Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ingrid fick hyperemesis gravidarum: ”Illamåendet gjorde mig deprimerad”

Ingrid Lindow, 30, ska få sitt första barn den 6 juli, men graviditeten har hittills varit allt annan än harmonisk. Ingrid har nämligen drabbats av hyperemesis gravidarum, allvarligt gravidillamående.

”Mitt första illamående var så svagt och litet att det nästan var välkommet, jag kände att det var häftigt att äntligen få vara den där gravida kvinnan. Jag mådde illa i många veckor utan att kräkas men det blev stadigt värre. Till slut kom första frukosten upp och plötsligt var inget som det brukade vara.

Ingrid Lindow

Ålder: 30.

Familj: Sambo och första barnet på väg.

Bor: Lidköping.

Gör: Frilansande informationsdesigner.

Jag försökte förtvivlat hitta saker som kroppen kunde behålla, men att småäta och vila hjälpte inte. Varken morgon, eftermiddag eller kväll kunde jag äta. I vecka 12 var jag tvungen att söka vård för mitt illamående och en nedstämdhet började komma krypande.

Ingrids illamående förstörde de första månaderna av graviditeten.

Veckorna före jul hade illamåendet förvandlats till något mer än bara ett illamående. Det är svårt att beskriva med ord men det jobbigaste med att ha hyperemesis gravidarum, HG, är för mig inte att kräkas, utan det psykiska – illamåendet sätter sig i väggarna, i tankarna och i alla runt omkring.

”Min sambo fick ta hand om både mig och hushållet, trots att jag inte visade honom någon kärlek alls”

Jag stod inte ut med att se min sambo eller känna lukten av honom. Jag ville flytta ut i skogen och vara för mig själv. Lägenheten var ett fängelse och varje möbel tyngde mitt huvud för att den påminde mig om illamåendet. Om jag öppnade kylskåpet mådde jag illa för att all mat påminde mig om att kräkas. Om jag såg på soffan mådde jag illa för att jag hade legat där så många gånger och mått dåligt.

Min sambo fick under många veckor ta hand om både mig och hushållet, trots att jag inte visade honom någon kärlek alls. Tvärtom var jag så bitter och deprimerad att jag kunde säga saker som att jag ville flytta någon annanstans. Han fick diska, städa och laga mat varje dag efter jobbet medan jag låg i sängen större del av dygnets timmar.

”Varför ingen inom vården tänkt på att jag behövde medicin förstår jag fortfarande inte”

När han kom hem på eftermiddagarna visste jag att vi skulle behöva hälsa på varandra och att det inte skulle bli ett trevligt möte. Jag hade legat och mått illa hela dagen och hade inget att berätta förutom hur dåligt jag mådde. Att behöva hälsa på varandra under dessa omständigheter vecka ut och vecka in tärde på relationen. Flera gånger bröt jag ihop och sa att jag inte orkade mer. Kunde inte han ta över nu? Varför var jag den som var tvungen att bära barnet? Jag var arg på graviditeten på grund av det den gjorde mot mig.

En dag när min sambo kom hem låg jag i soffan och ville inte prata. Jag svarade inte på tilltal och bara grät, så vi bestämde oss för att gå till läkaren igen. Jag fick börja med antidepressiva och medicin mot illamåendet. Varför ingen inom vården tidigare tänkt på att jag behövde medicin förstår jag fortfarande inte. Barnmorskorna hade sagt att det var naturligt att jag var sängliggande och att det räckte med att jag gick ett varv runt huset. Ingen hade reagerat på hur länge och hur pass mycket jag mådde illa.

Det värsta med HG är inte att man kräks, utan att man blir deprimerad, menar Ingrid.
”Idag kan jag äntligen glädjas åt att bebisen sparkar i magen”

Jag har nu passerat två tredjedelar av min graviditet och mår tack vare medicinen betydligt bättre, även om jag fortfarande måste äta 1-3 tabletter per dag. Att ha hyperemesis gravidarum innebär inte bara att man kräks, utan måste börja ses på ur ett mycket bredare perspektiv. Att må så illa och ihållande under en lång period gör något med psyket. Det bryter ner en fullständigt.

Idag kan jag äntligen glädjas åt att bebisen sparkar i magen och känner mig vacker som gravid. Dock är både jag och min sambo närmast chockade över hur min graviditet blev. Det här var inget vi varken läst eller hört talas om innan, så jag hoppas att min kan text kan hjälpa andra kvinnor till rätt vård!”

Visste du att Kate Middleton också drabbades av HG när hon var gravid?

 

Har du drabbats av Hyperemesis gravidarum?

Då kanske du vill komma i kontakt med den nystartade patientföreningen HG Sverige, som har kommit till för att hjälpa personer med hyperemesis gravidarum. Målsättningen på sikt är förbättrade vårdrutiner, diagnos och behandling av HG.

– Under tiden är det så otroligt viktigt att hjälpa och stötta varje HG-drabbad på alla sätt vi bara kan, säger trebarnsmamman Malin Linder Nording, 43, kassör i föreningen.

– Med mer kunskap om vad HG är, kan både den gravida och anhöriga få den hjälp de så desperat behöver. Det är stor skillnad på HG och vanligt gravidillamående. HG är ett allvarligt tillstånd som kräver medicinsk behandling.

 

Missa aldrig några gravid-artiklar: besök mama.nu varje dag!