Linn Frisingers sambo Mattias kunde inte vara med i rummet, men följde förlossningen via datorn. ”Vi kunde se varandra, hela tiden.” Foto: Privat / Privat

Linn födde sitt första barn – sjuk i covid-19: ”Det jobbigaste var att Mattias inte fick vara med”

Det som inte fick hända hände. Linn Frisinger och hennes sambo fick covid-19 dagen innan dottern skulle födas. Linn gick igenom förlossningen ensam men fick stöd på ett oväntat sätt – via skärm: ”Det blev ett väldigt fint minne, även om det också var extremt jobbigt”.

En flytt och sedan boa in sig några veckor innan förlossningen, det var vad Linn Frisinger hade sett framför sig. Men så blev det inte alls. Dottern Elsa-Li var beräknad till den 7 januari men redan natten till nyårsafton satte värkarna igång. Samtidigt började både Linn och sambon Mattias att känna sig krassliga med influensasymtom, så de tog direkt ett covid 19-test.

– Att vi skulle bli sjuka innan förlossningen det var ju något som bara inte fick hända. Vi var försiktiga och träffade få personer, särskilt i slutet, men så flyttade vi i mellandagarna. Våra mammor hjälpte till och kanske smittades vi av dem, de blev nämligen också sjuka sen, berättar Linn. 

Linn tog inte värkarna på så stort allvar till en början. Hon hade haft mycket förvärkar och var förstföderska med en vecka kvar till BF, ”det kommer att ta en vecka till, minst”.

– Det fick ju gärna ta två veckor till, för om vi var sjuka måste vi ju hinna bli friska. Så tänkte jag, säger Linn. 

De hann inte bli friska. Värkarna tilltog och efter 12 timmars värkarbete hemma var de tvungna att åka in så de ringde till förlossningen. 

– Jag berättade att vi var sjuka och i samma stund fick min sambo svar på testet. Positivt. Jag hade inte fått svar än men då förstod vi ju att jag också var sjuk. Det var den värsta stunden, när vi insåg att vi båda hade det och de säger ”tyvärr, det går inte, han får inte följa med”, säger Linn.

”Mattias skulle inte få uppleva förlossningen av sitt första barn”

Det fanns ingen annan att ringa in. Det var nyårsafton och flera av Linns nära vänner var gravida eller hade nyligen fått barn. Men att föda själv var ändå inte det som oroade mest. Linn säger att hon alltid haft hög tilltro till sin egen förmåga att klara av saker. 

– Det jobbigaste var att Mattias inte skulle få vara med. Att han inte skulle få uppleva förlossningen av sitt första barn. Vi hade fantiserat om hur vi skulle prata om det efteråt. Man vill ju skapa gemensamma minnen, säger Linn.

”Jag är sjuk, han är sjuk – hon får INTE komma i dag på nyårsafton”

Mattias kör Linn till förlossningen och lämnar henne med ett babyskydd i handen utanför ingången. Två barnmorskor i ”rymddräkt” möter upp och han åker hem igen. 

– Han kände sig så hjälplös, det är vad han ofta tar upp i efterhand. 

Linn får munskydd. Hon covidtestas direkt på förlossningen och svaret på hennes eget test kommer samtidigt, positivt. Hon får vätska intravenöst och febernedsättande och känner sig ganska sjuk. Att åka hem igen och vila är inte aktuellt, hon är öppen sex centimeter. 

– Jag sa direkt till barnmorskorna att ”det här har inte alls blivit som jag planerat. Jag är sjuk, han är sjuk så hon får INTE komma i dag på nyårsafton. Nu får ni se till att det bli imorgon”. 

Linn, sjuk i covid och med värkar, får epidural och värkarbetet stannar av en aning. Så pass att hon senare får ta värkstimulerande dropp. Mattias är hemma, covidsjuk och mår inget vidare, men han är ändå med i förlossningsrummet – via skärm!

– Så fort jag kom in sa sa barnmorskorna att ”det här blir den nya tidens förlossning” och så smällde de upp Mattias på en skärm. Så han var med under hela förlossningen, berättar Linn.

Linn med dottern Elsa-Li och sambon Mattias. Foto: Privat / Privat

Barnmorskorna tog bilder, de filmade och pratade med Mattias via skärmen.

– Det var väldigt komiskt! Det var ju nyårsafton också så vid tolvslaget skålade vi, jag fick äppelcider och Mattias satt hemma med en energidryck. Barnmorskorna tog roliga bilder med fyrverkerier i bakgrunden. Vi var ju rädda att inte ha något att prata om, men i stället så har vi massor att prata om. De här historierna och bilderna…, säger Linn.  

Det var tunga veckor som coronasjuk och nyförlöst med en bebis att ta hand om

Förlossningen tog nästan 24 timmar från det att Linn släpptes av utanför entrén. När hon efter många timmar skulle krysta flyttade barnmorskorna med Mattias och skärmen i alla krystningspositioner.

– Han fick se när hon var halvvägs ute och det hade han kanske inte fått göra om han var där för då hade jag nog sagt nej, säger Linn.

På eftermiddagen på årets första dag föddes lilla Elsa-Li.

– Det var en sådan lättnad att det hade gått så bra. En fantastisk känsla! Den var ju svår för Mattias att uppleva genom en skärm men han fick se henne direkt när hon kom ut. Men vi gick ju lite miste om att se varandras känslor inför det.

”Det var tunga veckor som coronasjuk och nyförlöst”

Linn ville komma hem så fort som möjligt och stannade på BB i ett dygn. Elsa-Li covidtestades direkt och var frisk och fortsatte att vara det men Linn hade kämpiga veckor framför sig. 

– Jag var otroligt skör. Det var tunga veckor som coronasjuk och nyförlöst med en bebis att ta hand om. Jag kände inte igen mig själv. 

BVC kunde så klart inte göra hembesök, utan kom till trapphuset och skickade in en våg. 

– Vi kämpade som fan med amningen de där första veckorna innan hon började gå upp i vikt och jag blev frisk. 

”Jag känner en stolthet över mig själv, att jag fixade det, och kunde hantera den tuffa situationen i stället för att bryta ihop”, säger Linn. Foto: Privat / Privat

När du ser tillbaka lite, vad tar du främst med dig från den här förlossningen?
– Jag känner en stolthet över mig själv, att jag fixade det, och kunde hantera den tuffa situationen i stället för att bryta ihop. Tack vare min positiva inställning blev det ett väldigt fint minne, även om det också var extremt jobbigt psykiskt. Det är lätt att känna sig otrygg när man är ensam och sjuk på sin första förlossning men barnmorskorna var underbara och hjälpte mig verkligen med det. Jag inser också att man är mer anpassningsbar än vad man tror. 

Att pandemin gjort att vi just anpassat oss till digitala möten tror Linn verkligen hjälpte till under just den här speciella förlossningen.

– Vi är så vana vid ”skärmandet” nu. Det kändes verkligen som att Mattias var där, i en telefon hade det inte alls varit samma sak, nu kunde vi ju se varandra, hela tiden. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!