat våra bästa beprövade tips, som underlättade hemma hos oss när en ny familjemedlem gjorde entré.

Prata mycket om bebisen i magen

Berätta vad som händer i magen, låt barnet komma med namnförslag och gosa med magen. Mot slutet av graviditeten kan hen följa med till barnmorskan och lyssna på hjärtljuden.

Förbered första mötet efter förlossningen

Om du och bebisen är hemma när storasyskonet kommer hem, lägg ifrån dig bebisen och möt barnet redan i hallen – på så sätt förknippar inte storasyskonet dig automatiskt med den nyfödda.

Foto: iStock Foto: iStock

Köp skönlitterära böcker om att få syskon

Exempelvis Gunilla Hanssons "Snart har vi en baby" funkar både under graviditeten och när bebisen är född.

LÄS OCKSÅ: Barnpsykologen: Så förbereder du ditt barn på att få syskon

Ge en present från bebisen

Låt storasyskonet önska sig en present, gärna långt före BF, som hen sedan får av bebisen vid första mötet. Paketet kan gärna ligga bredvid bebisen.

Gör det stora barnet delaktigt

Hen kan hjälpa till med matning, blöjbyten och påklädning, efter egen förmåga förstås. Kanske vill hen vara med och köpa bebisens första kläder? Testa också att fråga det äldre barnet varför bebisen gråter – förvånansvärt ofta vet de!

Hitta på något som gör det stora barnet speciellt

Ska bebisen ta över barnvagnen efter storasyskonet kan det vara bra att göra det smidigt, så att inte det stora barnet känner sig utkonkurrerat. Skaffa till exempel en paraplyvagn och döp den till något speciellt, exempelvis ”Supervagnen”. Säg till det stora barnet att det bara är hen som får sitta i den och att bebisen är alldeles för liten och inte får. Beprövat knep som har gjort succé tidigare!

Be släkt och vänner att uppmärksamma det äldre barnet

Istället för att släkt och vänner tar med en present till den nyfödda kan du uppmuntra dem att ge det äldre barnet en present och säga "Grattis till att du har blivit storebror/storasyster!". Låt även det stora barnet presentera bebisen för besökarna.

Foto: iStock Foto: iStock

Låt det stora barnet ge sitt nya syskon en present

Gå till affären tillsammans med det stora barnet och låt det välja en present som det får ge till bebisen. På så sätt kan hen känna sig extra stolt.

Så gjorde vår bloggare Knivlisa när Sixten träffade lillebror Harry första gången: 

– Jag var väldigt rädd för att storebror Sixten, som bara var 1,5 år, skulle känna sig utbytt när vi kom hem med den nya bebisen, typ ”Hejhej, vi vet att vi varit borta länge men det är för att vi har ett NYTT barn nu. Låt oss presentera vårt nya centre of the universe – LILLEBROR!”.

– Så vi bad mormor, som passat Sixten, att stanna utanför lägenheten med lillebror, så att vi först fick vara själva med Sixten en stund. Sedan kom mormor in med bebis-Harry, så att vi välkomnade honom tillsammans som familj. Man kan kalla det Stork-metoden, att mormor var storken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!