Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
I början på nästa år kommer Emelie Walles göra sitt fjärde kejsarsnitt. För mama berättar influencern om fördomar hon och många snittmammor möter. Foto: Sara Nilson / @lovestoriesbysara

Emelie, 38: ”Att göra kejsarsnitt är långt ifrån den enkla vägen”

Hon vet vad det innebär att föda med såväl akut som urakut som planerat kejsarsnitt. 

Just nu förbereder sig influencern Emelie Walles för sitt fjärde snitt – och har lessnat på alla fördomar snittmammor möter. 

Hon fick sitt första barn för snart 17 år sedan. Emelie Ohlsson Walles skrattar till lite på andra sidan telefonluren när jag ber henne berätta om sin första förlossning, hur hade hon föreställt sig den?

– Åh gud. Jag var förstagångsföderska, 21 år ung. Jag hade en vision om att inte ha en enda bedövning utan jag skulle andas mig igenom min förlossning. 

Men efter 12-13 timmar tillstöter det komplikationer och på ett ögonblick förändras allt:

– Från en sekund till en annan springer de med mig i korridoren, det var helt kaos. Jag sövs och det blir ett så kallat urakut eller omedelbart snitt. Jag fattar ingenting när jag sen vaknar på uppvaket... Det var väldigt omtumlande och traumatiskt allting.

Med sitt andra barn hade Emelie bestämt sig, hon skulle ”ta revansch” och drömde om att den här gången föda vaginalt. 

– Jag gick på samtal eftersom min första förlossning blev så traumatisk. Jag var fast besluten att föda vaginalt. Jag blev igångsatt och jag minns att jag var sjukt taggad och var ute och sprang i alla korridorer. Men efter tre dygn hade det inte kommit igång och de sa att de behövde plocka ut honom. Det blev ett akut snitt.
– Den gången kände jag mig mycket lugnare i situationen, jag hade ju varit med om det en gång tidigare.

https://www.instagram.com/p/CMHlp36gsc6/?hidecaption=true

”Nu ska jag göra det här till förlossningarnas förlossning”

Med två kejsarsnitt i bagaget blev det ett planerat snitt när tredje barnet, dottern Alexia föddes i november 2020.

– Det var det mest absurda jag varit med om i hela mitt liv, just att man visste exakt när man skulle bli förälder. Men samtidigt var det skönt att jag visste och kunde förbereda mig.

Just nu är Emelie mer än halvägs in i sin fjärde graviditet. Dexter, 16, Winston, 8, och Alexia, 1, ska få en lillebror. Då det blir ett planerat snitt även denna gång, vet de att han är här senast i början av februari.

– Nu ska jag göra det här till förlossningarnas förlossning. Försöka vara med i allting, känna lugnet i att jag vet exakt vad som händer. 

Hur ser dina förberedelser ut?
– Det är mycket mentalt. Att få barn är en stor magisk grej som händer i våra kvinnors liv. Jag försöker gå in i mig själv och tänka att ”nu ska jag föda barn, det är jag och min man”. Zooma ut allt och alla runtomkring. 

Emelie Walles

Ålder: 38 (fyller 39 i december).

Bor: Malmö.

Familj: Maken Micke, barnen Dexter, 16, Winston, 8, Alexia, 1, och lillebror i magen som kommer senast i början av februari.

Gör: Föräldraledig influencer.

Instagram: @emeliewalles.se

Emelie Walles: 5 saker jag önskar att folk visste om kejsarsnitt 

Mer än var sjätte förlossning är kejsarsnitt, ändå finns fortfarande många fördomar. För mama delar Emelie Walles med sig av 5 saker som hon önskar att alla hade koll på.

1. Vi har inte valt den enkla vägen - vi har visst fött barn! 

Vanliga kommentarer man får höra som snittmamma är ”Du vet inte hur det känns att föda barn” och ”Du tog den enkla vägen”. Sådana kommentarer kan vara enormt sårande att höra när man ska berätta om sitt livs största och mest magiska händelse. Jag kanske inte har fött barn på samma vis som dig, men jag har min förlossning och mina upplevelser. Ta inte det ifrån mig! 

Jag upplever samma magi, samma känslor och de där sekunderna när världen stannar och du får upp din bebis på bröstet är något jag också vill dela med mig av. Att göra ett kejsarsnitt är långt ifrån den enkla vägen, det är en stor operation och visst, vi har inte smärta under tiden men vi har den efteråt. 

”En förlossning, oavsett vaginal eller snitt, är en stor, mäktig och omtumlande känsla och ett kvitto på den starka kvinna du är”. Foto: Sara Nilson / @lovestoriesbysara

2. Skippa alla frågor om varför

Det viktigaste jag önskade att alla tog till sig är att inte göra skillnad på vaginala och snittförlossningar. Jag förstår att nyfikna frågor kan dyka upp, men de är inte passande i det här sammanhanget! Skippa alla varför-snitt-frågor, fråga istället hur förlossningen var och hur mamman och bebisen mår!

3. Det är inte ett misslyckande 

Att göra kejsarsnitt är inte ett misslyckande. Vi får ofta höra att kvinnor är skapade för att föda barn, att det är det mest naturliga i världen. Att föda vaginalt är inte ett kvitto på att du är en urmoder, du är minst lika mycket urmoder och stark kvinna med en snittförlossning. 

Vi har krigat oss igenom samma graviditet, vi har burit, älskat och tagit hand om vår lilla bebis i magen precis som alla andra. En förlossning, oavsett vaginal eller snitt, är en stor, mäktig och omtumlande känsla och ett kvitto på den starka kvinna du är. 

4. Sluta ifrågasätt snittmammor 

”Varför är dina barn födda med snitt?” Det är nog den vanligaste frågan jag har fått genom dessa snart 17 år som mamma. Det kan vara högst personligt varför man föder på olika sätt, det angår ju faktiskt inte dig. Det kan vara som i mitt fall, ett akut beslut på förlossningen för att jag och min bebis skulle överleva (ett omedelbart snitt), det kan vara på grund av rädsla eller av medicinska skäl. Om inte mamman tar upp det själv så behövs inget varför. 

I början på nästa år får Dexter, Winston, och Alexia en lillebror. Foto: Sara Nilson / @lovestoriesbysara

5. Du behöver inte upplysa oss om riskerna

Tro mig när jag säger att om det är någon du inte behöver upplysa om risker vid snitt, så är det vi som ska göra det eller redan gjort det. Om det är något vi matas med så är det risker, faror och fördomar och detta hör vi både från hälso- och sjukvårdspersonal och från samhället. Att man kommer få anknytningsproblem eller att inte kommer kunna amma är något man tar sig friheter att säga. Vi behöver inte fler pekpinnar och vi behöver inte få känslor av skam när vi pratar om vår förlossning. 

Emelies råd till alla gravida:

• Kejsarsnitt är vanligare än man tror. Det kan vara bra att vara medveten om det även om man förbereder sig för en vaginal förlossning.

• Du har säkert tänkt kolla på filmer om hur en förlossning går till, kolla gärna på hur ett kejsarsnitt går till så att du är bekant med miljön. 

• Läs på om akut och omedelbart kejsarsnitt och återhämtning efter ett snitt.

Emelies råd till dig som ska göra eller har gjort ett kejsarsnitt:

• Ladda upp med höga trosor – det är A och O. Undvik tajta jobbiga kläder och satsa tillstället på löst sittande kläder som inte trycker på ärret.

• Ta det lugnt efter förlossningen, kroppen behöver tid att återhämta sig. På BB kommer de säga att du ska ta det lugnt, lyssna på dem.

LÄS OCKSÅ: 14 mammor som fött med kejsarsnitt: ”Det här önskar vi att vi vetat”
LÄS OCKSÅ:
Har jag rätt att välja? 12 vanliga frågor och svar om kejsarsnitt