Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kan man dricka kaffe som gravid? Vad är myt och sanning och vad ska man tänka på i början av graviditeten? Foto: Shutterstock

Nojor och myter – 13 vanliga frågor när du är gravid

Vad ska man tänka på tidigt i graviditeten? Och vad är egentligen myt och sanning när det kommer till alla råd man får? Läkaren Åsa Andreasson svarar på 13 vanliga frågor och berättar vad du ska tänka på under graviditeten.

Anna Björkman

1. Myt eller sanning: ”Kan man dricka kaffe och te som gravid eller ökar missfallsrisken?”

– Både kaffe och te, precis som många energidrycker, innehåller koffein. Koffein kan i stora mängder orsaka missfall, men då talar vi om mycket stora mängder. För att vara på den säkra sidan bör du inte dricka mer än två-tre koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller fyra koppar svart te à 2 dl.

2. ”Åh herregud, i går åt jag prosciutto på en macka, kan jag få missfall nu?!”

– Man ska undvika mögelostar och prosciutto. Mögelostar kan innehålla listeria, en bakterie som kan skada fostret och prosciutto kan innehålla toxoplasma, vilket också kan orsaka skador på fostret. Har man ätit något olämpligt är dock risken att man smittas väldigt liten och risken att föra över en smitta till barnet ännu mindre.

3. ”Jag oroar mig för havandeskapsförgiftning, tänk om jag har det utan att någon märker det?!”

– Cirka 2 procent av alla gravida kvinnor får en lätt form av havandeskapsförgiftning, preeklampsi. Symptomen kan vara att man plötsligt börjar svullna och får ont i övre delen av magen, kraftig huvudvärk och flimmer för ögonen. Blodtrycket stiger och man läcker äggvita i urinen. Barnmorskan på mvc kontrollerar alltid blodtrycket och även urinprov lämnas vid besöken. Skulle du få nämnda symtom är det alltid säkrast att åka in till sjukhuset för en bedömning. Preeklampsi är väldigt ovanligt före vecka 24.

4. ”Mitt första barn vill sova i min säng och sparkar på magen hela tiden, hur ska jag skydda bebisen i magen, och hur skadad kan den bli?”

– Det är lätt att förstå det äldre barnet; ”Vill du ligga ensam i din kalla säng eller hos varma mysiga mamma?”. Först måste man besluta sig för om man tycker det är okej eller inte. Tycker man det så ska man inte oroa sig för nya bebisen. Den ligger väl skyddad i magen. Hårda sparkar klarar man som mamma troligtvis inte av och då måste man förklara för det blivande storasyskonet att det gör ont och inte känns bra. Sömn är nödvändigt för att orka med, men hur man löser det känner man bäst själv. Låt syskonet ligga nära din partner istället eller låt dem ta fajten i barnets egen säng.

5. ”Jag älskar att rida, det är väl ingen fara när man är gravid?”

– Känner man sig trygg med sin häst kan man lugnt fortsätta att rida under graviditeten. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och bara göra det som känns bra. Vissa slutar med ridning dagen då graviditetstestet är positivt, andra rider fram till dagarna före förlossningen.

6. ”Kan jag fortsätta min aerobics, det är väldigt mycket hopp?”

– Att lyssna på kroppens signaler är det allra viktigaste. Träning är bra för kroppen och tycker man att det känns bra med sin vanliga aerobics ska man fortsätta med den. Tänk bara på att knipa i hoppen! Urinläckage är vanligt under graviditeten och kan på grund av hormonella förändringar komma innan magen blivit stor. Är det så – hoppa mindre och knip mer!

Läs även om hur du gör knipövningar! 

7. ”Hjälp, jag blev plakatfull, men visste inte att jag var i tionde veckan – blir mitt barn skadat nu?”

– Det är noll tolerans vad gäller alkohol under graviditeten. Från vecka 10 kallas embryot för foster och de flesta av kroppens organ finns redan på plats. Chansen att ett foster skulle skadas av ett enskilt hårt festtillfälle är dock inte stor. Det finns kvinnor som inte upptäckt att de var gravida förrän långt senare än så och då levt precis som vanligt. 1–2 procent av alla levandefödda barn har skador som tyder på att modern druckit alkohol under graviditeten. Så snart man vet att man är gravid ska man därför helt avstå. Däremot anser jag inte att man ska leva som gravid innan man verkligen vet att man är det.

8. ”Jag stressar som en galning på jobbet, är det skadligt för bebisen?”

– Det är fantastiskt hur smart kroppen är skapad! Blir det för stressigt säger den oftast ifrån. Är man extra trött ska man lyssna på signalerna och vila. Får man sammandragningar kan det vara ett tecken på att man stressar för mycket. Graviditet är ingen sjukdom, men man ska lyssna på kroppens signaler. Försäkringskassan kan vara hård vad gäller sjukskrivning och graviditet, men man ska alltid vara medveten om att man kan sjukskriva sig själv en vecka utan läkarintyg och det kan hjälpa för att komma ned i varv. Från och med 60:e dagen före beräknad förlossning kan man även ta ut föräldrapeng och på så vis gå ned i tid och förhoppningsvis arbetsbörda. Har man ett mycket stressigt eller tungt arbete kan man även begära havandeskapspenning.

9. ”Jag och min kille bråkar hela tiden och nu säger han att han ska lämna mig. Jag är så ledsen och undrar om själva ledsenheten kan göra att mitt barn också blir ledset?”

– Är det så att man lever i en osäker relation eller i en relation som man inte mår bra i, är det viktigt att prata med sin barnmorska om hur man känner. Även om bebisen i magen inte direkt blir ledsen av att mamman är ledsen, så kan man behöva hjälp, stöd och råd i en sådan situation. Får man inte hjälp är risken ökad att man ska drabbas av depression efter förlossningen och det kan bli jobbigt för både barnet och mamman. Det går även bra att vända sig till sin vårdcentral och tala med en läkare om hur man känner. Det viktiga är att man inte bär på sin ledsenhet ensam.

10. ”Jag har gjort ultraljud i vecka 7, 12 och 18 och det såg bra ut, men tänk om det har hänt något nu som vi inte såg då?!”

– Att vara gravid är början på ens livs största äventyr! Har man, som vi ofta har nuförtiden, varit van att kontrollera det mesta i sitt liv är det en stor omställning att bli gravid. Det gäller att ta ett steg tillbaka och inse att från och med nu kan man inte kontrollera allt. Livet kommer att kännas mycket mer osäkert framöver, tänk bara första förskoledagen, första skoldagen, studenten, flytten hemifrån – HJÄLP! Man måste lära sig att vila i den vetskapen man har, att allt såg bra ut på ultraljudet och njuta av det!

11. ”När är graviditeten som säkrast?”

– Missfallsrisken minskar efter vecka 12, i slutet av första trimestern. Det är också då illamåendet brukar avta. Många upplever den bästa tiden i graviditeten från cirka vecka 18, när man varit på det första ultraljudet och sett sitt underverk och man kanske dessutom känner fosterrörelser och sparkar.

12. ”Jag törs inte ha sex om bebisen skadas.”

– Bebisen skadas absolut inte av sex, men relationen stärks! Passa på att älska så mycket det bara går, om lusten finns. Många kvinnor upplever en ökad lust under graviditeten och om så är fallet är det bara att njuta! Ett är säkert och det är att efter förlossningen är det inte lika lättillgängligt, inte i början i alla fall. Finns inte sexlusten, så glöm inte bort att närhet och mys räcker långt.

Du kanske också vill läsa om 12 skillnader mellan första och andra graviditeten – exakt så här är det

Av: Anna Björkman