Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Influencern Johanna Bladh tycker att vi behöver prata med om hur kroppen mår efter en förlossning.Influencern Johanna Bladh tycker att vi behöver prata med om hur kroppen mår efter en förlossning.Influencern Johanna Bladh tycker att vi behöver prata med om hur kroppen mår efter en förlossning.
Influencern Johanna Bladh tycker att vi behöver prata med om hur kroppen mår efter en förlossning. Foto: Privat

Johanna Bladh: ”Vi måste prata om det som händer efter förlossningen”

När Johanna Bladh nyligen födde sitt första barn var hon inte förberedd på hur fysiskt påfrestande den första tiden som nyförlöst skulle vara. Nu vill hon dela med sig av en ärligare bild av den inte alltid så rosenskimrande bebisbubblan.

– För mig var det verkligen en chock, säger Johanna till mama.

Lyckan var stor när Instagramprofilen Johanna Bladh födde sitt och pojkvännen Gustavs första barn i början av september – efter en tuff graviditet kantad av kraftigt illamående och en segdragen förlossning som startade med fem dagar av slitsamt värkarbete. 

Födseln skedde utan komplikationer och den lilla dottern var frisk och helt ljuvlig – nu skulle Johanna äntligen få må bra igen efter nio månader av krämpor. Men så blev det inte.

– Jag hade en bild av att så fort förlossningen är klar kommer allt det onda vara över. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur trött man är i kroppen efteråt, man blir otroligt påverkad. Alla är olika, men för mig var det verkligen en chock, säger hon till mama.

https://www.instagram.com/p/CiLOV2zNx94/?hl=sv

Johanna önskar att hon varit mer förberedd på hur smärtsam den första tiden efter förlossningen kan vara.

– Hela underlivet gör ont – jag hade sytt och hade svårt att sitta med stygnen. Det gjorde fruktansvärt ont att börja amma och jag fick såriga bröstvårtor. Det gör ont när livmodern drar ihop sig, alla undersökningar man ska göra efteråt, att gå på toaletten. Det var svårt att bara ställa sig upp – trots att förlossningen hade gått så bra, berättar Johanna.

JOHANNA BLADH

Ålder: 29

Familj: Gustav, 31, och  nyfödd dotter

Gör: Jobbar med media

Bor: Stockholm, kommer från Karlskrona

Aktuell: Med instagram-kontot SELF-LOVE FOR ALL GIRLS @johanna.bladh

Drabbades av en infektion

När familjen sedan kommit hem från BB kom nästa bakslag: Johanna drabbades av en infektion med hög feber och fick åka till akuten.

– Jag fick feber och så jävla ont i brösten. Först visste de inte vad det var för typ av infektion. De trodde att det kunde vara en livmoderinfektion och ville lägga in mig med antibiotikadropp. Men min magkänsla sa att det inte var livmodern – jag hade ju inte ont i magen. Så jag trotsade läkarnas råd och valde att avvakta över natten. Nästa dag hade febern gett med sig, men bröstet hade blivit jätterött, så då förstod man att det var en infektion i bröstet och inte i livmodern, säger hon.

Johanna visade sig ha drabbats av mjölkstockning som utvecklats till en bröstböld. Troligtvis hade bakterier kommit in i bröstet på grund av hennes såriga bröstvårtor.

– Det har tagit några dagar att återhämta sig från det. Om det blivit värre hade jag kanske behövt tömma bölden med en nål, men lyckligtvis har det gett med sig och håller på att försvinna, berättar Johanna, som fått äta antibiotika mot infektionen.

BRÖSTBÖLD

En bröstböld innebär att det har bildats en böld i bröstet som innehåller var, på grund av att det kommit in bakterier via sår eller sprickor. Bölden gör mycket ont och ofta får du även feber och känner dig sjuk. Ibland behövs antibiotika för att bli bra och ofta behöver man tömma bölden på var.

Hon har kunnat fortsätta amma och vill understryka att bröstbölden inte påverkar bröstmjölken på något sätt.

– Nu känns det jättebra. Amningen har hjälpt bröstet att läka – det är det bästa sättet att få ut mjölken ur det inflammerade bröstet, säger hon.

Stolt över att kroppen har förändrats

Såväl kroppen som psyket förändras efter en graviditet och förlossning, menar hon, och det är precis som det ska vara.

– Min kropp har förändrats jättemycket utseendemässigt och jag blir glad när jag ser det. Jag har mycket hudbristningar och det känns som att hela magen och kroppen har ändrat form. Jag är så jäkla stolt över vad min kropp har klarat av. Jag tittar på min dotter och får nypa mig i armen. Hon finns verkligen! Det är fortfarande så overkligt på något sätt, säger Johanna.

Man har en bild av prinsessan som kliver ut på trappan i högklackade skor och lockat hår, men en bebis i famnen. Själv kunde jag knappt ens få på mig skorna

Nu hoppas hon kunna bidra med en mer nyanserad bild av tiden efter förlossningen, då hon upplever att det finns en ”helt sjuk föreställning om att livet ska återgå till hur det var innan”.

– Man har en bild av prinsessan som kliver ut på trappan i högklackade skor och lockat hår, men en bebis i famnen. Själv kunde jag knappt ens få på mig skorna. Många kvinnor påverkas otroligt negativt av den här pressen att man ska vara som innan. Man ska vilja ta emot besök så fort som möjligt, vara ute på promenader och komma i gång med mammaträningen.

https://www.instagram.com/p/CiadVXptLL0/?hl=sv

Själv vill Johanna vara snäll mot sin kropp för att låta den vila och läka – och ta varje dag som den kommer utan att göra för mycket planer.

– Allting blir inte alltid som man har tänkt sig – och det är helt okej, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna Bladh fick höra att hon inte kunde bli gravid utan hjälp: ”Känns som ett mirakel”

LÄS OCKSÅ: Detta är mjölkstockning – och så får du hjälp