Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Författarparet Malin och Alexander Karim väntade sitt tredje barn när de fick veta att barnet i magen inte mådde bra.Författarparet Malin och Alexander Karim väntade sitt tredje barn när de fick veta att barnet i magen inte mådde bra.Författarparet Malin och Alexander Karim väntade sitt tredje barn när de fick veta att barnet i magen inte mådde bra.
Författarparet Malin och Alexander Karim väntade sitt tredje barn när de fick veta att barnet i magen inte mådde bra. Foto: TV4

Malin Karim om läkarens ord: ”Barnet kommer inte att överleva”

Malin och Alexander Karim hade just börjat berätta för vänner och kollegor att de skulle få ett tredje barn när de fick chockbeskedet på rutinultraljudet: Bebisen i magen skulle inte överleva.

– Alla alternativ var fruktansvärda och själva utgången var fruktansvärd, en obeskrivlig smärta, säger mamas bloggare Malin Karim i ”Tillsammans med Strömstedts” om den där dagen för nio år sedan.

Författaren och mamas bloggare Malin Karim, 45, var gravid i vecka 18 med sitt tredje barn när hon och skådespelande maken Alexander Karim, 45, fick ta emot beskedet på rutinultraljudet. I måndagens avsnitt av TV4:s ”Tillsammans med Strömstedt” berättar de för makarna Jenny och Niklas Strömstedt om när de förlorade sin dotter i magen 2013. 

Ultraljudsbarnmorskan hade precis berättat för de blivande trebarnsföräldrarna om allt hon såg på skärmen när hon plötsligt tystnade.

– Så kom hon till huvudet och så blev hon helt tyst och gick ut ur rummet och hämtade en läkare. Så då förstod jag att det var något som inte stämde. Barnet hade ingen hjärna alls, det fanns bara vatten och vätska.

Malin Karim om läkarens ord: ”Det här barnet kommer inte att överleva”

En läkare och en barnmorska talade om för de chockade makarna att det inte fanns något att göra.

– Det här barnet kommer inte att överleva, det kan dö i magen närsomhelst eller så kan ni välja och se om du kan gå full tid ut och föda fram men då kommer hon att dö direkt när hon kommer ut för hon klarar sig inte. Eller så kan man avsluta nu, berättar Malin Karim och Alexander tillägger:
– Allt är som ett töcken. Nästan som jag kan tänka mig om man har varit med om en svår bilolycka. Man vandrar runt, man vet inte vad man ska säga eller göra.

I ”Tillsammans med Strömstedts” på TV4 berättar Malin och Alexander Karim om när de förlorade barnet i magen.I ”Tillsammans med Strömstedts” på TV4 berättar Malin och Alexander Karim om när de förlorade barnet i magen.I ”Tillsammans med Strömstedts” på TV4 berättar Malin och Alexander Karim om när de förlorade barnet i magen.
I ”Tillsammans med Strömstedts” på TV4 berättar Malin och Alexander Karim om när de förlorade barnet i magen. Foto: TV4

När de några dagar senare hade landat i beskedet behövde Malin föda ett barn som inte levde. Malin berättar att hon instinktivt höll emot och fick panik när hon kände att barnet var på väg ut.

– Allting var hemskt och alla alternativ var fruktansvärda och själva utgången var fruktansvärd, en obeskrivlig smärta. Men jag kunde inte tänka mig att gå kvar och inte veta, kommer det att dö. Nej, det fanns inte.

”Två-tre månader senare blev vi gravida igen. Jag var egentligen livrädd, men längtan var för stark”.

För mama har Malin tidigare berättat om händelsen och tiden efteråt. Två-tre månader senare blev de gravida igen och idag är de trebarnsföräldrar till Alba, Elias och minstingen Louie, 7:

– Jag var egentligen livrädd, men längtan var för stark. Jag berättade inte för någon förrän efter vecka 20 och var hela tiden orolig och avvaktande, väl medveten om att något kan gå fel, att en graviditet är ett riskprojekt. Men så fick vi vår praktbebis efter nio månader. 

Malin Karim

Ålder: 45.

Familj: Gift med skådespelaren Alexander Karim, barnen Alba, Elias och Louie.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Gör: Författare, bloggare och poddare.

Här hittar du Malin Karims blogg.

LÄS OCKSÅ: Malin Karim: ”Det är många saker som kvinnor döms mycket hårdare för”
LÄS OCKSÅ:
Annica Englund pausar IVF-resan: ”Nu måste jag få leva livet ett tag”