Nybliven mamma? 6 saker som kan hända med kroppen
Plötsligt passar inte längre skorna och håret har blivit tunnare. Efter graviditet och förlossning kan det hända saker med kroppen. Här förklarar vi vad det beror på.
”Mammakroppen”, det handlar inte om att vara tjock eller smal, utan hur kroppen förändras efter en graviditet och förlossning. Se filmen nedan och känn styrkan och glädjen över din fina kropp!
1. Delade magmuskler
För att bebisen ska få plats inne i magen har de inre magmusklerna och bindväven töjts ut och de raka magmusklerna delat på sig. Det är den delningen du kan känna med handen eller se med blotta ögat (magen bildar ofta en ”ås” när du försöker spänna magmusklerna). Magmusklerna drar till viss del ihop sig av sig själva, men ibland går de inte ihop helt. Ett avstånd på två centimeter eller mer mellan musklerna räknas vanligen som magmuskeldelning.
– Som barnmorska kan jag ge enklare råd om träning av bål och mage under graviditet och efter förlossning, säger Anna-Karin Hannerfors, barnmorska vid Piteå Barnmorskemottagning.
– Den största återhämtningen av kroppen sker de första åtta veckorna och att börja med promenader eller lättare träning under denna tid är sällan farligt. Det hjälper till att stärka muskulatur, återfå kondition och öka kroppssjälvkänslan. Till en kvinna med stor delning av magmusklerna ger jag rådet att kontakta en fysioterapeut eller läkare på sin hälsocentral. Detta för en kompetent bedömning och individuellt anpassat träningsprogram.
Risken med delade magmuskler är obehagskänsla med ont i mage och försämrad hållning, vilket också kan ge besvär i ryggen.
2. Hej då, håret!
Vi tappar hår hela livet, mellan 50 och 150 hårstrån per dag, men under graviditeten avstannar den processen. Det beror på att graviditetshormonerna stoppar den vanliga cykeln av hårväxt och håravfall. Det är därför många gravida upplever att de har extra tjockt och glansigt hår. När barnet är fött så börjar man gradvis att tappa hår igen – och vill det sig riktigt illa tappar man extra mycket eftersom kroppen ”tar igen” det håravfall som skulle ha skett under de månader bebisen låg i magen. Efter en tid kommer håret in i sin normala cykel igen. Ofta sker det någon gång mellan två och sex månader efter förlossningen eller när amningen inte längre pågår. Amningshåret, den lilla ”luggen” vid tinningarna som ogärna låter sig maskeras, kan ibland sitta kvar riktigt länge men växer på sikt ut igen.
3. Kiss i trosan
Efter att ha fött barn kan det vara svårt att hålla tätt, oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt. Att det slinker ut några droppar (eller en hel flod) när du skrattar, nyser, hostar, springer eller är väldigt kissnödig beror på att muskulaturen i bäckenbotten har blivit försvagad under graviditeten.
– De första veckorna efter en förlossning är det vanligt att läcka lite urin vid ansträngning som vid hosta eller nysning. Det man kan göra själv är att stärka bäckenbottenmuskulaturen genom knipövningar. Om det görs regelbundet och under flera månaders tid kan övningarna faktiskt ge väldigt gott resultat. Det är dock som med annan träning, knipövningarna bör ske regelbundet, över tid och även utökas i intensitet för att de ska ge resultat, säger Anna-Karin Hannerfors.
Det är alltså läge att börja ”knipa” så tidigt som möjligt efter förlossningen även om det kan kännas motigt. Man kan ställa alarm på mobilen eller ladda ner en knipövningsapp för att bli påmind.
Men om det inte blir bättre?
– Upplever man en negativ inverkan på livet, att man avstår aktiviteter, inte vågar gå hemifrån utan skydd eller alltid måste veta var toaletten är när man åker bort bör man söka hjälp. Man kan vända sig till sin hälsocentral eller uroterapeut. Ingen kvinna ska behöva tänka att det är normalt att läcka urin bara för att man varit gravid och fött barn, säger säger Anna-Karin Hannerfors.
4. Torr snippa
Efter förlossningen och särskilt om du ammar, sjunker östrogennivåerna i kroppen och det kan ge torra slemhinnor i underlivet. Inte optimalt för ett härligt sexliv, när du läkt ordentligt och kommit så långt att du vill återuppta det, antingen ensam eller tillsammans med din partner.
– Det man kan prova är lokalverkande östrogen i form av salva eller vagitorier, dessa måste dock användas regelbundet för att ge effekt och lindrar inte genast i stunden. Läs noga på förpackningen hur de ska tas. Glidmedel är aldrig farligt att använda utan snarare en fördel, säger Anna-Karin Hannerfors.
– Sex efter förlossningen kan för många kännas lite läskigt. Frågor som dyker upp kan handla om att ”kommer det att kännas som tidigare”, ”kommer det att göra ont”? Längtan kan finnas att få vara tillsammans som vuxna, men orken och lusten kan ibland ta tid. Var nära och tillsammans, bekräfta varandra genom vardaglig beröring. Kom ihåg att sex kan vara på olika sätt. Bejaka klitorissex, oralsex eller smeksex till en början och vänta med penetrationssex till dess du är redo. Sex med samtycke ska inte göra ont, fortsätter hon.
Smärtor i underlivet kan också bero på ärrbildning efter bristningar som har uppstått vid förlossningen. Har man kvarstående besvär efter en förlossning ska man vända sig till sin barnmorska eller gynekolog för hjälp. Stå på dig så att du får bra hjälp!
5. Större fötter
Plötsligt kommer en dag då du vill lämna dina bekväma Birkenstock eller sneakers och hoppa i dina gamla favoritpumps. Men plötsligt är de för små! För en del får graviditeten nämligen följden att fötterna blir större.
– Att samla på sig lite vätska i fötter och underben mot slutet av graviditeten är vanligt och innebär för många att de tillfälligt föredrar en större skostorlek eller åtminstone mindre åtsittande skor. Att öka i vikt under en graviditet är normalt och trycket på fotvalvet under foten ökar därför. I kombination med att foten som helhet kan påverkas av uppluckring av skelett och stödjevävnad under graviditeten, kan det ge effekten att fotvalvet planas ut något och fötterna blir längre, förklarar Anna-Karin Hannerfors.
I den bästa av världar går fötterna tillbaka till storleken de hade innan graviditeten, men för en del kvinnor består det nya måttet, antingen på den ena eller på båda fötterna.
6. Bristningar i huden
Hudbristningar kan man få när som helst i livet men för många uppträder de första hudstrimmorna under graviditeten. Bristningarna beror på hormoner och på att huden inte hinner med att växa i samma takt som kroppen växer. Brösten, magen, låren och stjärten är vanliga ställen där strimmorna dyker upp. De försvinner inte, men kan blekna med tiden. Många ser dem som ett fint tecken på att kroppen burit barn.