Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Artisten och skådespelaren Janice Kamya Asante är gravid med sitt första barn.
Artisten och skådespelaren Janice Kamya Asante är gravid med sitt första barn.
Artisten och skådespelaren Janice Kamya Asante är gravid med sitt första barn.
1 AV 2
Väntas föda i slutet av maj
2 AV 2
Artisten och skådespelaren Janice Kamya Asante är gravid med sitt första barn.
Foto: Stella pictures

Janice om oväntade gravidbeskedet: ”Så himla chockad”

Artisten och skådespelaren Janice Kamya Asante är gravid med sitt första barn. Här berättar hon för mama om hur hon fick reda på den överraskande graviditeten – mitt under bröllopsresan. 

– Det var som i en film, det var nästan lite för mycket för att ta in. 

Janice Kamya Asante, 28, träffade sin make musikern Marvin Asante när de båda sjöng i Tensta Gospel Choir. Senare har de bland annat turnerat ihop, som körsångare till Sabina Ddumba. 

Janice har även en skådespelarkarriär, där hon senast hade huvudrollen i Netflix-serien ”The playlist”.

Paret gifte sig i augusti och redan på bröllopsresan i Sicilien fick de veta att de skulle bli föräldrar. 

https://www.instagram.com/p/Ch2hjp0oh5C/

Janice Kamya Asante

Ålder: 28. 

Familj: Maken Marvin Asante.

Bor: Solna.

Gör: Artist och skådespelare. 

BF: I slutet av maj. 

Gravidvecka vid intervjun: 22.
Aktuell: I Netflix-serien ”The Playlist”

Grattis till graviditeten, hur mår du just nu? 

– Tack så, så mycket, jag mår bra nu. Det var riktigt kämpiga veckor i början, fram till typ vecka 16. Jag kämpade på med illamående och en trötthet från... jag vet inte vad. Nu kommer jag aldrig ta mitt välmående för givet igen, haha. 

Det är så mäktigt att få göra det tillsammans med Marvin, jag kan inte föreställa mig någon som kommer vara en bättre pappa än honom.

Hur märkte du att du var gravid? 

– Vi var faktiskt på bröllopsresa i Sicilien. Jag trodde att jag skulle få min mens och att det var pmsen som härjade men sen började jag få ont i ryggen, vilket jag har väldigt sällan. Så Marvin frågade om jag ville köpa ett graviditetstest och det började det gå upp för mig. 

– När jag hade tagit testet visades två streck men det ena var jättesvagt så jag behövde googla vad det betydde. Sen gick jag ut till Marvin och sa ”Jag tror jag är gravid”, haha. Jag blev så himla chockad, det var som i en film. Vi har ju liksom precis gift oss och så är vi på våran bröllopsresa. Det var nästan lite för mycket för att ta in på något sätt.

Janice drömmer om att amma men är öppen för att det kan bli annorlunda: ”Jag försöker vara öppen för allting. Man vet ju inte hur det kommer vara och vad bebisen kommer ha för preferenser”. Foto: Ebba Lange / @illestmother

Wow! Har du några cravings?

– Jag dricker otroligt mycket citronvatten. Jag kan nästan inte dricka mitt vatten utan citron. Sen har min tolerans för stark mat blivit mycket mycket högre och jag älskar det! 

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?

– Att gå in i föräldraskapet tillsammans med Marvin och att få vara med om det största och mäktigaste någonsin. Och att få vägleda en person genom livet fram tills den i arton. Det är så mäktigt att få göra det tillsammans med Marvin, jag kan inte föreställa mig någon som kommer vara en bättre pappa än honom. Han är verkligen en helt otrolig person. Jag längtar också efter att få gosa med den här nya lilla personen och att få lära känna och skapa ett band med våran älskade pojke. 

Hela grejen med att kommentera hur stor eller liten någon är känns märklig, det kan sätta en press på oss kvinnor.

Vad tänker du kring amning/flaskmatning?

– Min vision och dröm är att kunna amma, men jag försöker vara öppen för allting. Man vet ju inte hur det kommer vara och vad bebisen kommer ha för preferenser. Alla barn gillar ju inte att amma. Jag kommer gå in i en ny produktion i september och då kommer Marvin vara pappaledig och ta med sig bebisen till mina rep, då kanske det blir flaskmatning och amning så mycket det går. Jag är öppen, så länge bebis och jag mår bra.

Vilken kommentar är du mest trött på att höra? 

– Jag är inte så trött på att höra det men jag tycker snarare att det är intressant: När folk frågar hur långt gången jag är och jag svarar att jag är halvvägs och folk är så ”gud vad liten du är, vilken liten mage du har”. Hela grejen med att kommentera hur stor eller liten någon är känns märklig, det kan sätta en press på oss kvinnor. 

https://www.instagram.com/p/CiNRTpvIwZd/

Vad kommer du aldrig göra som mamma?

– Oj svårt. Kanske en basic grej, men jag kommer aldrig pusha mitt barn åt att hålla på med aktiviteter eller plugga/jobba med något som den inte vill. Mina föräldrar var så himla öppna med vad jag ville göra och alla hobbys och intressen jag hade. Jag kände mig väldigt fri som barn. Eftersom både jag och Marvin håller på med musik vill jag inte att det ska finnas någon press på att barnet ska göra det också. 

Har du några tankar på hur du vill föda? 

– Jag var nästan lite inne på att jag ville föda hemma innan jag blev gravid och i början av graviditeten. Sjukhus är för mig inte associerat med en trygg känsla konstigt nog. Min mamma har jobbat på sjukhus hela mitt liv, så jag har spenderat mycket tid på olika sjukhus, det kan ha med det att göra, att jag har sett mycket jobbiga grejer. Doften är jag känslig för, det sterila. Men sen jag blev gravid så har jag landat i att ett sjukhus är den platsen jag kommer känna mig tryggast i som förstföderska. Det är ju inte heller rekommenderat för förstföderskor i Sverige att föda hemma, det är lite synd. Det vill jag verkligen göra någon gång. 

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid – vad?

– Asså nej eftersom att jag ändå har lidit av väldigt mycket pms tidigare att det är ganska liknande känslor som när jag har det. Det jag kan känna är att känslorna har varit lite mer långdragna. Jag stör mig fortfarande på att folk är långsamma i trafiken eller att folk stressar med att gå på tunnelbanan innan man hunnit gå av, haha. 

Janice om att spela in Netflix-serien ”The Playlist”

Hur kändes det att spela in Netflix-serien The Playlist?

– Det var faktiskt helt sjukt men det kändes faktiskt så himla perfekt för att jag skulle spela en artist. Någonstans var det den perfekta första rollen för mig att ta, även om jag går in i någonting som jag inte har någon aning om. Men jag kunde ju hämta mycket till rollen från mina egna erfarenheter. 

– Inspelning var intensiv, rolig och lärorik. Det är absolut bland det roligaste jag har gjort. Och alla motspelare var så himla fina och välkomnande. Alla andra är ju så väletablerade i filmbranschen och så kommer jag där och ba ”hej, här kommer jag och ska testa på det här”. Det var en så fin och tillåtande miljö. Jag fick verkligen blomma ut. Det gjorde mycket med mig som människa, jag växte väldigt mycket. Det tändes som en extra eld i mig på något sätt. 

https://www.instagram.com/p/Cj0o9I-onav/

Hur har responsen från tittarna varit? 

– Helt otrolig! Det är så oerhört mäktigt jag har nått ut till så många igenom serien. Det är ju också väldigt många som har hittat min musik genom den, inte bara i Sverige utan också i länder som Brasilien, Mexiko och Indien vilket är så oerhört mäktigt. Att folk ute i världen som i Indien nu lyssnar på min musik är helt galet? Jag är så oerhört tacksam att få vara med i den serien.

Vad har du på gång härnäst? 

– Jag känner mig mer taggad än någonsin på att dyka ner i studion och skriva. Jag känner mig väldigt påfylld med inspiration och jag tror verkligen att jag behövde den här tiden och de här andra projekten för att få den elden tillbaka. Planen är att få klart en skiva och släppa musik nu innan bebis kommer. Såklart förbereda mig inför det största som hänt mig, att bli mamma. Sen går jag in i en produktion i höst, men mer än så kan jag inte avslöja. 

LÄS MER: Tvillingsystrarna Jessica och Josefine är gravida samtidigt 

LÄS MER: Natali Fikas om att bli gravid igen: ”Väldigt chockad”