Foto: Hannah Hedin

mamas Caroline Borg: ”Kalla inte kejsarsnitt för den enkla vägen”

Paniktanken slår mig direkt när jag ser två streck på stickan: ”Hur ska bebisen komma ut?!”. mamas Caroline Borg, 29, skriver själv om sin förlossningsrädsla och sitt planerade kejsarsnitt för snart fyra år sedan.

Sju månader, tre samtal där jag inte ens kan öppna munnen utan att bryta ihop, och oändligt mycket ångest senare – på grund av förlossningsrädsla blandat med sjukhusskräck – har jag fått ett datum för mitt planerade kejsarsnitt. Den ”enkla vägen ut” enligt vissa, och ett beslut jag så många gånger tvingats försvara inför min omgivning. Varför är kejsarsnitt så omdebatterat?

Vattnet går två dagar före utsatt datum, och mitt snitt blir inte längre lika planerat. Stämningen är stressad och det tillsammans med värkarna och nio månaders oro som nu når sin kulmen, utlöser en panikångestattack.

Caroline Borg med sonen Sam, snart 4. I magen låg Lykke, som Caroline födde vaginalt den 25 oktober. Foto: Hannah Hedin

Här har vi samlat alla artiklar från vår temavecka #jagochmittsnitt

Men med ett helt team av läkare, barnmorskor och sjuksköterskor som alla har hundra procent fokus på mig och mitt barn, infinner sig plötsligt ett totalt lugn, och efter ett tiotal minuter hör jag ett högt barnskrik stämma in i Mariah Careys ”All I want for Christmas”, som spelas i förlossningssalen.

Några dagar senare kommer jag på mig själv med att tveka inför att säga att jag fött barn, har jag verkligen FÖTT barn? Mitt barn kom ju inte ut den ”naturliga vägen”, utan ur ett hål som läkarna skurit upp i min mage.

Nu, när jag är gravid igen, är det känslan av att inte få vara med i klubben som får mig att tveka och fundera på att föda vaginalt.

En förlossning som slutar i kejsarsnitt anses av vissa vara ett misslyckande – vad är det vi vill bevisa för varandra? Ärren efter en förlossning ser olika ut men alla är de något att vara stolt över. Jag har ett minne som för evigt finns inristat på min mage: En glad mun som gör att min mage alltid ler, och som jag stundtals hatar. Men som ändå påminner om ett lyckligt slut på en inte så enkel väg.

Carolines mage ler alltid! Foto: Hannah Hedin

Missa inte Carolines förlossningsberättelse från kejsarsnittet!

Min rädsla har inte försvunnit och nu när jag vet vad ett snitt innebär kan jag i stället välja att se fram emot min förlossning.

För hur enkelt är det egentligen att debattera med vården om rätten att få bestämma över sin egen kropp, att ständigt bli ifrågasatt av omgivningen och att behöva försvara sitt eget beslut? Den enkla vägen för vissa, den enda vägen för andra.

Foto: Hannah Hedin  

 Hår och makeup: Filippa Smedhagen/Agent Bauer

Artikeln är tidigare publicerad i mama nr 7 2017