Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Julia Franzén vill ha två barn med Bingo Rimér, och helst tvillingar.Julia Franzén vill ha två barn med Bingo Rimér, och helst tvillingar.Julia Franzén vill ha två barn med Bingo Rimér, och helst tvillingar.
1 AV 2
”En pojke och flicka” • Berättar om fertilitetsbehandlingen
2 AV 2
Julia Franzén vill ha två barn med Bingo Rimér, och helst tvillingar.
Foto: Duygu Getiren/TT

Julia Franzén om bebiskampen: ”Min högsta önskan är en pojke och flicka”

Influencern och realitystjärnan Julia Franzén drömmer om två barn med kärleken Bingo Rimér. Efter det tuffa beskedet att Julias äggreserv är låg har paret därför inlett en fertilitetsbehandling och nu ligger fem embryon i frysen. För Mama berättar hon nu om bebiskampen, hur hon vill bli som mamma – och varför hon kommer ge framtida barnen egna sociala medier-konton.

Julia Franzén, 33, och fotografen Bingo Rimér, 48, är redo för nästa steg i relationen: barn. I slutet av 2022 berättar Julia på Instagram att hon vill veta hur fertila de egentligen är och att både hon och Bingo ska göra var sitt fertilitetstest. Många av Julias nära vänner har haft problem med att bli gravida och hon vill kunna slappna av. 

När svaren kommer blir det en chock. Julias AMH-värde, ett slags mått för äggreserven, är bara 0,6 på en skala där 0,5 µg/l anses lågt. Paret får veta att att det är bråttom om de vill bli föräldrar ihop.

Nu har det gått drygt nio månader sedan fertilitetsbeskedet. Julia Franzén är hemma hos sina föräldrar i Lerum när Mama når henne för att prata om barndrömmen, ägg, IVF och assisterad befruktning. Just ofrivillig barnlöshet är något som många kämpar med men som få pratar om, och därför vill Julia lämna dörren vidöppen till sin egen historia. 

Hon är glad att de gjorde fertilitetskollen, berättar hon, för nu har de möjlighet att bli föräldrar tillsammans. Egentligen borde sådana här tester ingå i vården, tycker hon.

– Om jag får barn och får en flicka, så kommer jag råda henne att frysa in sina ägg när hon är 20 år...

”När man skaffar barn, då är man ju med den personen resten av livet”, säger Julia.”När man skaffar barn, då är man ju med den personen resten av livet”, säger Julia.”När man skaffar barn, då är man ju med den personen resten av livet”, säger Julia.
”När man skaffar barn, då är man ju med den personen resten av livet”, säger Julia. Foto: Karin Törnblom/TT

Julia Franzén

Ålder: 33

Familj: Bingo Rimér, 48, och hans tre barn från tidigare förhållanden. Den 20-åriga dottern Nova har han tillsammans med Erika Heizinger, samt sönerna Ringo, 13, och Rambo, 9, tillsammans med Katrin Zytomierska. 

Bor: Spanien och i Sverige

Gör: Influencer, aktuell i ”Bingo & Julia”, har tidigare varit med i ”Bachelorette Sverige”, ”Robinson” och ”Cirkus Magaluf”. 

Under hösten är Julia Franzén aktuell i Prime Videos ”Bingo & Julia”, en realityserie där de båda valt att vara fullt ut öppna upp sina privatliv och de svåra känslorna kring fertilitet. 

Hur mår du just nu?
– Jag har mått ganska bra under själva sprutprocessen, men efteråt har jag mått sämst, erkänner hon.

Julia Franzén berättar mer om processen med assisterad befruktning, som hon och Bingo är mitt i. Hittills har det blivit två äggplock. Hennes ägg har efter hormonstimulering plockats ut och befruktats med Bingos spermier – som enligt kliniken ska vara ”superspermier”, berättar hon.

Första omgången fick de ut sju ägg, men bara ett blev befruktat. 

Efter andra ägguttaget, som resulterade i 12 ägg, användes i stället Intra Cytoplasmatisk Spermie Injektion (ICSI)-teknik. Spermien injiceras då in genom äggcellens skal, för att befruktning sedan ska ske på naturligt sätt. 

Andra omgången gick bättre än första, och nu ligger totalt fem embryon i frysen. 

Julia säger att hon alltid velat bli mamma och haft en idé om när hon skulle bli det. Som yngre tänkte hon att 27 år var en bra ålder. Nu är hon plötsligt 33.

– Gud, det går så fort! Jag är väldigt redo nu, men jag vill bara lära känna Bingo lite mer. För när man skaffar barn, då behöver man ha kontakt med den personen resten av livet, förklarar hon.

Embryon i frysen är tänkta att bli en slags försäkring, så att Julia kan slappna av. Hon vill ha två barn, och om hon och Bingo skulle försöka på naturlig väg nu så finns ingen garantier. Skulle hon bli gravid med ett barn så kanske det inte kan bli syskon, eftersom hon efteråt skulle vara äldre och ha ännu färre ägg, resonerar hon.

Julia har även planer på att på egen hand frysa in ägg, eller embryon befruktade av en donator. För om något skulle hända med Bingo får hon nämligen inte använda embryona som finns i frysen. Så hon vill säkra upp så att hon ändå kan bli mamma.

Att frysa in ägg tidigt för att kunna få barn senare blir allt vanligare. Orsakerna är flera. Förbättrad teknik, som ger större chans till graviditet efter tining av äggen är en viktig förutsättning. Många önskar också barn senare i livet, samtidigt som fertiliteten dalar efter 35 år. Utomlands är det också vanligt att använda frysta ägg om man önskar tvillingar eller ett speciellt kön genom IVF.

Julia Franzén vill helst ha tvillingar

Julia tror att att hon helst vill ha tvillingar direkt. Hon har inte bestämt sig helt, för hon vet att en tvillinggraviditetet kan vara tuff och riskfylld. Men att vara gravid två gånger tätt efter varandra verkar också väldigt kämpigt, resonerar hon.

– Min högsta önskan, om man kunde göra allt smärtfritt, är tvillingar och en pojke och flicka. Det är drömmen! 

– Jag har inte bestämt mig, men det hade varit skönt med två på en gång så att man kan slappna av sedan. Då vet jag att jag får två barn.

Även Bingos yngsta barn Ringo, 13, och Rambo, 9, är taggade på tvillingar. Julia berättar att de till och med har varit med när hon tagit sina hormonsprutor.

– Bingos barn heter Ringo och Rambo, och de vill verkligen att ett barn ska heta Zingo! De håller på med tvillingnamn, och det är ju lite tidigt men de tycker att det här ska bli jättekul!

Visst förstår Julia att det kan bli mycket jobb med två små barn på samma gång. Men hon menar att eftersom både hon och Bingo har var sin assistent, så är de fler som kan hjälpa till med logistiken. På så vis kan hon och Bingo vara så mycket som möjligt med tvillingarna.

– Om jag har någon som tvättar och städar så kan jag bara lägga all tid på barnen, förklarar hon. 

Bingo och Julia.Bingo och Julia.Bingo och Julia.
Bingo och Julia. Foto: Karin Törnblom/TT

Att få barn är ett plus som influencer

Att få barn är också ett plus när man jobbar som influencer förklarar hon.

– Min karriär kommer gå så bra! För det är en fördel att bli mamma som influencer. Då blir det reklam för nappflaskor och barnvagnar, säger Julia och skrattar.

– Sedan kan jag verkligen vara hemma med mina barn och bara njuta. 

Att dela bilder på barnen på sociala medier, hur tänker du kring det?
– Jag kommer nog att visa dem! Som jag känner nu... Att starta ett Instagramkonto till sitt barn, att ha en Instagram med mycket följare, vill de starta ett företag är det nästan lika värdefullt med följare som med pengar på banken. Jag tänker, min syrra säljer tavlor nu och min mamma har blivit influencer och är 62 år. Det vill jag ge dem faktiskt. Sedan får man så klart känna av hur de är som personer och vad de gillar och inte gillar. 

Att ha mycket följare är nästan som att ha pengar på banken

Om och när Bingo och Julia blir föräldrar så kommer de trots det vilja ha två bostäder. 

– Vi kommer nog alltid vilja ha två ställen. Vi båda tror verkligen att det är nyckeln till en lyckad relation. Att man har var sitt space. Där jag kan tända rökelse och göra yoga, och han kan bajsa med öppen dörr. Jag tror att det är ett life-hack för en relation med barn också! Att bara, åh, nu får jag vila lite från barnen, att jag bara får vara Julia och han bara får vara Bingo. Han kommer ha kvar sin mancave i Stockholm, hans studio, och jag har mitt. Sedan tror jag vi kommer ha ett hus i Marbella. 

– Det jag funderar mycket på är var i världen jag vill hämta mina barn på förskolan. 

Att ha två boenden är nyckeln till en lyckad relation

Exakt när Julia vill bli gravid har hon inte bestämt. Hon är 33 år nu, och tänker att hon ändå har lite tid på sig. 

– Jag tänker att jag har tills jag är 35 år på mig. Det jag lärt mig när jag pratat med läkaren är att det är äggen som är det akuta.

AMH och äggreserv

Äggreserven mäts med ultraljudsundersökning av äggstockarna, och kompletteras med analys av hormonet AMH i ett blodprov. Ju fler äggblåsor äggstockarna uppvisar och ju högre AMH man har, desto bättre är äggreserven. Den minskar med ökande ålder.

Ett värde under 0,5 µg/l anses lågt och 0,5 till 1 är något nedsatt. 1-2 är fullt okej och över 2 bra.

AMH är ett hormon som bildas i folliklarna, som är äggblåsor som innehåller omogna ägg. Genom att mäta AMH-värdet med ett blodprov kan man få en uppfattning om tillståndet hos äggstockarna och hur stor äggreserven är. Lågt AMH-värde är inte en direkt orsak till infertilitet, men det är en indikation på minskad äggreserv. Om det utvecklas färre ägg i äggstockarna minskar också chansen att ett moget och friskt ägg lossnar och befruktas. Vid åldersrelaterat lågt AMH-värde kan även äggkvaliteten påverkas eftersom äggen ackumulerar mutationer över tid. Detta kan medföra att risken för onormal befruktning och missfall ökar.

Källa: Vitanova.dk, 1177.se