mama debatt: BB-krisen är ett krig mot kvinnor – rent och skärt kvinnohat

mamas bloggare och debattör Cissi Wallin ryter ifrån kring den BB-kris som har drabbat Sverige de senaste åren. #släppinmigpåbb

Februari 2017: Några par med höggravida kvinnor i spetsen står och huttrar framför ABF-lokalen i Sollefteå. Barnmorskan Maria tar fram en plastmodell av en fitta och placerar den i passagerarsätet på en bil för att visa vad de blivande föräldrarna ska göra – om det blir till att föda i bilen. Sollefteås BB är numera stängt. Paren som kommit hit känner oro. Kommer de att hinna åka den långa vägen till Örnsköldsvik eller Sundsvall? Det är 94 kilometer till Ö-vik, 118 till Sundsvall. I vinterväglag.

Cissi Wallin. Foto: Emily Dahl Foto: Emily Dahl

Några veckor senare händer det. Emma och Jim är på väg till långt bort-BB i Örnsköldsvik. Då kommer krystvärkarna. Emma beskriver det på Fejjan: ”Jag försöker för kung och fosterland knipa allt jag kan, för jag vill verkligen inte föda i bilen. Samtidigt som jag har panik, är otrygg och rädd + alla dessa jävla gupp”. De är mitt i ingenstans och har knappt mobiltäckning. Till slut får de tag i en barnmorska som försöker guida dem, samtidigt som bebisens huvud är på väg ut. Då hör de på radion att vägen är avstängd – de måste åka en omväg.

Några minuter senare är barnet ute. Emma får själv gå över till ambulansen. Hon skriver: ”Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader”.

Att tvinga blivande mammor att sitta i bil i över en timme i brinnande värkar – vet ni vad det är? Det är rent och skärt kvinnohat.

Barn ska man föda på trygga platser. Helst ett sjukhus, om du frågar mig. Att tvinga blivande mammor att sitta i bil i över en timme i brinnande värkar – vet ni vad det är? Det är rent och skärt kvinnohat. Klubbat och signat av mestadels män. Landstingspolitiker och påstått kunniga ministrar som aldrig varit i en brinnande värk. Som aldrig behövt oroa sig över förlossningstrauman och underlivsskador. Som aldrig behövt professionell hjälp för att komma förbi en förlossningsdepression, delvis triggad av en traumatisk vårdupplevelse. Eller brist på vård.

UNIKT KURSTILLFÄLLE: Yoga och wellness som livsstil

Vår sjukvårdsminister Gabriel Wikström har velat ”lugna oroliga” i samband med att debatten om BB-krisen i hela landet blossat upp. Lugna? Han kanske ska lägga större fokus på att åtgärda? Sluta jiddra, börja trolla. Och det nu!

Lara blöder kraftigt och får hjärtstillestånd. Fyra dagar senare avlider hon och lämnar man och fyra små barn efter sig

Mars 2017: Lara åker in till BB i Kristianstad för att föda sitt andra tvillingpar, hemma väntar hennes tvååriga döttrar. De föddes med kejsarsnitt, och Lara önskar det den här gången också. Hennes läkare nekar, säger att han vet bäst. Men efter att Laras tvillingpojkar fötts går något fel. Det går hål på livmodern, Lara blöder kraftigt och får hjärtstillestånd. Det tar en halvtimme att återuppliva henne. Fyra dagar senare avlider Lara och lämnar man och fyra små barn efter sig.

Sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan. Den tredje (minst) sedan 2013 angående dödsfall i samband med förlossningar på sjukhuset. Både mammor och barn har dött och en utredning visar på brister i omvårdnaden.

[adSpace placement="manual"]

Sommaren 2015: Vattnet går för en kvinna i Mellansverige. Hon som ska föda tvillingar – om åtta veckor. Ambulansen hämtar henne. Och det som händer sedan är ett starkt bevis på kvinnohatet inom vårdpolitiken: Ambulansen irrar runt och får nej från förlossningsavdelningar i sex städer: Hudiksvall, Sundsvall, Gävle, Falun, Uppsala och Västerås. Det finns ingen plats. Kvinnans värkar intensifieras. Hennes älskade barn kommer strax att födas, prematura och i akut behov av vård.

Ambulanspersonalen beslutar till slut att köra in i garaget på akuten i Gävle för att invänta direktiv. Mamman har ungefär två minuter mellan värkarna men ingen barnmorska kan skickas ner. De är gravt underbemannade. Sommartider. Vikarier. Ansvariga politiker på sina sommarställen. Mamman känner att första barnet är på väg. Det börjar pratas om helikopter till Stockholm. Men så ger Gävle grönt ljus och det slutar gott. På håret. Kan vi ens sätta oss in i den här mammans totala skräck?

BB-krisen är inte bara en sjukvårdskris, det är ett krig mot kvinnor

Signalen från samhället är tydlig – du är inte värd mer än så här. Och Gabriel Wikström uppmanar till lugn. Jag skulle snarare vilja uppmana till våldsamt upplopp. Eller i alla fall mer ”bråk” för varje kvinnas självklara rätt till en trygg och säker förlossning.

Själv hade jag en fin förlossning med personal som inte verkade stressade, höll mig i handen och tryckte våtvarma handdukar mot mitt brinnande underrede. Som en förlossning borde vara. Men den tryggheten får inte Emma och andra som tvingas föda i bilen. För att det lokala BB:t klappat igen på grund av ”resursbrist”. För att de skickats hem felaktigt. För att förlossningsvården inte fungerar. Hen (ofta han) som påstår annat inte bara ljuger, utan förminskar samtidigt tusentals kvinnors rädsla och ångest. Det måste få ett slut. BB-krisen är inte bara en sjukvårdskris, det är ett krig mot kvinnor.

Krisen i siffror

500 miljoner kronor extra kommer förlossningsvården och vården av förlösta kvinnor att få under 2017/18. Pengarna kommer att fördelas utifrån hur många som bor i varje landsting. mama hoppas att det ska bidra till att lösa problem som att…

6 svenska län har orter där kvinnor måste åka mer än 20 mil för att föda.

7,3% av förstföderskorna i Stockholm får allvarliga bristningar.

17% av förlossningarna varje år är kejsarsnitt. På 1970-talet var det 5% per år.

35 mil från närmaste bb ligger vissa byar i Norrbotten. Redan när avståndet är 3,5 mil börjar risken öka för att barnet ska födas längs vägen.

#SLÄPPINMIGPÅBB

Kan du tänka dig att föda i passagerarsätet i en bil? Att direkt efteråt bli tvungen att kliva ur bilen i snö och minusgrader med babyn på bröstet, barfota, med naken underkropp och navelsträngen hängande? Det är tyvärr inget uppdiktat scenario, utan en bild ur Förlossningsverige i dag. Vi vägrar acceptera det! #släppinmigpåbb

LÄS MER AV CISSI WALLIN PÅ HENNES BLOGG

Aktuellt just nu