Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dao gick till final i Idol 2019. Nu är hon gravid med första barnet.
Dao gick till final i Idol 2019. Nu är hon gravid med första barnet.
Dao gick till final i Idol 2019. Nu är hon gravid med första barnet.
Dao gick till final i Idol 2019. Nu är hon gravid med första barnet.

Idol-Dao om graviditeten: ”Jag kommer inte ge upp mina drömmar”

Snart blir ”Idol”-Dao mamma för första gången. Här berättar hon om gravidillamåendet, lusten att boa inför förlossningen och om hur hon ser på sitt artisteri i framtiden. 

Dao Di Ponziano Molander, 20, blev en stor tittarfavorit i Idol 2019. Nu är hon gravid med sitt första barn och beräknas föda i slutet av januari. 

Grattis till graviditeten, hur känns det?
– Tack! Det känns otroligt. Att få skapa ett liv tycker jag är det finaste en människa kan vara med om.

Hur mår du?
– Jag mår bra! Just nu känner jag att det är otroligt viktigt att förbereda mig så mycket som möjligt. Jag har fått en liten ''obsession'' där jag försöker fixa alla praktiska saker inför förlossningen, som säng, barnvagn, kläder och allt som bebisen behöver… Det känns som att det är mycket, det stressar mig något, haha.

Vi känner igen det där med att vilja boa. Vilka var dina första känningar av graviditeten?
– Jag spydde så otroligt mycket i början! Det var två intensiva månader av kräkningar och magbesvär då jag knappt kunde äta eller få i mig vätska. Jag kunde spy upp tre måltider per dag, och jag var otroligt ömtålig för dofter som parfymer och mat. 

– Nu mår jag mycket bättre och i stort har graviditeten under dessa 33 veckor varit en fantastisk berg och dalbana. 

Dao och sambon Benjamin blir föräldrar i januari 2022. Foto: Privat

Hur outade ni graviditeten?
– Vi ville i lugn och ro dela med oss av nyheten. Jag delade med mig av en simpel bild på mig och min mage i pyjamas, med min sambo taggad på magen. 

Hur känner du inför att vara en relativt ung mamma? 

– Alla som ser mina sociala medier tycker och tänker en massa saker. Vissa är kanske lyckliga för min skull, vissa kanske tycker att jag är korkad och förstör mitt liv och andra kanske ser min lycka och tycker illa om den. Och vissa är kanske chockade. 

– Jag har hursomhelst fått många kommentarer som säger att detta kommer stoppa min framgång...

Dao menar att hon kommer vara noggrann med vilka saker hon delar offentligt och att hon inte kommer låta sig påverkas av åsikter när det gäller hennes familj. 

– Jag har ju inget att jämföra med. Men en sak som känns bra, är att jag som ung mamma kommer få mer tid att lära mig om mammarollen och utforska den.

Hur tänker du kring förlossningen?
– Oändligt många tankar och frågor har slagit mig. Jag kan vara en otrolig övertänkare... Men nu börjar jag förstå och blir mer förberedd för varje dag.

Vad i ditt liv vill du inte ge upp efter att du har blivit mamma?  
– Jag tror inte att man måste ge upp någonting bara för att man blir förälder. Jag tror starkt att om vi vill, så kan vi se till! Jag kommer försöka se till att aldrig ge upp på min dröm inom artisteri, jag vill ändå kunna vara den sortens förebild för vårt barn att alltid följa det man älskar.

Har ni tagit reda på könet?
– Vi vet kön men håller det privat än så länge.

Har ni bestämt namn?
– Ja, namnet var självklart även fast vi inte hade fått veta kön. Vi hade bestämt namnen redan innan vi visste om graviditeten...

”Förlossning är läskigt men vackert”

Finns det något som oroar dig?
– Det finns både lycka och oro i alla kommande moment. Förlossning är läskigt men vackert, att var förälder är läskigt men vackert, att dessutom visa detta offentligt framför folk är också läskigt men vackert.

Hur ser din partner på det här med att bli förälder?
– Min sambo är som gjord för att bli pappa. Han är en sådan varm själ. Vi är båda otroligt lyckliga över att få skapa en familj tillsammans, och det är en otrolig trygghet. 

Vad tror du kommer vara mest utmanande med barn, för dig?
– Stress är nånting jag uppfattar att många är bra på att hantera. Det är någonting jag jobbar med, det tror jag är viktigt som förälder. 

Hur är det att vara gravid under pandemin?
– Det kan absolut vara mer ensamt än vanligt, men det innebär också att det finns ganska mycket tid att landa i sig själv. Och jag har samtidigt otroligt fina människor omkring mig som fyller min vardag.

Vad ser du mest fram emot när bebisen har kommit?
– Om man får säga allt, så säger jag allt. Detta nya kapitel i våra liv kommer att vara det vackraste som någonsin hänt. En familj, ett liv, ett barn! Jag kan knappt fatta det ibland. Jag tror inte allt kommer landa heller förrän man får hålla den kärleken fysiskt i sin famn.

Berätta lite om var du är annars i livet just nu.
– Just nu försöker jag nog hitta min väg, och min nisch, i mitt musikskapande. Min debutsingel ''Headspace'' finns ute nu på Spotify om man vill lyssna, men det är bara ett sandkorn av allt jag har inom mig och så långt ifrån mitt klara artisteri.

Dao Di Ponziano

Ålder: 20.

Familj: Sambon Benjamin Decidet Tichomirov, 22. 

Bor: Stockholm.

Gör: Graviditetsledig/föräldrarledig artist. 

Instagram: @daodiponziano

Tiktok: Daokeela

Gravidvecka vid intervjun: 33.

LÄS ÄVEN: Konstnären Clara Hallencreutz Fares: ”Jag har tvivlat på om jag ville bli mamma”