Gravida kan nekas planerade kejsarsnitt: "Jag gråter hela tiden"

Inte nog med att det råder platsbrist på Stockholms förlossningsavdelningar, nu larmas det om att kvinnor som önskar planerat kejsarsnitt i sommar kan bli nekade. Det är dags att skrika med Födelsevrålet igen!

I flera månader har det varnats om den stundande förlossningskrisen i Stockholms län, i och med att två förlossningsavdelningar lagts ned under våren.

Kela Ahnhem är talesperson på Födelsevrålet. Foto: Dominique Hernandez Foto: Dominique Hernandez

På söndagen tog BB Sophia emot sina sista patienter och redan nu märker personalen på länets övriga förlossningsavdelningar av platsbristen. Kela Ahnhem, 33, är talesperson för Födelsevrålet och berättar att en barnmorska hon var i kontakt med på tisdagen redan hade fått hänvisa två födande kvinnor. Samma barnmorska förklarar att sjukhusen i Stockholms län inte har möjlighet att möta behovet av kejsarsnitt för alla som vill i sommar, eftersom det är fullt på operationsavdelningarna. Detta skapar nu stor oro bland kvinnor som är beräknade i sommar.

"Jag gråter hela tiden!"

"Jag som blivit gravid just med tanke att det enda alternativet att få mitt eget barn är genom kejsarsnitt, min barnmorska vet om det sedan början och nu i vecka 28 får jag veta att jag inte får föda på det sättet jag vill! Jag kan inte sova och sitter och gråter hela tiden nu", skriver en kvinna på Födelsevrålets Facebooksida.

LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnor bland de i Europa som får mest förlossningsskador

Kela Ahnhem är själv beräknad att få sitt andra barn i slutet av sommaren och har valt att föda hemma den här gången.

– Jag skulle föda mitt första barn på Södra BB men blev igångsatt och fick föda på Södersjukhuset. Det vill jag inte göra igen, säger hon till mama.nu och förklarar att det i och med nedläggningen av BB Sophia och Södra BB inte finns någon förlossningsklinik som möter hennes behov.

Kela Ahnhem ser allvarligt på att kvinnor som önskar planerat kejsarsnitt kan nekas detta.

– Två tredjedelar av alla kvinnor som går i Aurorasamtal gör det på grund av tidigare negativa upplevelser vid förlossningen. Vården har framkallat deras rädsla och sedan säger den nej till planerat kejsarsnitt.

Förlossningsvården får 15 miljoner

Födelsevrålet är en ideell intresseorganisation vars syfte är att påverka politiker, beslutsfattare och den allmänna opinionen så att Sverige får en tryggare förlossningsvård. På tisdagen kom ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting om att förlossningsvården får ytterligare 15 miljoner kronor i sommar.

–  Jag har tydligt markerat att vi behöver extra resurser för att stärka tryggheten och patientsäkerheten. När BB Sophia nu stänger står vi inför en pressad sommar. Vi kommer att klara av den, men landstinget behöver göra rätt prioriteringar. Därför är den här tillfälliga satsningen välkommen, säger Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd.

[adSpace placement="auto"]

Maria Ceder Engebretzen, 32, är också talesperson för Födelsevrålet och valde att föda sin dotter med planerat kejsarsnitt för ett år sedan.

Foto: Dominique Hernandez Foto: Dominique Hernandez

– Jag har aldrig kunnat se mig själv föda barn vaginalt. Jag sa när jag blev inskriven på mvc att jag ville föda med kejsarsnitt. Jag är inte rädd för smärta men jag var rädd för förlossningsskadorna. I min och min mans släkt finns jättestora bebisar och jag är jätteliten, berättar hon för mama.nu.

Maria menar att hennes historia skiljer sig från många andras som önskat planerat kejsarsnitt.

– Jag hade ett fantastiskt bemötande på mvc och jag önskar att alla fick det.

Måste övertala vården om att få kejsarsnitt

Maria kände sig aldrig ifrågasatt av barnmorskan eller läkaren, men vittnar om att många andra kvinnor har helt andra upplevelser.

– Jag är med i en grupp på Facebook och där har många panik inför sina Aurorasamtal. De ser det inte som en hjälp att prata om rädslan utan som att de ska behöva övertala någon att få ett snitt.

Om Maria stått inför sommarens platsbrist hade hon gjort allt för att få sin vilja igenom.

– Hade det inte gått hade jag fött mitt barn hemma. En av mina stora rädslor var att föda på ett sjukhus där barnmorskorna sprang iväg och det blev förlossningsskador på grund av vården.

Idag är Marias dotter ett år, och det dröjer innan det blir syskon.

– Jag är inte sugen på att föda barn i Stockholm med den situationen som är om jag ska vara helt ärlig. Det blir planerat kejsarsnitt nästa gång också.

Chabnam Koistinen, 32, är planerad att föda sitt första barn den 20 juni och känner stor oro inför förlossningen.

Chabnam är beräknad att föda i midsommar. Foto: Privat Foto: Privat

– Jag har varit jättenervös och det har varit jobbigt eftersom det är mitt första barn. Jag har ju ingen aning om vad jag ska förvänta mig så jag har varit ganska orolig och försökt fundera på vad jag kan påverka, men nu inser jag att jag inte kan påverka, säger hon till mama.nu.

Chabnam hade önskat att föda på nu nedlagda BB Sophia och på andrahandsvalet BB Stockholm tar de inte emot fler inskrivningar i nuläget.

– Min barnmorska rekommenderade Huddinge sjukhus, så nu har det blivit det. Det är närmare till Sös men jag vågar inte välja något som är överbelastat redan så det blir Huddinge och en bit att åka.

[adSpace placement="auto"]

"Jag kanske föder på en parkering"

Den stressade arbetsmiljön för barnmorskorna stressar även Chabnam.

– Jag är rädd att spricka på grund av att barnmorskan måste påskynda och att jag inte får ta min tid eller får den information jag behöver. Jag är mest rädd för att det inte finns någon tid för barnmorskorna att vara lyhörda.

Chabnam har nu accepterat att det inte blir BB Sophia, men hon är heller inte säker på att hon kommer att föda på Huddinge sjukhus, med tanke på att hon kan bli hänvisad.

– Jag är jätterädd att jag ska behöva åka till Västerås eller Uppsala. Jag har tänkt att det kanske blir på en parkering, det vet man inte. Jag kan bara ta det som det kommer, det känns inte som att jag kan styra någonting.

Mia Ahlberg, legitimerad barnmorska och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, har tidigare berättat för mama om det ansträngda läget i framför allt Stockholms län.

– Att veta att man har en plats på ett sjukhus och inte behöva oroa sig, det är ett absolut baskrav. Det ska inte ens vara en fråga, det ska vara en självklarhet. Alla kvinnor i Sverige ska veta att det finns en plats att föda barn på.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där!

Läs mer om Födelsevrålet:

Förlossningskrisen är ett faktum: Det räcker nu!

Barnmorskan om förlossningskrisen: Så kan du stilla din oro

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!