Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tre mammor om sina kejsarsnitt och ärren de stolt bär upp efter.
Tre mammor om sina kejsarsnitt och ärren de stolt bär upp efter.
Tre mammor om sina kejsarsnitt och ärren de stolt bär upp efter.
Tre mammor om sina kejsarsnitt och ärren de stolt bär upp efter. Foto: Hannah Hedin

Tre mammor om sina kejsarsnitt ”Ärret påminner mig om hur cool jag”

Kärleksmärkt för livet – ett ärr som avslöjar hur just du har fött ditt barn. För vissa är kejsarsnitt en självklar rättighet, för andra ett misslyckande. mama möter tre mammor som berättar om sina snittförlossningar.

mamaredaktionen

mamas Caroline Borg, 29: ”Kalla inte kejsarsnitt för den enkla vägen”

Paniktanken slår mig direkt när jag ser två streck på stickan: ”Hur ska bebisen komma ut?!”. mamas Caroline Borg skriver själv om sin förlossningsrädsla.

Caroline Borg med sonen Sam, 3,5, och bebisen i magen, som planeras komma i oktober. Foto: Hannah Hedin

Sju månader, tre samtal där jag inte ens kan öppna munnen utan att bryta ihop, och oändligt mycket ångest senare – på grund av förlossningsrädsla blandat med sjukhusskräck – har jag fått ett datum för mitt planerade kejsarsnitt. Den ”enkla vägen ut” enligt vissa, och ett beslut jag så många gånger tvingats försvara inför min omgivning. Varför är kejsarsnitt så omdebatterat?

Vattnet går två dagar före utsatt datum, och mitt snitt blir inte längre lika planerat. Stämningen är stressad och det tillsammans med värkarna och nio månaders oro som nu når sin kulmen, utlöser en panikångestattack.

Men med ett helt team av läkare, barnmorskor och sjuksköterskor som alla har hundra procent fokus på mig och mitt barn, infinner sig plötsligt ett totalt lugn, och efter ett tiotal minuter hör jag ett högt barnskrik stämma in i Mariah Careys ”All I want for Christmas”, som spelas i förlossningssalen.

Några dagar senare kommer jag på mig själv med att tveka inför att säga att jag fött barn, har jag verkligen FÖTT barn? Mitt barn kom ju inte ut den ”naturliga vägen”, utan ur ett hål som läkarna skurit upp i min mage.

”Ärren efter en förlossning ser olika ut men alla är de något att vara stolt över”

Nu, när jag är gravid igen, är det känslan av att inte få vara med i klubben som får mig att tveka och fundera på att föda vaginalt.

En förlossning som slutar i kejsarsnitt anses av vissa vara ett misslyckande – vad är det vi vill bevisa för varandra? Ärren efter en förlossning ser olika ut men alla är de något att vara stolt över. Jag har ett minne som för evigt finns inristat på min mage: En glad mun som gör att min mage alltid ler, och som jag stundtals hatar. Men som ändå påminner om ett lyckligt slut på en inte så enkel väg.

Carolines mage ler alltid! Foto: Hannah Hedin

Min rädsla har inte försvunnit och nu när jag vet vad ett snitt innebär kan jag i stället välja att se fram emot min förlossning.

För hur enkelt är det egentligen att debattera med vården om rätten att få bestämma över sin egen kropp, att ständigt bli ifrågasatt av omgivningen och att behöva försvara sitt eget beslut? Den enkla vägen för vissa, den enda vägen för andra.

Bloggaren Johanna Kajson, 31: "Det var som i Lejonkungen"

Johanna Kajson hade laddat för en vaginal förlossning i 32 veckor när allt ställdes på ända och hon fick veta att det nog inte skulle funka. Men efter att ha läst på kändes det plötsligt helt rätt att snitta.

Johanna busar med Charles, 2 år. Foto: Hannah Hedin

– Mitt snitt var planerat, men allt hade börjat dra igång dygnet innan, så jag låg med förvärkar. Det kändes skönt, för då visste jag att Charles var redo i magen också.

Hur kom du fram till ditt beslut?

– Jag hade laddat inför en vaginal förlossning i 32 veckor när de sa att det nog inte skulle gå eftersom jag hade föreliggande moderkaka (moderkakan täcker helt eller delvis den inre öppningen i livmodern, reds anm). Ibland kan den flytta på sig, men de sa att jag troligtvis skulle få ställa in mig på planerat kejsarsnitt.

– Efter någon vecka, när vi fått chans att läsa på, kändes det helt rätt. Fram till vecka 37, när jag plötsligt var en av de få där moderkakan faktiskt hade flyttat på sig – och kunde få föda vaginalt. Det gav mig panik, jag hade raderat det alternativet ur min hjärna. Till slut sa läkarna att vi kunde behålla mitt planerade snitt. Det kändes så skönt.

Hur förbereder man sig inför ett snitt?

– Det finns massor att göra, jag tränade mentalt genom att ligga på rygg med armarna utåt och handflatorna uppåt, eftersom det är så man ligger på operationsbordet och det kan kännas rätt utsatt inför tio personer. Jag tänkte mycket på hur det såg ut i salen, att det var möjligt att barnet behövde lite hjälp i början så jag kanske inte fick honom direkt, och försöka hitta ett lugn i det.

”Att inte veta om man får kejsarsnitt förrän ett par veckor i förväg ger en otrygg graviditet”

– Vi pratade mycket om hur vi ville ha det och skrev önskemål till barnmorskan. Det hjälpte mig att känna att vi var med i förlossningen och inte att ”de plockar ut barnet” som många har uppfattningen om – vi hade en fantastisk förlossning.

Hur mådde Charles när han kom ut?

– Han mådde superbra och när vi fick se honom upplyft över skynket, likt Simba i ”Lejonkungen”, för första gången, så grät vi floder.

LÄS MER: Alexandras planerade kejsarsnitt blev akut 

Har du någon gång ”ångrat” att du inte födde vaginalt?

– Nej, vi hade den mest fantastiska förlossningen och det kunde inte blivit bättre. Däremot känner jag en stor avundsjuka och ett utanförskap när andra kvinnor berättar om sina vaginala förlossningar – som att det är en skithäftig roller coaster som alla fått åka utom jag.

– Men sådant är livet, man får inte åka alla roliga bergochdalbanor och jag fick åka en helt annan, som passade mig perfekt. Det viktigaste var att få träffa min son och att han mådde bra.

Ärret på magen är ett minne från förlossningen.

Vad anser du om kejsarsnittsdebatten?

– Jag kan bli helt matt på att kvinnor ska behöva slåss för rätten till en säker förlossning som känns trygg och bra. Förlossningsvården behöver ta ett rejält grepp för trygg vård: Fler platser, mer personal och tryggare bemötande. I det ingår att de som önskar planerat snitt självklart ska få det. Att vara livrädd och inte veta om man får snitt förrän ett par veckor innan ger en otrygg graviditet.

Kroppsaktivisten Fi Lindfors, 37: ”Mitt första snitt var fruktansvärt”

Två kejsarsnitt har lämnat spår som gör att Fi Lindfors inte kan få fler barn. "Om man kan tror jag att en vaginal förlossning är bäst."

Fi med Bonnie Corinne, 4 månader, som är lillasyster till Marielle, 4. Foto: Hannah Hedin

– Jag har gjort två snitt, båda ganska dramatiska. Mitt första snitt var akut och gjordes 72 timmar efter att vattnet gick. Det var en fruktansvärd upplevelse utan fullgod bedövning. När jag försökte förklara att jag kände allt viftades det bort och till slut sa de bara att barnet måste ut och höll fast mig – det var verkligen hemskt!

– Mitt senaste snitt var inte heller planerat, och det var inte förrän jag gick över tiden och de upptäckte att min dotter Bonnie Corinne var väldigt stor som de fattade beslut om att snitta. Jag var jättepeppad på att föda vaginalt och ville absolut inte ha ett snitt. Men med en femkilosbaby och väldigt svagt värkarbete första gången råddes jag till det. Det visade sig vara tur, eftersom jag hade enorma sammanväxningar och ärrbildning i magen från snitt nummer ett.

”Två kirurger hade bokstavligen klippt sig in i magen och jag förlorade nästan två liter blod”

– Det brukar ta några minuter att få ut ett barn, den här gången tog det nästan en timme. Dagen efter berättade läkaren att de hade varit två kirurger som bokstavligen klippt sig in. Jag förlorade nästan två liter blod. Trots det skulle jag säga att upplevelsen var väldigt fin, vi lyssnade på musik och skojade. Personalen var så proffsig att vi aldrig märkte att något var fel.

Hur mådde Bonnie Corinne när hon kom ut?

– Hon var rätt medtagen, behövde andningshjälp och fick vara på neonatalavdelningen de första timmarna. Det är tydligen rätt vanligt vid planerade snitt att barnet mår lite sämre.

Önskar du att du fått föda vaginalt?

– Absolut. Det är någonting galet häftigt över vad kvinnokroppen kan – och en förlossning verkar frigöra en sådan urkraft. Det tog ett tag att sätta ord på det, men jag kände mig faktiskt snuvad när det inte fungerade. Det kanske låter lite konstigt, men jag var jättepeppad på revansch inför förlossning nummer två. Nu blev det ju tyvärr inte så…

Hur gick återhämtningen?

– Det tar lång tid att återhämta sig efter ett snitt, och att man i Sverige som regel skickas hem efter två dygn känns helt vansinnigt. Första veckan kunde jag knappt göra någonting utan hjälp. Jag kunde inte ens grina ordentligt, utan tårarna liksom rann tyst när det var som värst. Det känns lite som om någon slitit ut allting i kroppen och sedan kastat in det igen, lite huller om buller.

”Tyvärr satte mina kejsarsnitt stopp för fler barn. De har bedömt att min livmoder inte håller för en graviditet till”

Hur är din relation till din kropp och ditt ärr?

– Avslappnad och bra. Jag tycker att det är häftigt att se och känna hur kroppen återhämtar sig. Mitt ärr älskar jag, det känns liksom lite hard core med ett så stort ärr! Det påminner mig om hur cool jag är. Dessutom är det ju inte alla som har en mage som ler åt en.

Fi känner sig cool med ärret från kejsarsnittet. Foto: Hannah Hedin

Pratar du om snittet med dina barn?

– Ja, absolut! Barn är rätt okomplicerade och accepterar det mesta. Min stora tjej vet att bebisar antingen kommer ut genom snippan eller så får doktorn öppna magen och plocka ut bebisen.

Vad tycker du om kejsarsnittsdebatten?

– Jag tycker alltid att kvinnor ska få bestämma över sina egna kroppar, däremot tycker jag att det är olyckligt när man tror att kejsarsnitt är någon sorts ”lätt väg ut”. Det är ett allvarligt ingrepp som medför risker och återhämtningen är tuff. Hade jag inte haft min partner som lagt vår dotter till mitt bröst hade jag inte ens klarat av att amma. Det är naturligtvis bra att snitt finns, men jag tror att färre kvinnor skulle välja det om förlossningsvården såg annorlunda ut.

– Är man rädd finns hjälp att få. Jag gick i aurorasamtal under min andra graviditet och det är någonting jag verkligen kan rekommendera. Kan man föda vaginalt tror jag att det är det absolut bästa – både för mamma och barn.

– Tyvärr satte mina snitt stopp för fler barn. Sammanväxningarna och ärrbildningen från första snittet var så omfattande att man nu bedömt att min livmoder inte håller för en graviditet till. Det känns jättetråkigt, men jag är givetvis så oerhört tacksam över att vi har två fina tjejer.

 

Text av: Caroline Borg och Malin Lundberg Aguilera 

Hår och makeup: Filippa Smedhagen/Agent Bauer