Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att drabbas av hemorrojder är en obehaglig historia.Att drabbas av hemorrojder är en obehaglig historia.Att drabbas av hemorrojder är en obehaglig historia.
Att drabbas av hemorrojder är en obehaglig historia. Foto: Istock

Hemorrojder som gravid – här är symptomen och så får du behandling

Hemorrojder – bara ordet får oss att vrida oss i stolen. Att få hemorrojder som gravid är inte ovanligt, men icke desto mindre smärtsamt och påfrestande (även om det är ”heeelt normalt”). mama reder ut symptomen för hemorrojder och tipsar om behandling.

Vanliga symptom på hemorrojder

Klarröd blödning från ändtarmen vid toalettbesök.

Analklåda och sveda vid ändtarmsöppningen.

Något som buktar ut vid ändtarmsöppningen.

Oförmåga att stoppa avföring, gas och slem från att läcka ut.

Källa: Vårdguiden 1177

Analklåda, sveda och blödning från ändtarmen är vanliga symptom vid hemorrojder. Extra vanligt är det att drabbas när man är gravid eller i samband med förlossningen. Hemorrojder brukar försvinna av sig själva, men de kan även behandlas med exempelvis salva.

Vad är hemorrojder och vad beror de på?

Hemorrojder är utvidgad vävnad kring eller i ändtarmen och ser ut som bölder eller knutor. Ofta känns det som att en liten kula satt sig precis utanför ändtarmsöppningen och vanliga besvär är blödningar, sveda eller klåda.

Ungefär varannan person får hemorrojder någon gång i livet och de vanligaste orsakerna är långvarig förstoppning, diarré, graviditet eller övervikt. Tungt eller stillasittande arbete kan också vara en bidragande orsak (hej kontorsjobb!).

Vad som orsakar hemorrojder är fortfarande inte helt klarlagt men en förklaring kan vara ökad spänning i den muskel som reglerar öppning och slutning av ändtarmsöppningen. En annan förklaring är att den elastiska bindväven helt enkelt förslappats.

Humor av hemorrojder

mamas tidigare bloggare Therese Krupa Syllner, vars blogg hette just Hormoner & hemorrojder (tillsammans med Sofia Falk Spanos) fick hemorrojder under alla sina tre graviditeter. Dock lyckades hon alltid göra humor av de ovälkomna gästerna:

”The Cable Guy i böldform verkar ha folkbokfört sig där solen aldrig skiner. Jag får panik. Men som vanligt är det bara att andas, acceptera och retirera inför den mänskliga kroppens, eeh, storslagenhet. Det där lät obehagligt andligt. Godnatt.”

Baksidan med hemorrojder är typ… allt!Baksidan med hemorrojder är typ… allt!Baksidan med hemorrojder är typ… allt!
Baksidan med hemorrojder är typ… allt!

Hemorrojder som gravid

Många kvinnor drabbas av hemorrojder under graviditeten (som att man inte hade nog med besvär, liksom?!). Detta beror på att blodvolymen i kroppen ökar med ungefär 1,5 liter vilket ger ett ökat tryck på blodkärlen.

Om du har fått hemorrojder i samband med graviditet brukar de gå tillbaka efter förlossningen eftersom trycket mot tarmarna lättar. När livmodern får signaler om att den ska vara elastisk och utvidga sig utvidgas även blodkärlen. Det händer dock att hemorrojderna är kvar eller kommer tillbaka efter förlossningen. Tack för den, eller som Therese Krupa Syllner uttrycker det:

"Och nu till vansinneshemorrojden. Efter förlossningen så visst, hade den tilltagit, men det som har hänt se senaste dagarna är att nån liten jävel liksom har blivit trängd (kränkt?) och – jag utgår från att detta är högintressant för er – därmed blivit alldeles stasad. Tänk hårt blåbär, mer deskriptiv tänker jag inte vara. Och det gör något så djävulskt ont! Det blir dessutom så mycket värre av att man tillbringar x antal timmar om dagen på just stjärten (och därmed på den oinbjudna gästen) när jag ammar som en besatt. Så idag kände jag att det tamejfasen får vara nog. Jag ringde upp vårdcentralen och lyckades få en tid idag på eftermiddagen."

Behandling av hemorrojder

Ofta försvinner hemorrojderna av sig själva, men man kan även försöka ge dem hjälp på traven, eller använda receptfria läkemedel såsom salvan Xylocain.

5 tips för att lindra hemorrojder

1. Undvik förstoppning genom att dricka mycket vatten, äta fibrer (till exempel frukt, grönsaker och grovt bröd) och röra på dig.

2. Försök att inte sitta eller stå för länge när hemorrojderna är inflammerade. Om du har ett stillasittande arbete eller har en nyfödd bebis (hej maratonmatning!) som behöver mat kan du förslagsvis sitta på en kudde.

3. Bär underkläder av bomull för att undvika att fukt bildas, vilket kan göra att området blir mer irriterat.

4. Försök gå på toaletten samma tid varje dag, till exempel efter frukost. Se till att tvätta av området med ljummet vatten efter varje toalettbesök och torka försiktigt.

5. Ta ett lugnande varmt bad – 20 minuter per dag kan hjälpa mycket (men vänta några veckor efter förlossningen).

Xylocain-salva och andra läkemedel mot hemorrojder

På apoteket finns receptfria salvor (exempelvis Xylocain), gel och andra läkemedel som kan lindra besvären, och flera av dem funkar även under graviditeten och om du ammar. AC3 Gel är en smärtstillande gel som både lindrar och behandlar besvären, (läs mer och köp här!).

Om besvären inte går över trots behandling och om det har kliat runt ändtarmen i mer än en vecka, kontakta din barnmorska eller vårdcentral för behandling.

Missa inga artiklar om graviditet och förlossningen – gå in på mama.nu varje dag!